Skip to main content

Moderat alkoholforbrug associeret med nedsat dødelighed hos patienter med Alzheimers sygdom

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Redigeret af Kreesten Meldgaard Madsen, kreesten@dadlnet.dk

8. jan. 2016
2 min.

Da Alzheimer er en sygdom, der gradvist nedbryder hjernen, er det nærliggende at antage, at alkohol – uanset mængden - må være skadeligt for personer med Alzheimers sygdom. På den anden side har epidemiologisk forskning vist, at alkohol i moderate mængder har en beskyttende virkning mod hjerte-kar-sygdomme og dermed også nedsætter dødeligheden. Et højt alkoholforbrug har velkendte skadevirkninger på hjernen og de mentale funktioner, men vores viden om de helbredsmæssige virkninger af alkohol på personer med Alzheimers sygdom er begrænset.

I dette studie undersøgte man sammenhængen mellem alkoholforbrug og dødelighed blandt godt 320 hjemmeboende personer med Alzheimers sygdom i let grad. Studiet er baseret på data fra the Danish Alzheimer’s Intervention Study (DAISY), der løb af stablen i årene 2003-2006. Det var i studiet muligt at kontrollere for en række konfoundere: alder, køn, rygestatus, oplevet livskvalitet, uddannelse og komorbiditet. I løbet af de tre år, som studiet varede, havde gruppen af personer, der drak 2-3 genstande dagligt, signifikant lavere dødelighed end gruppen af personer, der drak højst én genstand dagligt. Risikoen var nedsat med 77% (hazard ratio 0,23; 95% konfidens-interval: 0,08-0,68). Gruppen med et moderat alkoholforbrug havde også lavere dødelighed end gruppen med et højt alkoholforbrug (> 3 genstande dagligt), hvilket tyder på, at sammenhængen mellem alkoholforbrug og dødelighed kan beskrives som U-formet.

Direktør for Statens Institut for Folkesundhed kommenterer: »Et glas vin til patienter med Alzheimers sygdom? – Der er en vel dokumenteret U-formet sammenhæng mellem alkohol og dødelighed, og det ser også ud til at alkohol (vin) har en beskyttende effekt mod udviklingen af demens. I dette studie af patienter med Alzheimers sygdom finder man en 4,3 gange øget dødsrisiko blandt ikkedrikkere. Det skal selvfølgelig gås efter i sømmene i større studier. Men hvis det passer, vil det fremover være et kærkomment supplement til sekundær/tertiær forebyggelse blandt patienter med Alzheimers sygdom«.

Berntsen S, Kragstrup J, Siersma V et al. Alcohol consumption and mortality in patients with mild Alzheimer’s disease: a prospective cohort study. Doi 10.1136/bmjopen-2015-007851, BMJ Open.

Interessekonflikter: ingen