Acetylsalicylsyre (ASA) har i årtier været et centralt element i behandling og sekundær forebyggelse af kardiovaskulær sygdom. Siden årtusindeskiftet har adenosindifosfat (ADP)-receptor-antagonisten clopidogrel i mange kliniske situationer været anvendt i tillæg til ASA, da risikoen for kardiovaskulære events herved reduceres yderligere. Clopidogrel var således det næstmest solgte receptpligtige lægemiddel i verden i 2010 (kun overgået af atorvastatin) [1]. Aktuelt er tre forskellige ADP-receptor-antagonister klinisk tilgængelige i Danmark: clopidogrel, prasugrel og ticagrelor. Clopidogrel og prasugrel tilhører thienopyridingruppen og er prodrugs, som aktiveres via cytochrom P-450 (CYP)-systemet i leveren, hvorimod ticagrelor virker direkte på ADP-receptoren uden behov for forudgående metabolisering (Tabel 1).
Prisen for den kardiovaskulære beskyttelse er en øget risiko for gastrointestinale (GI) gener, herunder øvre GI-blødning. ASA er således én af hovedårsagerne til dødsfald, der er relateret til GI-blødning, og risikoen for blødning øges yderligere ved kombination med clopidogrel [2, 3]. ASA forårsager bl.a. topiske mikroulcera i ventriklen og systemisk hæmning af prostaglandinsyntesen, mens clopidogrels gastrotoksiske effekt formentlig er relateret til platelet-derived growth factor, som er et enzym af betydning for angiogenesen, herunder heling af epitelskader.
GI-gener og -risici mindskes ved brug af lægemidler, som reducerer produktionen af mavesyre, og forebyggende behandling med protonpumpehæmmere (PPI) anbefales derfor hos patienter, der har høj risiko for øvre GI-blødning (Tabel 2) [4, 5]. I de seneste år har der imidlertid været tiltagende fokus på en mulig interaktion mellem PPI og orale trombocythæmmere. I farmakodynamiske studier har man dokumenteret en nedsat trombocythæmmende effekt af clopidogrel ved samtidig behandling med PPI, især omeprazol, og resultaterne af nyligt publicerede studier tyder på, at også effekten af ASA reduceres ved brug af PPI [6]. Disse studier er fortrinsvis baseret på trombocytfunktionsundersøgelser, hvor agonister aktiverer trombocytter ad specifikke aktiveringsveje. Virkningsmekanismer for ASA og ADP-receptor-antagonister er illustreret i Figur 1.
PROTONPUMPEHÆMMERE
PPI hæver pH i ventriklen ved at hæmme det enzym i ventriklens parietalceller, som er årsag til sekretion af mavesyre: H+/K+-adenosintrifosfatase (»protonpumpen«) (Figur 2). PPI er prodrugs, som aktiveres af det sure miljø i ventriklen. De metaboliseres, i lighed med thienopyridiner, via CYP-systemet i leveren, herunder CYP2C19-enzymet. Der er fortsat uenighed om, hvorvidt forskellige PPI-typer interagerer ligeværdigt med CYP2C19-enzymet [4]. I Danmark markedsføres p.t. omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, pantoprazol og rabeprazol, der er ligeværdige i ækvieffektive doser.
INTERAKTIONSMEKANISMER
Acetylsalicylsyre
En interaktion mellem ASA og PPI skyldes muligvis, at PPI hæmmer den gastrointestinale absorption af ASA (Figur 2).
Adenosindifosfat-receptor-antagonister
Interaktionen mellem clopidogrel og PPI er velbeskrevet og skyldes, at de metaboliseres ad en delvis fælles vej. PPI hæmmer kompetitivt CYP2C19 og reducerer mængden af den aktive clopidogrelmetabolit og derved clopidogrels trombocythæmning. Clopidogrels effekt hæmmes yderligere ved tilstedeværelsen af visse CYP2C19-loss-of-function-alleler, der medfører nedsat metaboliseringskapacitet (poor metabolizers).
