Skip to main content

Hvad er den optimale varighed af en antibiotikakur?

Flere eksperter advokerer for, at vi ikke skal bruge en fast varighed af en antibiotikakur, men bede patienterne om at holde op, når de har fået det godt.

Redigeret af Peter lange, plange@dadlnet.dk

9. nov. 2017
2 min.

Igennem mange år har en fast afskedsbemærkning til patienten, som man har sat i antibiotikabehandling, været: »Husk nu at tage hele kuren færdig«. Imidlertid tyder studier på, at de længere behandlinger kan være skadelige, da de fremmer udviklingen af resistente tarmbakterier. I to nyere artikler i BMJ diskuteres den optimale varighed af antibiotikakuren, og forfatterne konkluderer, at der i dag er evidens for, at mange af standardkurene, som tidligere strakte sig over 7-14 dage, med fordel kan afkortes til 5-7 dage. Det gælder bl.a. samfundserhvervet pneumoni, otitis media, faryngitis, pyelonefritis og også sepsis udgået fra abdomen. Af diskussionen fremgår, at man nok også bør informere patienten om, hvad der skal ske med de overskydende antibiotika, som nødig skulle gemmes til en anden god gang eller spredes til andre medlemmer af familien, som en dag har det lidt skidt.

Professor Thomas Benfield, Infektionsmedicinsk Afdeling, Hvidovre Hospital, kommenterer: »Varigheden af antibiotikabehandling har været et åbent spørgsmål, siden penicillin blev udbredt for mere end 70 år siden. I begyndelsen var behandlingerne korte og ofte vurderet fra dag til dag, fordi antibiotika var vanskelige at fremstille og derfor ganske dyre. Da produktionen blev effektiv, og priserne faldt, forlængede man behandlingerne til syv og 14 dage. Imidlertid eksisterer der ikke dokumentation for, at lang er bedre end kort behandlingsvarighed for de almindeligst forekommende bakterielle infektioner. Flere undersøgelser af børn og en enkelt af voksne har vist, at tre dages behandling af pneumoni er tilstrækkeligt. Tankevækkende når den gennemsnitlige behandling på et typisk dansk sygehus er omkring ti dage. Samtidig er der undersøgelser, der har vist, at risikoen for at få infektion med resistente bakterier er større, hvis man for nylig har fået antibiotika i længere tid. Man må konkludere, at der er et stort behov for nye strategier og undersøgelser, der skaber evidens for den optimale varighed af antibiotisk behandling for almindelige infektioner«.

Llewelyn MJ, Fitzpatrick JM, Darwin E et al. The antibiotic course has had its day. BMJ 2017;358:j3418.

Del Mar C, Looke DFM. Should we abandon ”finishing the course” of antimicrobials? BMJ 2017;358:j4170.

Interessekonflikter. ingen.