Skip to main content

Opioidafgiftning under generel anæstesi

Mikhail J. Zemtsovski, Oleg Trosko & Henrik Schmidt

2. nov. 2005
13 min.

Siden introduktionen i 1988 har antagonistpræcipiteret opioidafgiftning under generel anæstesi vundet øget udbredelse. Anvendelsen af antagonister menes at afkorte afgiftningsperioden. Ved antagonistindgift til opioidafhængige sker der en voldsom aktivering af det adrenerge system, som medfører, at patienten udvikler et akut svært abstinenssyndrom. Dette behandles vanligvis med clonidin. For at mindske de subjektive gener gennemføres proceduren under anæstesi. Ud fra den foreliggende litteratur må man konkludere, at der på trods af mere end ti års udvikling stadig mangler tilstrækkelig evidens for effektiviteten af antagonistpræcipiteret opioidafgiftning under generel anæstesi foretaget i moderne anæstesiologisk regi. Det er nødvendigt med randomiserede kliniske undersøgelser, der belyser, om denne afgiftningsmetode har et bedre behandlingsresultat end den konventionelle behandling.

Opioidmisbrug og langvarig behandling med opioider fører bl.a. til udvikling af fysisk og psykisk afhængighed. Ved akut ophør med indtagelse af opioider optræder der abstinenser. Abstinenssyndromet er ikke livstruende, men det er en ubehagelig tilstand, der er karakteriseret ved svedudbrud, kulderystelser, indre uro, søvnløshed, takypnø, koliksmerter, kvalme og diaré. Tilstanden varer for heroinafhængige 5-7 dage og for methadonafhængige 12-20 dage.

Man har igennem tiden afprøvet mange forskellige metoder til behandling af akutte abstinenser. Allerede i slutningen af det 18. århundrede brugte man dyb sedation med natriumbromid. Senere har man forsøgt elektrosøvn, elektrochok, akupunktur, store doser vitamin C, β -blokkere, afvænning med methadon etc. (1). Clonidin, en α -agonist, blev introduceret til behandling af abstinenser i 1978 og er siden blevet den foretrukne medicin til formålet (2). Midt i 1970'erne begyndte man at bruge rene opioidantagonister (OA) og senere en partiel OA - buprenorphin - til afgiftning af opioidafhængige (3, 4). Anvendelsen af OA mentes at afkorte abstinensperioden, men medførte ofte så svære abstinenser, at patientfrafaldet blev betydeligt (5, 6). For at maskere abstinenssymptomerne og mindske frafaldet foreslog man at afgifte patienterne under generel anæstesi.

Antagonistpræcipiteret opioidafgiftning under generel anæstesi (APOA) blev første gang beskrevet af en gruppe østrigske læger, Loimer et al (7) i 1988, da 12 opioidmisbrugere med succes blev afgiftet med naloxon under en kortvarig bedøvelse. Allerede fra begyndelsen blev metoden kombineret med peroral indgift af langtidsvirkende ren OA - naltrexon (3). Fordelen var, at recidivforebyggelsen med naltrexon kunne påbegyndes tidligt i behandlingsforløbet, nemlig umiddelbart efter opvågning.

Metoden betragtes tit som kontroversiel, idet den anvendes kommercielt af mange private klinikker verden over. I 1997 gennemførtes i Danmark en lille patientserie med APOA, men metoden blev kritiseret fra flere sider (8). Herefter blev forsøget stoppet, og på nuværende tidspunkt benyttes metoden ikke her i landet. Nedenfor gennemgås den foreliggende litteratur om metoden, der er publiceret inden den 1. maj 2001.

Metode

Litteratursøgningen blev foretaget i MEDLINE-databasen ved brug af følgende søgeord: anesthesia, detoxification, opioid antagonists og opioid-related disorders. Referencelisterne i de fundne artikler blev også gennemgået. Ved udvalg af artikler lagde vi vægt på, at emnet kunne beskrives bredt.