Kompetitiv hæmning af CYP-systemet er teoretisk også mulig for prasugrel, som ligeledes metaboliseres via CYP2C19. Ticagrelor kræver derimod ingen bioaktivering og interagerer ikke med CYP2C19-enzymet (Tabel 1), og en interaktion med PPI synes derfor ikke at være plausibel.
FARMAKODYNAMISKE OG KLINISKE STUDIER
Acetylsalicylsyre
I nyligt publicerede studier har man undersøgt, om PPI’s ændring af ventriklens pH influerer på effekten af ASA. Evidensen er sparsom og baseret på farmakokinetiske målinger [8, 9], observationelle studier [10] eller udledt fra kohortestudier, hvor ex vivo-trombocytfunktion er anvendt som surrogatmarkør for den kliniske effekt af ASA [11-14]. I tre studier fandt man ingen interaktion målt på trombocytfunktion [11, 12, 14], mens man i et større dansk kohortestudie påviste en signifikant højere trombocytfunktion hos ASA/PPI-behandlede patienter end hos patienter i ASA-monoterapi [13].
I et stort dansk registerstudie med ASA-behandlede patienter med tidligere myokardieinfarkt (n = 19.925) påviste man, at behandling med PPI var associeret med øget risiko for kardiovaskulær død, myokardieinfarkt og apopleksi (hazard ratio ca. 1,5, p < 0,001). Andre syreneutraliserende lægemidler (H2-receptor-antagonister) var derimod ikke associeret med kardiovaskulære events [10].
Samtidig behandling med PPI og ASA er vurderet at være omkostningseffektiv i kraft af en reduceret risiko for både GI og kardiovaskulære events [15]. Den kardiovaskulære fordel kan synes overraskende, men skyldes muligvis, at PPI-behandlede patienter har færre GI-gener og derfor er mere tilbøjelige til at tage ASA end patienter, der ikke er PPI-behandlede. Dette er en væsentlig pointe, idet dårlig komplians er en vigtig årsag til suboptimal kardiovaskulær beskyttelse med ASA [16].
Clopidogrel
En fransk gruppe rapporterede i 2006 om, at PPI (omeprazol) reducerede den trombocythæmmende effekt af clopidogrel [17], hvilket efterfølgende blev bekræftet i flere, men ikke alle farmakodynamiske studier [18, 19]. Resultaterne af nogle studier har desuden indikeret, at omeprazol er mere tilbøjelig til at interagere med clopidogrel end andre PPI [4].
De første studier, hvor man rapporterede om en klinisk betydning af clopidogrel-PPI-interaktionen, udgik fra store registre. I disse studier fandt man en øget risiko for reinfarkt [20, 21] og død [21] ved samtidig brug af clopidogrel og PPI. I et stort dansk kohortestudie (n = 56.406) fandt man derimod ikke nedsat effekt af clopidogrel ved kombination med PPI og heller ikke betydende forskel mellem forskellige PPI. Studiet viste til gengæld, at PPI-behandling per se var associeret med en øget risiko for kardiovaskulære events [22].
COGENT er det eneste randomiserede, placebokontrollerede studie, hvor man har adresseret den kliniske betydning af interaktionen mellem ASA/clopidogrel og PPI [23]. Hovedparten af studiets 3.761 patienter undergik perkutan koronarintervention, og samtlige patienter blev behandlet med ASA og clopidogrel. Der blev randomiseret til omeprazol (20 mg) eller placebo, og den mediane opfølgningstid var ca. tre måneder. Studiets resultater bekræftede, at PPI reducerer forekomsten af GI-komplikationer (hazard ratio: 0,34 (95% konfidens-interval (KI): 0,18-0,63), p < 0,001) herunder øvre GI-blødning (hazard ratio: 0,13 (95% KI: 0,03-0,56), p = 0,001). Endvidere sandsynliggjorde studiets resultater, at PPI ikke øger risikoen for kardiovaskulære events og død, om end det var underdimensioneret til at besvare dette væsentlige spørgsmål pga. præmaturt studiestop (planlagt studiepopulation = 5.000 patienter). Resultaterne indikerer, at selv hvis PPI reducerer den trom-
bocythæmmende effekt af ASA og/eller clopidogrel, opvejes dette af en mere gunstig GI-blødnings-profil uden betydende ændring af den kardiovaskulære risikoprofil. En metaanalyse af 25 studier med kliniske endepunkter (n = 159.138), herunder COGENT-studiet, viste dog, at tillæg af PPI medførte en 29% øget relativ risiko for kardiovaskulære events (95% KI: 1,15-1,44, p < 0,001) og en 31% øget relativ risiko for myokardieinfarkt (95% KI: 1,12-1,53, p < 0,001) hos patienter, der var i behandling med clopidogrel/ASA. Derimod øgede PPI ikke risikoen for død, men reducerede som ventet risikoen for GI-blødning (relativ risiko: 0,50 (95% KI: 0,37-0,69),
p < 0,001) [24].
