Skip to main content

Nuklearmedicinske metoder ved selektiv intern radioterapi af leverkræft

Peter Frøhlich Staanum1, Anne Kirstine Arveschoug1, Stine Maria Jentoft Kramer1, Jens Erik Nielsen2, Dennis Tønner Nielsen2, Peter Ott3, Henning Grønbæk3 & Gerda Elisabeth Villadsen3

2. jan. 2017
11 min.

Som det første sted i Danmark har man på Aarhus Universitetshospital indført selektiv intern radioterapi (SIRT) til udvalgte patienter med hepatocellulært karcinom (HCC). I Danmark er incidensen af HCC ca. 300 tilfælde pr. år og svagt stigende [1, 2]. HCC opstår hyppigst hos patienter med cirrose, men i Danmark ses lidelsen også ofte i noncirrotisk lever. Potentielt kurativ behandling opnås ved resektion, radiofrekvensablation eller transplantation. Kemoembolisering anvendes palliativt ved større tumorer, men denne behandling er relativt kontraindiceret ved samtidig vena portae-trombose. Patienter med portatrombose vil i særlige tilfælde kunne tilbydes en ny type lokalbehandling, nemlig SIRT. Der foreligger endnu ingen randomiserede studier eller placebokontrollerede studier, men fase 1- og fase 2-studier og talrige retrospektive studier [3]. SIRT blev indført i Danmark i 2013 til behandling af patienter med nonresektabel HCC og samtidig vena portae-trombose men uden ekstrahepatisk sygdom. Der forudsættes god leverfunktion (bilirubinkoncentration < 35 mikromol/l, ingen ascites) og god almentilstand (The Eastern Cooperative Oncology Group/World Health Organization Performance Status: 0-2). SIRT kan også anvendes hos udvalgte patienter med neuroendokrine tumorer med levermetastaser [4, 5]. De væsentligste kontraindikationer er tidligere ekstern strålebehandling af leveren, stor tumorbyrde (> 50%) og risiko for en væsentlig andel af behandlingsstof i raske organer som lunger, ventrikel og duodenum. Behandlingen foregår i et tæt samarbejde mellem forskellige specialer: hepatologer, interventionsradiologer samt nuklearmedicinske speciallæger og hospitalsfysikere.

BEHANDLINGEN I OVERBLIK

SIRT udføres af en interventionsradiolog, der injicerer mikropartikler, som er mærkede med den radioaktive isotop yttrium-90 (90Y), via et kateter direkte ind i den tumorfødende leverarterie. Partiklerne retineres permanent i arteriolerne og kapillærerne i tumor, hvorfra de udsender en tumordræbende dosis af ß--stråler. Behandlingen er selektivt rettet mod tumorer, idet disse primært forsynes med blod fra aa. hepaticae, mens den raske lever får størstedelen af sin blodforsyning fra portalvenen.

Forud for SIRT gennemgår patienten en udredning, som er et vigtigt led i behandlingen. Her kortlægges leverens arterielle blodforsyning, og den påtænkte behandling med mikropartikler illuderes. Som teststof anvendes metastabil technetium-99 (99mTc)-mærket makroaggregeret albumin (99mTc-MAA), som i dag også anvendes til bl.a. lungeperfusionsscintigrafi.

En single photon emission computed tomography (SPECT) med CT viser fordelingen af 99mTc-MAA og dermed den forventede fordeling af 90Y mærkede mikropartikler, hvorefter der kan foretages beregning af den radioaktivitetsmængde, der skal anvendes ved behandlingen. Således målrettes radioaktivitetsmængden den enkelte patient.

UDREDNING

Angiografi

Udredningsprocedurens invasive del omfatter angiografi, hvor man via a. femoralis kortlægger karforsyningen til tumoren/tumorerne.

Variante og kollaterale kar samt arteriovenøse shunter identificeres og lukkes, hvis muligt. Arterier, der afgår fra leverens arterier til ekstrahepatiske strukturer/organer, emboliseres. Til slut injiceres 99mTc-MAA med kateteret positioneret som påtænkt ved behandlingen, således at tumorvæv vil blive behandlet og raskt væv skånet.