Virkningsmekanisme

Virkningsmekanismen for APOA er ikke kendt i detaljer. Simon (9) foreslog følgende hypotese: Opioider hæmmer neuroner i locus coeruleus (LC) - en kerne i hjernestammen, som menes at have en central rolle i udvikling af opioidafhængighed og tolerans. Ved kronisk indgift af eksogene opioider bliver μ -receptorerne mindre følsomme, og der kræves stigende mængder af opioider for at undgå aktivering af neuroner i LC. Ved seponering kommer neuroner i LC i en hyperaktiv tilstand med frigivelse af noradrenalin og udvikling af abstinenser. Varigheden og sværhedsgraden af abstinenserne er afhængige af den hastighed, hvormed de eksogene opioider frigøres fra opioidreceptorerne. Ved indgift af OA bliver alle receptorer hurtigt renset for eksogene opioider. Dette udløser en frigivelse af en større mængde noradrenalin, således at noradrenalinreserverne i LC depleteres. En alternativ forklaring kunne være, at den høje noradrenalinkoncentration bevirker en længerevarende depolarisation af noradrenalinreceptorer. Dette fører til en afkortelse af abstinensperioden fra flere dage til få timer.

Interessant er det, at man i dyreforsøg ikke har kunnet reproducere de positive kliniske resultater ved APOA. Spanagel et al (10) publicerede resultater, hvor morphinafhængige rotter blev afgiftet med naloxon under barbituratanæstesi. Forsøget viste forstærkede og forlængede abstinenssymptomer i naloxongruppen i forhold til kontrolgruppen. Streel E et al (11) publicerede resultater af en undersøgelse, hvor morphinafhængige rotter blev afgiftet med naloxon i narkose med kloralhydrat eller uden bedøvelse. Konklusionen var, at anæstesi kun udsatte abstinenserne til efter opvågningen. Spanagel (12) konklude-rede med baggrund i de dyreeksperimentelle undersøgelser, at der ikke findes nogen farmakologisk forklaring på APOA.

Fysiologiske forandringer ved APOA
Neurohormonale og hæmodynamiske effekter

Ved indgift af OA til opioidafhængige stiger koncentrationerne af S-noradrenalin og S-adrenalin hhv. tre og 30 gange, hvilket resulterede i, at hjerteslagvolumenet øgedes til 144% og hjertefrekvensen til 125% af startværdien. Iltforbruget steg til 180% (13). Den øgede sympatiske tonus kan registreres ved undersøgelse af heart rate variability (HRV), da man har fundet en tæt korrelation mellem HRV og stigninger af S-katekolaminer. Patienter, der samtidig behandles med clonidin, har en mindre stigning i katekolaminniveauet og et mindre HRV. Efter OA-indgift normaliseres HRV og S-katekolaminer inden for få timer (14).

Respiratoriske effekter

Minutventilationen (MV) og respirationsfrekvensen stiger i takt med HRV, men i modsætning til for HRV sker der ikke en normalisering inden for få timer. Stigningen i MV skyldes øget metabolisme med stigende CO2 -produktion, da PCO2 er uændret under spontan respiration (15). Indgift af muskelrelaksantia mindsker iltforbruget og CO2 -produktionen (16).

Eeg

Undersøgelse af eeg med bispectral index (BIS) og spectral edge (SE) efter naloxonindgift under propofolanæstesi viste ingen ændringer, hvilket indikerer god anæstesidybde og ing en kortikal aktivitet. Median eeg-frekvens (MF), som viser subkortikal aktivitet, stiger proportionalt med HRV, dog med nogen forsinkelse i forhold til HRV. Hos halvdelen af patienterne er MF forhøjet ved afslutningen af afgiftningen, mens HRV svarer til startværdien (17).

Procedure

Efter indledning af anæstesi gives der OA i kombination med clonidin. Narkosen fortsættes, indtil der ikke er tegn på akutte abstinenser, typisk 5-6 timer (18). For at undgå diaré og store ventrikelaspirater anvendes s.c. injektion af octreotid - cyklisk oktapeptid, som hæmmer frigivelsen af gastrin og andre gastrointestinale peptider. Patienterne forbliver almindeligvis indlagt i et til tre døgn.

