Skip to main content

Månedens billede

Jesper Sømark, e-mail: jsoem05@student.sdu.dk, Jeannie Ida Jørgensen, Medicinsk Afdeling, Haderslev Sygehus, Hans-Jürgen Hynding, Røntgenafdelingen, Haderslev Sygehus, Lise Kaag, Kirurgisk Afdeling, Aabenraa Sygehus, Niels Kristian Aagaard, Medicinsk Afdeling, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus, Dennis Tønner Nielsen, Røntgenafdelingen, Århus Universitetshospital, Århus Sygehus

18. mar. 2011
2 min.

En 65-årig mand med alkoholbetinget levercirrose havde drukket i perioder, og inden for et år var hans normotest faldet til 0,38 (normalt: 0,7-1,3), og han havde fået forhøjet serumimmunglobulin A på 6,1 g/l (0,7-4,3). Han var i behandling med magnyl og dipyridamol efter flere mindre cerebrale infarkter. Han fik pludselig ascites. Der blev fundet forhøjet fibrindegradationsprodukt (FIBDP), og en ultralyd (UL)-skanning viste ikke sikkert flow i vena portae.

En magnetisk resonans (MR)-skanning viste en lang, tynd trombe med randflow. Der blev ikke fundet øsofagusvaricer ved gastroskopi. Man påbegyndte antikoagulans (AK)-behandling med lavmolekylært heparin og warfarin, men uden effekt på ascitesmængden. Der blev derfor anlagt transjugulær intrahepatisk portosystemisk shunt (TIPS), hvorefter ascitestendensen forsvandt. I forbindelse med TIPS-anlæggelsen blev patienten atter UL-skannet, og da var portatrombosen væk. Levercirrose disponerer til portatrombose. FIBDP er mindre egnet til diagnostik, da det altid er forhøjet ved cirrose. Mistanken opstår ved Doppler-UL-skanning, som her. Computertomografi med kontrast i portalvenefasen eller som her MR-skanning kan visualisere disse tromber. Da tromben var frisk, var det umagen værd at se, om den forsvandt under AK-behandling. Øsofagusvaricer kan opstå på få måneder, ascites er til stede hos ca. 40% med portatrombose, men kan være helt fraværende.

Selvom CT med kontrast er den nemmeste måde at fremstille portatromboser på, er MR i øvede hænder formentlig lige så godt og i hvert fald bedre rent strålehygiejnisk.

Da tromben var væk, i hvert fald bedømt ved UL-skanning før TIPS-anlæggelsen, må det formodes, at levercirrosen i sig selv har været årsag til asciten. Man bør ved levercirrose undersøge flow i vena portae først med Doppler-UL og herefter evt. med MR uden kontrast, hvor blodlegemerne på grund af deres bevægelse i sig selv virker som kontrast til tromben.

Billederne viser en MR-oversigt uden kontrast af leveren, hvor tromben i vena portae er markeret, og vena portae, hvor den stiger op i leveren efter at være dannet af vena lienalis og vena mesenterica med markering af en lang tynd trombe, hvor blodlegemerne ved deres flow virker som kontrast.

Månedens billede redigeres af: Tove Agner, Margrethe Herning, Jens Otto Lund, Margit Mantoni og Peter Skinhøj