Skip to main content

MEDICINSK NYHED - Hvornår i karrieren bliver læger udbrændt?

Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.

Redigeret af Jacob Pontoppidan Thyssen, jacob.pontoppidan.thyssen@regionh.dk

21. feb. 2014
2 min.

Mayo Clin Proced

I 2011 sendte amerikanske forskere et spørgekema via email til 89,831 læger fra forskellige specialer, hvoraf 27,276 åbnede emailen. Lægerne blev bl.a. spurgt til antallet af arbejdstimer, vagter og år i specialet samt ansættelsestypen, konflikter mellem arbejde og hjem, udbrændthed, og tilfredshed med karrieren. Udbrændthed blev vurderet via standard mål (‘Maslach’) som inddrager emotionel udmattelse, manglende fornemmelse af at nå personlige mål og depersonalization (ændring af bevidstheden med oplevelse af at være ved siden af sig selv eller af at være en iagttager af egne handlinger). Lægerne blev inddelt efter antal år i faget, henholdsvis <10 år, 11-20 år, >21 år.

Forfatterne viste at læger først i karrieren havde den laveste tilfredshed med deres karrierevalg som læge, og samtidig den hyppigste forekomst af konflikter mellem arbejde og hjem og depersonalisation (p<0.001). De var ofte ikke i stand til at løse denne konflikt.

Læger midt I karrieren arbejde flest timer, var mest på nattevagt, havde den mindste tilfredshed med specialevalg, og dårligste balance mellem arbejde og fritid og endelig den højeste forekomst af udbrændthed (p<0.001). Denne gruppe havde også den højeste forekomst af læger der planlagde at få et andet job uden for lægeverdenen.

Forekomsten af udbrændthed syntes at være højest blandt mænd samt læger i privat praksis. Justerede analyser viste at udbrændthed kun i ringe grad hang sammen med antallet af arbejdstimer og nattevagter, mens konflikt i mellem arbejde og hjem havde større betydning. Læger sidst i karrieren var generelt mest tilfredse.

Psykolog, ph.d., Anette Fischer Pedersen, Forskningsenheden for Almen Praksis, Aarhus, kommenterer: ’Den højere forekomst af udbrændthed blandt læger først og midt i karrieren er i overensstemmelse med danske tal fra almen praksis. Der er brug for mere viden om, hvorvidt dette skyldes, at læger først og midt i karrieren oplever større arbejdsbyrde, at læger som mistrives forlader deres medicinske speciale og at gruppen af ældre læger dermed er en selekteret gruppe eller en generationseffekt, f.eks. at læger først i karrieren er mere åbne i forhold til at give udtryk for mistrivsel. Mere viden er vigtig i forhold til at sætte ind med en forebyggende og behandlende indsats, så dygtige og engagerede læger ikke brænder ud og går tabt undervejs i karrieren.’

Physician satisfaction and burnout at different career stages.

Dyrbye LN, Varkey P, Boone SL, et al. Mayo Clin Proc. 2013 Dec;88(12):1358-67. doi: 10.1016/j.mayocp.2013.07.016.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24290109