I nogle centre foretages proceduren ambulant (Gooberman L, Brewer C. Improvements to rapid opioid detoxification. United States Patent 5,789,411. August 4, 1998 [http://www.uspto.gov/, april 2001]).

Opioidantagonister

Der kan anvendes store doser af naloxon 4-10 mg i.v. og/eller naltrexon 50-200 mg p.o. og/eller nalmefen 2-4 mg i.v. (ren OA til parenteral indgift med virkningsvarighed på 12 timer) (19).

I en nylig publiceret undersøgelse sætter man spørgsmålstegn ved kvaliteten af afgiftning med enteral naltrexon alene. Hos fire af ti patienter nåede S-naltrexon ikke det terapeutiske niveau og medførte protraherede abstinenssymptomer (20).

Anæstesimidler

Gennem tiden har man benyttet næsten alle de kendte anæstesimidler: barbiturater, midazolam, propofol og desfluran (Gooberman L, Brewer C. Improvements to rapid opioid detoxification. United States Patent 5,789,411. August 4, 1998 [http://www.uspto.gov/,april 2001]) (19).

I nogle studier har man relakseret patienter (19), i andre har man holdt dem intuberet på spontan respiration (16).

Monitorering

Som minimum anvendes ekg-, pulsoksymetri-, blodtryks-, kapnografi-, temperatur- og timediuresemålinger. Eeg-målinger anbefales (21, 22).

Kliniske studier

Hovedparten af de kliniske studier, som omhandler APOA, er ikke-kontrollerede undersøgelser. Kun i få tilfælde er der udført små randomiserede, kliniske studier.

Loimer N et al (23) lavede en randomiseret, dobbeltblind, klinisk undersøgelse, hvor 18 patienter i barbituratanæstesi fik enten bolus af naloxon 10 mg eller placebo.

Kort efter opvågningen fik patienterne en naloxontest på 2 mg. I naloxongruppen var der ingen abstinenssymptomer efter testen. Patienterne i kontrolgruppen fik voldsomme abstinenser.

Undersøgerne konkluderede, at naloxon i høje doser hindrede udvikling af abstinenser, og at barbiturater mindskede abstinenssyndromet.

Kienbaum P et al (13) sammenlignede afgiftning med naloxon og clonidin hos 22 methadonafhængige patienter under barbiturat vs. propofolanæstesi. Abstinenssymptomerne var mildere og forsvandt hurtigere i propofolgruppen. Forskellen var specielt tydelig på syvendedagen efter afgiftningen. Årsagen til dette er ukendt.

Komplikationer
Afgiftningsrelaterede

De mest almindelige bivirkninger under APOA er moderat bradykardi, hypotension og hypokaliæmi. Der er beskrevet enkelte tilfælde med forlænget gastrointestinale gener i form af kvalme og opkastninger op til 48 timer efter afgiftningen. Et enkelt tilfælde af ventrikulær bigemini, der blev behandlet med lidokain, et tilfælde med transitorisk psykotisk episode, der blev behandlet med haloperidol og en episode med delirium tremens hos en patient med blandet opioid- og alkoholmisbrug (21, 24).

Langt mere alvorlige komplikationer opstod der under en undersøgelse, hvor 12 opioidafhængige patienter med forventede svære abstinenser blev afgiftet med naloxon og naltrexon i propofolanæstesi. To patienter fik transitorisk nyreinsufficiens med maksimum S-kreatinin på 239 μ mol/l og 672 μ mol/l med spontan normalisering hhv. på tredje og ottende dag. En patient fik akut respiratorisk insufficiens. Patienten var i respirator i 35 dage med en samlet indlæggelsestid på 51 dage. Efter dette tilfælde blev forsøget standset (25).