Metastabil technetium 99-makroaggregeret
albumin-scintigrafi

Umiddelbart efter injektion af 99mTc-MAA foretages der skanninger for at sikre, at der kun er minimal ekstrahepatisk 99mTc-MAA-aktivitet og for at vurdere fordelingen af 99mTc-MAA i tumor versus raskt levervæv.

På baggrund af scintigrafi beregnes en lungeshunt [6], dvs. aktivitet i lunger relativt til den samlede aktivitet i lunger og lever. Lungeshunten må ikke overstige 20% (Figur 1).

På SPECT/CT vurderes fordelingen af 99mTc-MAA i leveren [7] (Figur 2A). Den tredimensionale fremstilling er særlig vigtig ved vurdering af evt. utilsigtet ekstrahepatisk aktivitet fra 99mTc-MAA. Findes der ekstrahepatisk 99mTc-MAA-aktivitet i ventrikel eller duodenum, kan patienten ikke behandles, før det ansvarlige blodkar er identificeret og emboliseret ved en fornyet udredningsprocedure. Ekstrahepatisk 90Y-aktivitet i ventriklen eller duodenum kan medføre gastritis eller duodenitis [4, 8, 9] og i sjældne tilfælde stråleinduceret ulceration. Derimod er aktivitet i galdeblærevæggen ikke kontraindicerende, da galdeblæren er relativt
stråleresistent.

BEHANDLING OG KONTROLSKANNINGER

De 90Y-mærkede mikropartikler (SIR-Spheres) produceres i Singapore kort tid før behandlingen og flyves til Danmark. På behandlingsdagen, 1-2 uger efter udredningen, overføres den beregnede behandlingsdosis til et hætteglas i en speciel plexiglaskasse, der yder strålebeskyttelse mod ß--stråling (Figur 3).

I forbindelse med selve behandlingen anlægges der i lokalanalgesi et kateter i a. femoralis, og via dette kateter injiceres mikropartiklerne som planlagt ved udredningen. Injektionen foretages under røntgengennemlysning med alternerende injektion af mikropartikler og røntgenkontrast, således at kateterets position og flowforholdene kan overvåges.

Mikropartiklerne er resinbaserede partikler med en diameter på 20-60 mikrometer og med 90Y bundet til deres overflade. 90Y udsender ß--stråling med en rækkevidde op til 12 mm (middelrækkevidde 2,5 mm), hvilket medfører en lokalt høj stråledosis. Radioaktiviteten fra 90Y halveres på 64 timer, dvs. at 95% af stråledosis afgives i de første 12 døgn efter behandlingen. I reglen injiceres en aktivitetsmængde på 500-2.500 MBq fordelt på 10-50 mio. partikler.

Modsat andre anvendte isotoper udsender 90Y ikke gammastråling. Der er alligevel mulighed for billeddannelse med gammakamera (eller SPECT) på baggrund af såkaldt bremsestråling. De resulterende billeder er mere uskarpe end ved gammaemitterende isotoper, men af tilstrækkelig kvalitet til at man kan vurdere, om der er behandlingsstof uden for leveren (Figur 2B). Yderligere er der mulighed for at foretage positronemissionstomografi (PET) på baggrund af en meget lille andel udsendte positroner [10]. I leveren, hvor koncentrationen af 90Y er højest, kan man opnå billeder, som har god rumlig opløsning og er kvantitativt korrekte [11, 12] til vurdering af partikelfordelingen og potentielt beregning af den faktisk afsatte stråledosis [13] (Figur 2C).

BEHANDLINGSDOSIS

En individuel bestemmelse af 90Y-aktivitetsmængden sikrer, at patienten bevarer tilstrækkelig leverfunktion, og at alvorlige bivirkninger undgås. En sjælden, men klinisk vigtig komplikation, som kan optræde 1-2 mdr. efter SIRT-behandlingen, er radioembolization-induced liver disease (REILD) [14, 15]; en strålingshepatitis med ikterus og ascites, der ikke skyldes galdevejsobstruktion eller tumorprogression. REILD er oftest forbigående, men yderst sjældne, fatale tilfælde er beskrevet.

