Skip to main content

Kvinder med høje niveauer af androgen har størst chance for at nå til tops indenfor atletik

Kvindelige eliteatletikudøvere med højest koncentration af frit testosteron i blodet opnår topresultater inden for flere discipliner

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Redigeret af Peter Lange, plange@dadlnet.dk

13. jul. 2017
2 min.

Det meget omfattende testosterondopingprogram af kvindelige atletikudøvere i det forhenværende Østtyskland resulterede i så markante forbedringer i kvinders præstationer, at kvindelige deltagere, som ikke var dopet, havde meget små chancer for overhovedet at gøre sig gældende. Testosteronderivater er fortsat blandt de mest misbrugte dopingmidler. I de sidste år har der været en løbende diskussion, om kvinder med en høj naturlig endogen produktion af testosteron (= hyperandrogenisme) skal have tilladelse til at deltage i konkurrencer.

I sidste nummer af British Journal of Sports Medicine, har to franske forskere foretaget analyser af frit serum-testosteron blandt over 2000 deltagere i verdensmesterskaberne i atletik i årene 2011 og 2013 og relateret testosteronniveauet til resultaterne. De konkluderer, at typen af disciplin ikke var relateret til testosteronniveau blandt kvinder, mens mandlige sprintere havde signifikant højere værdier end øvrige mandlige atleter. Mens testosteronniveauet ikke var relateret til placering blandt mænd, havde kvinder med topplaceringer inden for flere discipliner signifikant højere niveauer af testosteron.

Professor Michael Kjær, Københavns Universitet kommenterer:

"Undersøgelsen er prisværdig i sit hovedsigte, men mere tvivlsom i sine konklusioner. Fremgangsmåden med brug af udtagne blodprøver i forbindelse med store mesterskaber og kobling til atletikpræstationer har resulteret i visse positive sammenhænge mellem androgenniveau og visse idrætspræstationer hos kvinder. Andre fraværende sammenhænge eller overraskende negative fund, for eksempel lavt testosteronniveau hos mandlige udøvere, omtales ikke i konklusionen. Blodprøverne er taget uden hensyn til eventuelt dopingmisbrug og er ikke standardiseret, ligesom den oprindelige inddeling i syv atletikkategorier ikke viser andet, end at androgenniveauer er lavere ved udholdenhedskonkurrencer, hvor muskelmasse ikke er af så stor betydning. Forfatterne går let hen over dette og udvælger nogle få atletikgrene, hvor der findes forskel. Man må derfor konkludere, at denne undersøgelses originalitet er begrænset og konklusioner baseret på selektiv udvælgelse af data”.

Bermont S, Garnier P-Y. Serum androgen levels and their relation to performance in track and field: mass spectrometry results from 2127 observations in male and female elite athletes. Br J Sports Med 2017 (online juli).

INTERESSEKONFLIKTER: MK angiver ingen interessekonflikter.