Anæstesirelaterede

Der er beskrevet et tilfælde af svær hypoksi pga. obstruktion af de øvre luftveje hos en patient, der blev afgiftet med naltrexon og naloxon i midazolam- og clonidinrus uden intubation (26). I en stor undersøgelse, der inkluderede 300 patienter, der blev afgiftet med naloxon og naltrexon under let og dyb sedation med propofol og midazolam, blev seks patienter akut intuberet og en patient udviklede aspirationspneumoni. Fem af de intuberede patienter var tidligere heroinrygere (27).

Diverse

Der er beskrevet tilfælde af pludselig død efter afgiftningen (19, 28). Dette skyldes formentlig overdosering. Man mener, at patienterne bliver specielt sårbare, hvad angår overdosering efter afgiftning med OA, idet deres tolerans forsvinder.

Der foreligger en kasuistik, hvor patienten, ud over akutte abstinenssymptomer, fik rhabdomyolyse med nyrepåvirkning samt Mallory-Weiss' syndrom i forbindelse med implantation af depotnaltrexon efter insufficient APOA (29).

Diskussion og konklusion

Behandlingen af opioidmisbrugere består i dag af medicinske, psykoterapeutiske og socialpædagogiske foranstaltninger. Målene for behandlingen er forskellige og går fra stabilisering af den helbredsmæssige tilstand til varig stoffrihed. Det er vigtigt at understrege, at afgiftning kun er det første trin i en længerevarende og kompliceret behandling af opioidafhængige patienter, hvor målet er stoffrihed. APOA formodes i forhold til den konventionelle terapi at give fordele såsom en høj procentdel af fuldt afgiftede patienter og tidlig opstart med naltrexonbehandling (Fig. 1 ).

Et nyt perspektiv for anvendelse af APOA kunne være afgiftning før behandling med den kommende depotform af naltrexon, hvor høj afgiftningskvalitet påkræves (29). Også brug af APOA til afgiftning af patienter, specielt børn, som er blevet fysisk afhængige af opioider under et længerevarende sygdomsforløb, kan være værdifuld. Der er allerede beskrevet to cases, hvor børn under to år med medfødte hjertefejl gennemgik APOA, efter at de var blevet opioidafhængige i forbindelse med hjertekirurgiske indgreb (30).

I flere artikler har man diskuteret sikkerhed ved APOA. Modstanderne mener, at selv den mindste risiko forbundet med anæstesi udelukker brugen af metoden. Tilhængerne fremhæver, at narkosen for længst er accepteret ved andre ikke-livreddende behandlinger, fx tandbehandling. Efter vores opfattelse kan hovedparten af de beskrevne komplikationer undgås, hvis proceduren foretages af uddannede anæstesiologer under tilstrækkelig monitorering. Ud fra de beskrevne hæmodynamiske forandringer kræves der en vis forsigtighed hos patienter med hjertesygdomme, fx hos patienter med ukorrigerede klaplidelser. Der mangler fortsat forklaringer på de beskrevne nyrepåvirkninger og lungesvigt. Årsager til disse kunne være skjulte i patientens præmorbide tilstand.

APOA er en ressourcekrævende procedure. Den høje behandlingspris har også været debatteret gentagne gange. Dog tyder de sidste meldinger på, at APOA er billigere per afgiftet patient end afvænning med methadon (31).

Efter vores opfattelse er det vigtigt at bedømme sværhedsgraden af patientens abstinenssymptomer og derefter gennemføre APOA i subgrupper af patienter med svagt til moderat og svært abstinenssyndrom bedømt efter test med naloxon. Der savnes randomiserede, klini ske studier, hvor der sammenlignes udvikling af abstinenser under bedøvelse ved indgift af OA plus clonidin med clonidin alene. Der må laves undersøgelser, som kan forklare forskellene mellem de dyreeksperimentelle og kliniske studier.

Endelig må man konkludere, at der trods mere end ti års udvikling, stadig mangler tilstrækkelig evidens for effektiviteten af APOA (32). Det er nødvendigt med randomiserede, kliniske undersøgelser, der belyser, om APOA har et bedre behandlingsresultat end den konventionelle behandling (33).