Behandlingen resulterer i en inhomogen dosisfordeling med størst stråledosis ved tumoroverfladen. Derfor kan en høj middeldosis på 70 Gy erfaringsmæssigt tåles, idet store områder af normalt levervæv vil blive udsat for en betydelig mindre stråledosis [15-18]. Hos patienter med cirrose og derfor reduceret funktionel leverkapacitet opererer man med en reduceret grænseværdi for stråledosis på 40-50 Gy [15, 17]. Ved et tumor til normal-forhold > 3 kan der derfor opnås en for HCC tumordræbende stråledosis på 120 Gy [17].

Beregningsmodeller

Den hyppigst anvendte model er body surface area (BSA)-modellen [17, 19] , hvormed aktivitetsmængden alene beregnes ud fra patientens højde og vægt samt tumorandelen af det samlede levervolumen. For patienter med cirrose nedsættes den beregnede aktivitetsmængde med 30%, hvilket betragtes som sikkert og med god effekt på tumoren/tumorerne.

Ved partitionsmodellen [19, 20] tager man hensyn til optag i tumor i forhold til lever (tumor til normal-forholdet vurderet ud fra 99mTc-MAA-skanningen) og angiver i modsætning til BSA-modellen en middelværdi for stråledosis til såvel rask lever som tumor. Modellen kan dog kun anvendes, når tumoren/tumorerne klart kan afgrænses. Potentielt kan den give en bedre behandling, idet stråledosis i raskt væv og tumor kan tilpasses, således at behandlingseffekten optimeres under hensyntagen til stråleinducerede bivirkninger.

KONKLUSION OG PERSPEKTIVER

Vi har beskrevet SIRT-behandlingen, som den er implementeret på Aarhus Universitetshospital. I den forbindelse er der indført en ny nuklearmedicinsk billeddiagnostik og invasive radiologiske procedurer til planlægning af behandlingen, og der anvendes særlige modeller til beregning af behandlingsdosis ved SIRT. På længere sigt forventes billedbaseret tredimensional dosisberegning [21, 22] at blive taget i klinisk anvendelse, således at dosis til den raske lever kan vurderes ud fra eksempelvis dosis-volumen-histogrammer (som anvendt ved ekstern stråleterapi), frem for at basere planlægningen på en middeldosis.

Visualisering af behandlingsstof ved bremsestrålingsscintigrafi og 90Y-PET/CT er også muligt ved andre behandlinger med 90Y som f.eks. intraarteriel injektion af 90Y-DOTATOC til levermetastaser fra neuroendokrine tumorer (NET). Øvrige behandlinger med 90Y,
såsom 90Y-DOTATOC ved NET eller 90Y-Zevalin ved non-Hodgkin-lymfomer, er systemiske terapier, hvor tumor- og kontrastoptag til normalvævet er lille [23-25]. Dette begrænser billedkvaliteten, og der skannes derfor ikke rutinemæssigt efter systemiske terapier med 90Y.

SIRT er logistisk krævende, og det er altafgørende, at der er et veletableret multidisciplinært samarbejde og setup mellem hepatologer, interventionsradiologer og nuklearmedicinere.

Behandlingen er skånsom med få bivirkninger som kvalme, træthed og lette mavesmerter og kræver kun et døgns indlæggelse. SIRT er etableret ved behandlingen af HCC og neuroendokrin tumor-levermetastaser, og fremtidsperspektiverne er, at SIRT i større omfang kan anvendes ved sekundære leverkræftformer, herunder metastaser fra kolorektal cancer [26] og mammacancer [27, 28] , samt ved andre kræftformer f.eks. intrahepatiske kolangiokarcinomer [29]. Øvrige fremtidsperspektiver er, at SIRT vil kunne danne bro til levertransplantation eller anvendes ved downstaging med henblik på at gøre tumorer resektable, så patienten kan tilbydes en kurativ frem for en livsforlængende behandling [30].

