Skip to main content

Klinisk database for nonmelanomhudcancer

Anne Braae Olesen, Ulrikke Lei, Gregor B.E. Jemec & Anna Lamberg

15. okt. 2012
3 min.


BAGGRUND

Nonmelanomhudcancer (NMSC) er den hyppigste kræftform i Danmark og udgør et voksende sundhedsproblem. Den hyppigste NMSC-form er basalcellekarcinom (BCC) og spinocellulært karcinom (SCC). I 2010 blev der anmeldt 12.290 nye NMSC-tilfælde til Cancerregistret, men BCC er underrapporteret [1]. Det er ikke muligt at få overblik over hyppighed, antal nye tilfælde, risikofaktorer eller prognosen for NMSC i Danmark med den eksisterende registrering. Dertil kommer, at NMSC behandles af forskellige specialer, i praksis og på hospitalerne, og at der er mange kirurgiske og medicinske behandlinger, som benyttes afhængigt af cancertype og udbredelse [2]. Behandlingerne adskiller sig fra hinanden med hensyn til effekt og pris, men man har kun i få studier belyst behandlingernes effektivitet [3]. Studier fra andre lande tyder på, at NMSC er en af de mest resursekrævende cancere for sundhedssystemet [4].

FORMÅL

NMSC-databasens formål er at kvalitetssikre behandlingen af NMSC i Danmark via komplet registrering af BCC, SCC, mb. Bowen (SCC in situ) og keratoakantom samt deres behandling og forløb. Databasen er fra august 2010 godkendt af Sundhedsstyrelsen som landsdækkende kvalitetsdatabase, og registrering er blevet obligatorisk for alle dermatologer i praksis. I takt med udviklingen af et relevant registreringsmodul implementeres databasen i hospitalsregi. Endvidere er de onkologiske og plastikkirurgiske specialer blevet inviteret til at medvirke til udvikling af et relevant registreringsmodul.

RESULTATER

Aktuelt registrerer man til databasen fra 51 dermatologiske speciallægepraksis i Danmark.

Der er indtil den 1. maj 2012 registreret 22.763 NMSC hos 15.154 patienter fra dermatologiske praksis (Tabel 1 ). Alle behandlinger registreres fortløbende for den enkelte patient. Registreringen indeholder kliniske oplysninger om tumorstørrelse, tidligere recidiv i området samt behandlingsvalg, og ved followup registreres der tegn på recidiv, kosmetisk resultat og komplikationer [5].

DISKUSSION

Når høj komplethedsgrad og tværfaglig indregistrering er opnået, kan data danne baggrund for evidensbaserede nationale kliniske retningslinjer for behandling af NMSC på tværs af specialer. På længere sigt vil relevante forskningsspørgsmål fra andre videnskaber (økonomiske, samfundsvidenskabelige, sociologiske etc.) også kunne besvares.

KONKLUSION

Når NMSC-databasen er fuldt implementeret i Danmark, har vi en unik mulighed for at dokumentere behandlingen af den hyppigste cancerform, belyse de samfundsmæssige omkostninger ved behandling og vedligeholde evidensbaserede nationale retningslinjer for behandling.



KORRESPONDANCE: Anne Braae Olesen , Dermatologisk Afdeling S, Aarhus Universitetshospital, 8000 Aarhus C. E-mail: anneolse@rm.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk



Referencer

  1. Cancerregisteret 2010. København: Sundhedsstyrelsen, 2011.
  2. Telfer NR, Colver GB, Morton CA. Guidelines for the management of basal cell carcinoma. Br J Dermatol 2008;159:35-48.
  3. Bath-Hextall F, Perkins W, Bong J et al. Interventions for basal cell carcinoma of the skin. Cochrane Database Syst Rev 2007;(1):CD003412.
  4. Housman TS, Feldman SR, Williford PM et al. Skin cancer is among the most costly of all cancers to treat for the Medicare population. J Am Acad Dermatol 2003;48:425-9.
  5. Lamberg AL. The use of new and existing data sources in non-melanoma skin cancer research [ph.d.-afhand]. Aarhus: Aarhus Universitet, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, 2011.