Skip to main content

Nyt Referenceprogram for apopleksi

Forskningsoverlæge Søren Paaske Johnsen & klinikchef Palle Petersen Dansk Selskab for Apopleksi

19. mar. 2010
2 min.


Dansk Selskab for Apopleksi (DSfA) har ved udgangen af 2009 udsendt en opdateret version af Referenceprogram for apopleksi [1]. Der er tale om den tredje udgave af programmet siden 2003, hvilket afspejler de seneste års meget hastige udvikling inden for diagnostik, behandling, pleje og rehabilitering af denne alvorlige folkesygdom.

Opdateringen af referenceprogrammet er foretaget af en tværfaglig arbejdsgruppe nedsat af DSfA med repræsentanter for såvel relevante lægelige specialer som øvrigt sundhedspersonale og patienter. I lighed med de tidligere udgaver af programmet er opdateringen baseret på systematisk litteratursøgning og evidensgraduering i henhold til den metodologi, som er blevet udviklet og af The Scottish Intercollegiate Guidelines Network [2]. Den identificerede videnskabelige litteraturs evidens og relevans i en dansk sammenhæng er herefter blevet analyseret og drøftet i arbejdsgruppen og ved offentlig høring.

Referenceprogrammet omfatter rekommandationer vedrørende den akutte behandling i forbindelse med hospitalsindlæggelse for patienter med apopleksi. Ved behandling forstås den samlede tværfaglige indsats i forbindelse med medicinsk behandling, pleje og start på genoptræning. Den overordnede udvikling inden for området bevæger sig i disse år med hastige skridt imod en stadig mere aktiv indsats i den akutte fase (Tabel 1 ). Således er der nu eksempelvis evidens for at tilbyde en højere andel af patienterne med iskæmisk apopleksi trombolysebehandling, ligesom patienter med transitorisk cerebral iskæmi, dvs. symptomvarighed på under et døgn, bør udredes og behandles akut.

Den hastige udvikling inden for området stiller betydelige krav til sundhedsvæsenet med henblik på at sikre, at fremskridtene kommer alle patienter til gavn. Det er DSfA's forhåbning, at det opdaterede referenceprogram vil være et nyttigt redskab med henblik på at skabe overblik og prioritere indsatsen.

Det opdaterede referenceprogram er fremsendt til alle relevante aktører på apopleksiområdet og er endvidere tilgængeligt via selskabets webside [1]. Med henblik på at understøtte implementeringen af programmet vil selskabet i 2010 gennemføre en række møder landet over, hvor anbefalingerne vil bliver præsenteret. Implementeringen vil løbende blive monitoreret via Det Nationale Indikatorprojekt (NIP), idet kvalitetsindikatorerne i NIP-apopleksi er baseret på anbefalingerne fra referenceprogrammet.



Korrespondance: Søren Paaske Johnsen , Klinisk Epidemiologisk Afdeling,

Århus Universitetshospital, Science Center Skejby, DK-8200 Århus N.

E-mail: spj@dce.au.dk

Interessekonflikter: Ingen



Referencer

  1. Referenceprogram for apopleksi. Dansk Selskab for Apopleksi, 2009. www.dsfa.dk (10. februar 2010).
  2. www.sign.ac.uk ( 10. februar 2010).