?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Videnskab / 16. jun 2017
Foto: Colourbox

Klinikerens intuition forbedrer prædiktion af prognosen hos patienter på intensivafdeling

Medicinske nyheder

Intensivlægens vurdering forbedrer signifikant de objektive scoringssystemer, når man skal forudsige overlevelse og fremtidig funktionsevne hos intensivpatienter.

Dato
16. jun 2017
Forfattere
Redigeret af Peter Lange, plange@dadl.dk
💬 0

Nogle af de sværeste beslutninger, som træffes på intensivafdelingerne, omhandler behandlingsniveau for kritisk syge patienter. Der har igennem de sidste år været fokus på inddragelse af de pårørende i samtalerne om niveauet for aktiv behandling, men der findes ikke så mange studier, som undersøger, hvor præcist intensivlægen og intensivsygeplejersken kan forudsige prognosen, hvad angår overlevelsen og det fysiske og kognitive funktionsniveau. Et nyt studie fra USA, hvor 47 intensivlæger og 128 sygeplejersker vurderede prognosen hos ca. 300 intensivpatienter, viser, at begge faggrupper var rimeligt gode til at prædiktere overlevelse, men mindre gode med hensyn til at forudsige funktionsniveau. I de tilfælde, hvor de adspurgte vurderede, at de kunne udtale sig om prognosen med størst sikkerhed, så det ud til, at prædiktionen var relativt sikker (C-værdi på 0,9). Alligevel befandt mange patienter sig i en gråzone, hvor prædiktion var svær. Vurderingen fra læger og sygeplejersker, det vil sige den kliniske intuition, forbedrede prædiktionen sammenlignet med en prædiktion baseret på APACHE III-score alene, hvori alder, syv komorbiditeter og biokemiske og fysiologiske værdier indgår.

Professor, overlæge Anders Perner, Rigshospitalet, kommenterer: ”Trods mange års anvendelse af risikoscoringsredskaber kan vi stadig ikke med høj nok præcision forudsige den enkelte intensivpatients risiko for ikke at overleve eller overleve med meget svære mén. Og måske kommer vi aldrig til at kunne det. Omvendt viser disse nye data, at klinisk intuition kan forbedre prædiktionen af især død. Hvis intuitionen kan kombineres med big data, er der måske en mulighed for, at prædiktionen kan blive så nøjagtig, at vi tidligere kan erkende udsigtsløs behandling inden for nogle gruppe af intensivpatienter. Dette vil være til stor gavn for intensivpatienterne, deres pårørende og samfundet”.

Detsky ME, Harhay MO, Bayard DF et al. Discriminative accuracy of physician and nurse predictions for survival and functional outcomes 6 months after an ICU admission. JAMA 2017;317:2187-95.

Interessekonflikter: AP er medlem af styregruppen for et sepsisforsøg gennemført af Ferring. Hans afdeling får forskningsmidler fra Ferring, CSL Behring og Fresenius Kabi.

💬 0 Kommentarer

Right side

Nr. 13/2017

EmediateAd

EmediateAd

Senest kommenteret

Screening for tarmkræft: Test af blod kan spare hver fjerde koloskopi
💬
2
Kåre Gotschalck Sunesen 27. jun 2017 21:40
PLO-overenskomst – hvad nu?
💬
3
Bent Varming 26. jun 2017 13:39
Lægemiddelstyrelsen afviser SSRI-forskning
💬
3
Anders Frøkjær Thomsen 25. jun 2017 18:18

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd

EmediateAd