Mikhail J. Zemtsovski, anæstesiologisk-intensivafdeling V, Odense Universitetshospital, DK-5000 Odense C.

Antaget den 1. marts 2002.

Odense Universitetshospital, anæstesiologisk-intensivafdeling V og psykiatrisk afdeling P.

Summary

Summary Opioid detoxification under general anaesthesia since its introduction in 1988. Ugeskr Læger 2002; 164: 4165-9. Antagonist-precipitated opioid detoxification under general anaesthesia has been used extensively since its introduction in 1988. The use of antagonists was believed to shorten the detoxification period. Administration to opioid dependents is followed by a violent activation of the adrenergic system, which results in the development of an acute withdrawal syndrome in the patient. This is usually treated with clonidine. To reduce the subjective discomfort, the procedure is conducted under anaesthesia. From the existing literature, one may conclude that despite more than ten years of development there is currently no sufficient evidence of the effictiveness of antagonist-precipitated opioid detoxification under general anaesthesia conducted under modern anaesthesiological management. Randomised, clinical trials are necessary to document the advantages of this detoxification method as compared to conventional treatment.

Referencer

  1. Kleber HD, Riordan CE. The treatment of narcotic withdrawal: a historical review. J Clin Psychiatry 1982; 43: 30-4.
  2. Gold MS, Redmond DE, Kleber HD. Clonidine in opiate withdrawal. Lancet 1978; 1: 929-30.
  3. Resnick RB, Kestenbaum RS, Washton A, Poole D. Naloxone-precipitated withdrawal: a method for rapid induction onto naltrexone. Clin Pharmacol Ther 1977; 21: 409-13.
  4. Umbricht A, Montoya ID, Hoover DR, Demuth KL, Chiang CT, Preston KL. Naltrexone shortened opioid detoxification with buprenorphine. Drug Alcohol Depend 1999; 56: 181-90.
  5. Gowing L, Ali R, White J. Opioid antagonists and adrenergic agonists for the management of opioid withdrawal (Cochrane Review). I: The Cochrane Library, Issue 4, 2000. Oxford: Update Software.
  6. Azatian A, Papiasvilli A, Joseph H. A study of the use of clonidine and naltrexone in the treatment of opioid addiction in the former USSR. J Addict Dis 1994; 13: 35-52.
  7. Loimer N, Schmid R, Presslich O, Lenz K. Naloxone treatment for opiate withdrawal syndrome. Br J Psychiatry 1988; 153: 851-2.
  8. Bondesen L. Narkose mod stofmisbrug. Politiken 1998, 2. juni; 1. sektion: 1.
  9. Simon DL. Rapid opioid detoxification using opioid antagonists: history, theory and the state of the art. J Addict Dis 1997; 16: 103-22.
  10. Spanagel R, Kirschke C, Tretter F, Holsboer F. Forced opiate withdrawal under anaesthesia augments and prolongs the occurrence of withdrawal signs in rats. Drug Alcohol Depend 1998; 52: 251-6.
  11. Streel E, Bredas P, Dan B, Hanak C, Pelc I, Verbanck P. Previous anesthesia can temporarily overshadow the expression of a withdrawal syndrome in opiate dependent rats. Life Sci 2000; 67: 2883-7.
  12. Spanagel R. Is there a pharmacological basis for therapy with rapid opioid detoxification? Lancet 1999; 354: 2017-8.
  13. Kienbaum P, Scherbaum N, Thurauf N, Michel MC, Gastpar M, Peters J. Acute detoxification of opioid-addicted patients with naloxone during propofol or methohexital anesthesia: a comparison of withdrawal symptoms, neuroendocrine, metabolic, and cardiovascular patterns. Crit Care Med 2000; 28: 969-76.