Korrespondance: Gerda Elisabeth Villadsen. E-mail: gerdvill@rm.dk

Antaget: 18. oktober 2016

Publiceret på Ugeskriftet.dk: 2. januar 2017

Interessekonflikter:

TAKSIGELSER: Henrik Bluhme, Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-Center, Aarhus Universitetshospital, og Ole Lajord Munk, Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-Center, Aarhus Universitetshospital, takkes for frugtbare diskussioner og assistance omkring billeddannelse af 90Y.

Summary

Nuclear medicine techniques for selective internal radiotherapy of liver cancer

Selective internal radiation therapy (SIRT) of hepatocellular carcinoma has been introduced at Aarhus University Hospital. 90Y-microspheres are implanted in the tumour by catheterization of the tumour feeding liver artery. Pre&shy;treatment angiography and test treatment using 99mTc-labelled particles followed by scintigraphy ensure a feasible and effective treatment. Post-treatment imaging of radiation from 90Y visualize the localization of microspheres. Currently, SIRT is also applied for liver metastases of neuroendocrine tumours. Future indications may include other liver tumours and metastases.

Referencer

LITTERATUR

  1. Jepsen P, Andersen MW, Villadsen GE et al. Time-trends in incidence and survival of hepatocellular carcinoma in Denmark: a nationwide register-based cohort study. J Hepatol 2016;64:S338.

  2. Nordenstedt H, White DL, El-Serag HB. The changing pattern of epidemiology in hepatocellular carcinoma. Dig Liver Dis 2010;42(suppl 3):S206-S214.

  3. Salem R, Mazzaferro V, Sangro B. Yttrium 90 radioembolization for the treatment of hepatocellular carcinoma: biological lessons, current challenges and clinical perspectives. Hepatology 2013;58:2188-97.

  4. Ahmadzadehfar H, Biersack HJ, Ezziddin S. Radioembolization of liver tumours with Yttrium-90 microspheres. Semin Nucl Med 2010;40:105-21.

  5. Barbier CE, Garske-Román U, Sandström M et al. Selective internal radiation therapy in patients with progressive neuroendocrine liver
    metastases. Eur J Nucl Med Mol Imaging 2016;43:1425-31.

  6. SIR Spheres indlægsseddel. http://www.sirtex.com/eu/clinicians/package-insert/ (1. sep 2016).

  7. Ahmadzadehfar H, Sabet A, Biermann K et al. The significance of 99mTc-MAA SPECT/CT liver perfusion imaging in treatment planning for 90Y-microsphere selective internal radiation treatment. J Nucl Med 2010;51:1206-12.

  8. Ahmadzadehfar H, Muckle M, Sabet A et al. The significance of bremsstrahlung SPECT/CT after yttrium-90 radioembolization treatment in the prediction of extra-hepatic side effects. Eur J Nucl Med Mol Imaging 2012;39:309-15.

  9. Riaz A, Lewandowski RJ, Kulik LM et al. Complications following radioembolization with yttrium-90 microspheres: a comprehensive literature review. J Vasc Interv Radiol 2009;29:1121-30.

  10. Selwyn RG, Nickles RJ, Thomadsen BR et al. A new internal pair production branching ratio of 90Y: The development of a non-destructive assay for 90Y and 90Sr. Appl Radiat Isotopes 2007;65:318-27.

  11. Lhommel R, Goffette P, van den Eynde M et al. Yttrium-90 TOF PET scan demonstrates high-resolution biodistribution after liver SIRT. Eur J Nucl Med Mol Imaging 2009;36:1696.

  12. Willowson KP, Tapner M, Bailey DL et al. A multicentre comparison of quantitative (90)Y PET/CT for dosimetric purposes after radioembolization with resin microspheres: The QUEST Phantom Study. Eur J Nucl Med Mol Imaging 2015;42:1202-22.

  13. D’Arienzo M, Chiaramida P, Chiacchiararelli L et al. 90Y PET-based
    dosimetry after selective internal radiotherapy treatments. Nucl Med Comm 2012;33:633-40.