De mange studier, hvor man har undersøgt kombinationsbehandling med clopidogrel og PPI, er alle udført med patienter, der samtidig var i behandling med ASA. Teoretisk set kan den rapporterede association mellem PPI og øget kardiovaskulær risiko derfor skyldes interaktion med ASA snarere end med clopidogrel [10].
Prasugrel og ticagrelor
Prasugrel og ticagrelor blev godkendt til klinisk brug, efter at man i to fase III-undersøgelser, TRITON-TIMI 38 (prasugrel) [25] og PLATO (ticagrelor) [26], havde påvist en reduktion af kardiovaskulær død, nonfatalt myokardieinfarkt og apopleksi sammenlignet med clopidogrel. Prasugrel og ticagrelor anvendes i tillæg til ASA til forebyggelse af aterotrombotiske komplikationer hos patienter med akut koronart syndrom [27].
Man har i farmakodynamiske studier påvist, at PPI (lansoprazol, pantoprazol og esomeprazol) ikke reducerede prasugrels trombocythæmmende effekt hos patienter med akut koronart syndrom. I en post hoc-analyse af PRINCIPLE-TIMI 44 (clopidogrel vs. prasugrel vurderet ved trombocytfunktionsmålinger, n = 201) fandt man en grænsesignifikant reduktion af prasugrels trombocythæmmende effekt ved samtidig PPI-behandling. Af de prasugrelbehandlede patienter (n = 102) var knap 25% i PPI-behandling ved randomisering, og disse patienter havde en dårligere trombocythæmning seks timer efter prasugrelindtagelse, end de resterende patienter havde (69,6 ± 13,5% vs. 76,7 ± 12,4%, p = 0,054) [28].
Det hidtil bedste svar på, om den kliniske effekt af prasugrel reduceres ved samtidig behandling med PPI, fås fra en post hoc-analyse af TRITON-TIMI 38. Af de i alt 13.608 patienter med akut koronart syndrom var 33% i behandling med PPI ved randomisering. Der var ingen sammenhæng mellem brugen af PPI og forekomsten af kardiovaskulære events [28].
Ticagrelor er ikke et prodrug (Tabel 1), og effekten er uafhængig af CYP-systemet. En interaktion mellem ticagrelor og PPI er derfor ikke sandsynlig.
I en post hoc-analyse af PLATO var brugen af PPI i den ticagrelorbehandlede gruppe associeret med en øget risiko for kardiovaskulære events, hvilket imidlertid også var tilfældet for non-PPI-syreneutraliserende lægemidler (H2-receptor-antagonister) [29]. Fravær af gastroprotektiv behandling (hverken PPI eller H2-receptor-antagonister) var associeret med en signifikant bedre kardiovaskulær prognose. Disse fund indikerer, at den rapporterede association mellem PPI og kardiovaskulære events hos ticagrelorbehandlede patienter beror på konfounding snarere end på en klinisk betydende interaktion [30].
KOMMENTAR
I Europa [5] og USA [4] anbefales PPI til patienter, der er i behandling med ASA og ADP-receptor-antagonister, hvis de har en høj risiko for GI-blødning. Dansk Cardiologisk Selskab støtter denne strategi [27].