  14. McDonald T, Hoffman WE, Berkowitz R, Cunningham F, Cooke B. Heart rate variability and plasma catecholamines in patients during opioid detoxification. J Neurosurg Anesthesiol 1999; 11: 195-9.
  15. Hoffman WE, McDonald T, Berkowitz R. Simultaneous increases in respiration and sympathetic function during opiate detoxification. J Neurosurg Anesthesiol 1998; 10: 205-10.
  16. Hoffman WE, Berkowitz R, McDonald T, Hass F. Ultra-rapid opioid detoxification increases spontaneous ventilation. J Clin Anesth 1998; 10: 372-6.
  17. McDonald T, Berkowitz R, Hoffman WE. Median EEG frequency is more sensitive to increases in sympathetic activity than bispectral index. J Neurosurg Anesthesiol 1999; 11: 255-9.
  18. Tretter F, Burkhardt D, Bussello-Spieth B, Reiss J, Walcher S, Buchele W. Clinical experience with antagonist-induced opiate withdrawal under anaesthesia. Addiction 1998; 93: 269-75.
  19. Gold CG, Cullen DJ, Gonzales S, Houtmeyers D, Dwyer MJ. Rapid opioid detoxification during general anesthesia: a review of 20 patients. Anesthesiology 1999; 91: 1639-47.
  20. McDonald T, Berkowitz R, Hoffman WE. Plasma naltrexone during opioid detoxification. J Addict Dis 2000; 19: 59-64.
  21. Hensel M, Kox WJ. Safety, efficacy, and long-term results of a modified version of rapid opiate detoxification under general anaesthesia: a prospective study in methadone, heroin, codeine and morphine addicts. Acta Anaesthesiol Scand 2000; 44: 326-33.
  22. Hensel M, Wolter S, Kox WJ. EEG controlled rapid opioid withdrawal under general anaesthesia. Br J Anaesth 2000; 2: 236-8.
  23. Loimer N, Schmid R, Lenz K, Presslich O, Grunberger J. Acute blocking of naloxone-precipitated opiate withdrawal symptoms by methohexitone. Br J Psychiatry 1990; 157: 748-52.
  24. Albanese AP, Gevirtz C, Oppenheim B, Field JM, Abels I, Eustace JC. Outcome and six month follow up of patients after Ultra Rapid Opiate Detoxification (UROD). J Addict Dis 2000; 19: 11-28.
  25. Pfab R, Hirtl C, Zilker T. Opiate detoxification under anesthesia: no apparent benefit but suppression of thyroid hormones and risk of pulmonary and renal failure. J Toxicol Clin Toxicol 1999; 37: 43-50.
  26. San L, Puig M, Bulbena A, Farre M. High risk of ultrashort noninvasive opiate detoxification. Am J Psychiatry 1996; 152: 956.
  27. Seoane A, Carrasco G, Cabre L, Puiggros A, Hernandez E, Alvarez M et al. Efficacy and safety of two new methods of rapid intravenous detoxification in heroin addicts previously treated without success. Br J Psychiatry 1997; 171: 340-5.
  28. Dyer C. Addict died after rapid opiate detoxification BMJ 1998; 316: 170.
  29. Chanmugam AS, Hengeller M, Ezenkwele U. Development of rhabdomyolysis after rapid opioid detoxification with subcutaneous naltrexone maintenance therapy. Acad Emerg Med 2000; 7: 303-5.
  30. Greenberg M. Ultrarapid opioid detoxification of two children with congenital heart disease. J Addict Dis 2000; 19: 53-8.
  31. Laheij RJ, Krabbe PF, de Jong CA. Rapid heroin detoxification under general anesthesia. JAMA 2000; 283: 1143.
  32. Gowing L, Ali R, White J. Opioid antagonists under sedation or anaesthesia for opioid withdrawal (Cochrane Review). I: The Cochrane Library, Issue 2, 2001. Oxford: Update Software.
  33. Kristensen MB, Friis H, Rassing MR, eds. Lægemiddelkataloget. København, Dansk Lægemiddel Information A/S, 2001: 481-2.