  14. Sangro B, Gil-Alzugaray B, Rodriguez J et al. Liver disease induced by radioembolization of liver tumours. Cancer 2008;112:1538-46.

  15. Gil-Alzugaray B, Chopitea A, Iñarrairaegui M et al. Prognostic factors and prevention of radioembolization-induced liver disease. Hepatology 2013;57:1078-87.

  16. Lawrence TS, Robertson JM, Anscher MS et al. Hepatic toxicity resulting from cancer treatment. Int J Radiat Oncol Biol Phys 1995;31:1237-48.

  17. Lau WY, Kennedy AS, Kim YH et al. Patient selection and planning guide for selective internal radiotherapy with yttrium-90 resin microspheres. Int J Radiat Oncol Biol Phys 2012;82:401-77.

  18. Gray BN, Burton MA, Kelleher D et al. Tolerance of the liver to the effects of Yttrium-90 radiation. Int J Radiat Oncol Biol Phys 1989;18:619-23.

  19. Dezarn WA, Cessna JT, DeWerd LA et al. Recommendations of the American Association of Physicists in Medicine on dosimetry, imaging, and quality assurance procedures for 90Y microsphere brachytherapy in the treatment of hepatic malignancies. Med Phys 2011;38:
    4824-45.

  20. Ho S, Lau WY, Leung TWT et al. Partition model for estimating radiation doses from yttrium-90 microspheres in treating hepatic tumours. Eur J Nucl Med 1996;23:947-52.

  21. Petitguillaume A, Bernardini M, Hadid L et al. Three-dimensional personalized Monte Carlo dosimetry in 90Y resin microspheres therapy of hepatic metastases: nontumoral liver and lungs radiation protection considerations and treatment planning optimization. J Nucl Med 2014;
    55:405-13.

  22. Dieudonné A, Garin E, Laffont S et al. Clinical feasibilty of fast 3-dimensional dosimetry of the liver for treatment planning of hepatocellular carcinoma. J Nucl Med 2011;52:1930-7.

  23. Fabbri C, Mattone V, Casi M et al. Quantitative evaluation on [90Y]
    DOTATOC PET and SPECT imaging by phantom acquisitions and clinical applications in locoregional and systemic treatments. Q J Nucl Med Mol Imaging 2012;56:522-8.

  24. Fabbri C, Bartolomei M, Mattone V et al. 90Y-PET/CT imaging quantification for dosimetry in peptide receptor radionuclide therapy: analysis and corrections of the impairing factors. Cancer Biotherapy and Radiopharmaceuticals 2015;30:200-10.

  25. Minarik D, Sjögreen-Gleisner K, Linden O et al. 90Y bremsstrahlung imaging for absorbed-dose assessment in high-dose radioimmunotherapy. J Nucl Med 2010;51:1974-8.

  26. van Cutsem E, Cervantes A, Adam R et al. ESMO Consensus Guidelines for the management of patients with metastatic colorectal cancer. Ann Oncol 2016;27:1386-422.

  27. Fendler WP, Lechner H, Todica A et al. Safety, efficacy, and prognostic factors after radioembolization of hepatic metastases from breast cancer: a large single-center experience in 81 patients. J Nucl Med 2016;57:517-23.

  28. Gordon AC, Gradishar WJ, Kaklamani VG et al. Yttrium-90 radioembolization stops progression of targeted breast cancer liver metastases after failed chemotherapy. J Vasc Interv Radiol 2014;25:1523-32.

  29. Rayar M, Sulpice L, Edeline J et al. Intra-arterial yttrium-90 radioembolization combined with systemic chemotherapy is a promising method for downstaging unresectable huge intrahepatic cholangiocarcinoma to surgical treatment. Ann Surg Oncol 2016;22:3102-8.

  30. Ettorre GM, Levi Sandri GB, Laurenzi A et al. Yttrium-90 radioembolization for hepatocellular carcinoma prior to liver transplantation. World J Surg 2017;41:241-9.