Skip to main content

Koronar-CT i udredningen af patienter med brystsmerter

Sammenlignet med standardudredning var koronar-CT associeret til signifikant færre tilfælde af ikkefatalt myokardieinfarkt i løbet af en femårig opfølgningsperiode.

Redigeret af Per Lav Madsen, lav.madsen@gmail.com

8. nov. 2018
2 min.

Koronar-CT er en ikkeinvasiv undersøgelse, som udføres med henblik på at stratificere patienter med brystsmerter til en højrisikogruppe, som behøver en snarlig koronararteriografi mhp. revaskularisering, og dem, som har brystsmerter af anden årsag. Initiale erfaringer tyder på, at ganske vist er normal koronar-CT associeret med en rigtig god prognose, men omvendt er mange koronar-CT-undersøgelser falsk positive og medfører en unødvendig koronararteriografi. I en femårig opfølgning af SCOT-HEART-studiet, hvor over 4.000 patienter med stabil angina blev randomiseret til enten standardundersøgelse og behandling (anamnese/cykeltest og/eller myokardieperfusionsstudie) eller standardundersøgelse suppleret med koronar-CT, ses det, at det primære endepunkt (kardiovaskulær død eller ikkedødeligt myokardieinfarkt (MI)) blev observeret blandt 2,3% i koronar-CT-gruppen og blandt 3,9% i gruppen uden koronar-CT (p = 0,004). Forskellen skyldtes ikke færre dødsfald, men færre ikkedødelige MI’er og var ikke opnået på baggrund af flere revaskulariserninger, men så primært ud til at være kommet, fordi patienter, der havde gennemgået koronar-CT, oftere endte med at få kendt virkningsfuld præventiv medicin inkl. statiner (19,4% vs. 14,7%, p < 0,05).

Overlæge Bjarne Linde Nørgaard, Kardiologisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital, kommenterer: ”SCOT-HEART-undersøgelsen bekræfter, at koronar-CT sammenlignet med standardudredning med f.eks. EKG under en cykeltest er mere sensitiv mhp. at påvise koronarsygdom og hermed åbner mulighed for målrettet behandling med statiner, hvilket utvivlsomt bidrog til den bedre prognose i CT-gruppen. Men undersøgelsen understreger også den overordnet favorable prognose hos patienter med stabil angina i moderne praksis (årlig risiko for død eller MI ≤ 0,5%). Det rejser spørgsmålet, om der overhovedet er behov for den omfattende udredning i denne patientgruppe, som finder sted i dag: i 2017 blev der på indikationen uafklarede brystsmerter/åndenød udført over 12.000 koronar-CT-undersøgelser i Danmark. Hvorvidt disse mange skanninger er relevante, understreges af det faktum, at i Danmark er revaskulariseringsraten hos dem, som efter koronar-CT bliver henvist til koronarteriografi, kun 35-40% – dvs. at hos to ud af tre patienter var koronararteriografien i princippet unødvendig’”.

The SCOT-HEART Investigators. Coronary CT angiography and 5-year risk of myocardial infarction. N Engl J Med 2018;379:924-33.

Interessekonflikter: ingen