Ovenstående anbefalinger strider principielt imod de mange farmakodynamiske og observationelle studier, hvor man har påvist betydende interaktioner mellem orale trombocythæmmere og PPI. Misfor-
holdet afspejler dog, at de seneste års intense debat fortrinsvis har været båret af studier, hvis design, effektmål og/eller statistiske styrke har været utilstrækkelig til definitivt at afklare den kliniske betydning af kombinationsbehandling. At ekstrapolere fra surrogatendepunkter (f.eks. ex vivo-trombocytfunktion) til hårde kliniske endepunkter (f.eks. myokardieinfarkt og død) er behæftet med risiko for fejlslutninger. For observationelle studier gælder endvidere, at statistiske metoder som multivariat justering og propensity scores kan reducere, men ikke eliminere risikoen for residualkonfounding. Hovedproblemet er, at behandling med PPI ikke er bestemt ved randomisering, hvorfor PPI-behandling måske snarere er en markør for øget kardiovaskulær risiko end årsagen til denne risiko. Det betyder dog ikke, at nonrandomiserede studier er overflødige, idet de er billige, hypotesegenererende og praktisk mulige, hvorved de ofte tjener som forløbere for randomiserede studier.
KONKLUSION
Orale trombocythæmmere og PPI er blandt de mest solgte lægemidler i verden [1]. Det er rimeligt at antage, at en farmakodynamisk interaktion mellem trombocythæmmere (især clopidogrel) og PPI eksisterer. Den kliniske betydning heraf synes dog at være beskeden og retfærdiggør ikke væsentlige ændringer af de nuværende rekommandationer for trombocythæmmende og syreneutraliserende behandling (Tabel 2). Det bør erindres, at den store udbredelse af disse farmaka indebærer, at selv svage interaktioner kan have store sundhedsmæssige implikationer.
KORRESPONDANCE: Erik Lerkevang Grove, Hjertemedicinsk Afdeling,
Aarhus Universitetshospital, Brendstrupgaardsvej 100, 8200 Aarhus.
E-mail: erikgrove@dadlnet.dk
ANTAGET: 6. september 2012
FØRST PÅ NETTET: 1. april 2013
INTERESSEKONFLIKTER:
Summary
Oral antiplatelet agents can still be used along with proton pump inhibitors in spite of drug interactions
Referencer
LITTERATUR
IMS. Global prescription sales information. Top 20 global products, 2010. http://www.imshealth.com/deployedfiles/ims/Global/Content/Corporate/Press%20Room/Top-line%20Market%20Data/2010%20Top-line%20Market%20Data/Top_20_Global_Products.pdf (9. aug 2012).
Sørensen R, Hansen ML, Abildstrøm SZ et al. Risk of bleeding in patients with acute myocardial infarction treated with different combinations of aspirin, clopidogrel, and vitamin K antagonists in Denmark: a retrospective analysis of nationwide registry data. Lancet 2009;374:1967-74.
Grove EL, Storey RF. The right oral antithrombotics in acute coronary syndromes. Lancet 2009;374:1947-8.
Abraham NS, Hlatky MA, Antman EM et al. ACCF/ACG/AHA 2010 expert consensus document on the concomitant use of proton pump inhibitors and thienopyridines: a focused update of the ACCF/ACG/AHA 2008 expert consensus document on reducing the gastrointestinal risks of antiplatelet therapy and NSAID use. J Am Coll Cardiol 2010;56:2051-66.
Hamm CW, Bassand JP, Agewall S et al. ESC guidelines for the management of acute coronary syndromes in patients presenting without persistent ST-segment elevation: the task force for the management of acute coronary syndromes (ACS) in patients presenting without persistent ST-segment elevation of the
European Society of Cardiology. Eur Heart J 2011;32:2999-3054.Wurtz M, Grove EL. Combining aspirin and proton pump inhibitors: for whom the warning bell tolls? Expert Opin Drug Metab Toxicol 2012;8:1051-5.
Grove EL, Gregersen S. Antiplatelet therapy in patients with diabetes mellitus. Curr Vasc Pharmacol 2012;10:494-505.
Niazi M, Andersson T, Naucler E et al. Evaluation of the pharmacokinetic interaction between esomeprazole (40 mg) and acetylsalicylic acid (325 mg) in healthy volunteers. Int J Clin Pharmacol Ther 2009;47:564-9.
Niazi M, Andersson T, Naucler E et al. Evaluation of bioequivalence between a single-capsule formulation of esomeprazole 40 mg and acetylsalicylic acid 325 mg and the monotherapies given separately in healthy volunteers. Int J Clin Pharmacol Ther 2011;49:169-76.
Charlot M, Grove EL, Hansen PR et al. Proton pump inhibitor use and risk of adverse cardiovascular events in aspirin treated patients with first time myocardial infarction: nationwide propensity score matched study. BMJ 2011;342:d2690.
Inarrea P, Esteva F, Cornudella R et al. Omeprazole does not interfere with the antiplatelet effect of low-dose aspirin in man. Scand J Gastroenterol 2000;35:242-6.
Adamopoulos AB, Sakizlis GN, Nasothimiou EG et al. Do proton pump inhibitors attenuate the effect of aspirin on platelet aggregation? J Cardiovasc Pharmacol 2009;54:163-8.
Wurtz M, Grove EL, Kristensen SD et al. The antiplatelet effect of aspirin is reduced by proton pump inhibitors in patients with coronary artery disease. Heart 2010;96:368-71.
Study to evaluate the interaction between aspirin and nexium. Clinicaltrials.gov registration: NCT01199328. http://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=NCT01199328 (9. aug 2012).
Saini SD, Fendrick AM, Scheiman JM. Cost-effectiveness analysis: cardiovascular benefits of proton pump inhibitor co-therapy in patients using aspirin for secondary prevention. Aliment Pharmacol Ther 2011;34:243-51.
Wurtz M, Grove EL. Interindividual variability in the efficacy of oral antiplatelet drugs: definitions, mechanisms and clinical importance. Curr Pharm Des 19. jun 2012 (epub ahead of print).
Gilard M, Arnaud B, Le GG et al. Influence of omeprazol on the antiplatelet action of clopidogrel associated to aspirin. J Thromb Haemost 2006;4:2508-9.
Gilard M, Arnaud B, Cornily JC et al. Influence of omeprazole on the antiplatelet action of clopidogrel associated with aspirin: the randomized, double-blind OCLA (omeprazole clopidogrel aspirin) study. J Am Coll Cardiol 2008;51:256-60.
Cuisset T, Frere C, Quilici J et al. Comparison of omeprazole and pantoprazole influence on a high 150-mg clopidogrel maintenance dose the PACA (Proton Pump Inhibitors And Clopidogrel Association) prospective randomized study. J Am Coll Cardiol 2009;54:1149-53.
Juurlink DN, Gomes T, Ko DT et al. A population-based study of the drug interaction between proton pump inhibitors and clopidogrel. CMAJ 2009;180:713-8.
Ho PM, Maddox TM, Wang L et al. Risk of adverse outcomes associated with concomitant use of clopidogrel and proton pump inhibitors following acute coronary syndrome. JAMA 2009;301:937-44.
Charlot M, Ahlehoff O, Nørgaard ML et al. Proton-pump inhibitors are associated with increased cardiovascular risk independent of clopidogrel use: a nationwide cohort study. Ann Intern Med 2010;153:378-86.
Bhatt DL, Cryer BL, Contant CF et al. Clopidogrel with or without omeprazole in coronary artery disease. N Engl J Med 2010;363:1909-17.
Siller-Matula JM, Jilma B, Schror K et al. Effect of proton pump inhibitors on clinical outcome in patients treated with clopidogrel: a systematic review and meta-analysis. J Thromb Haemost 2010;8:2624-41.
Wiviott SD, Braunwald E, McCabe CH et al. Prasugrel versus clopidogrel in patients with acute coronary syndromes. N Engl J Med 2007;357:2001-15.
Wallentin L, Becker RC, Budaj A et al. Ticagrelor versus clopidogrel in patients with acute coronary syndromes. N Engl J Med 2009;361:1045-57.
Husted SE, Grove EL, Christensen TD et al. Antitrombotisk behandling ved kardiovaskulære sygdomme – »Trombokardiologi«. Dansk Cardiologisk Selskab, 2012.
Aradi D, Kuliczkowski W, Atar D et al. Inter-patient variability and impact of proton pump inhibitors on platelet reactivity after prasugrel. Thromb Haemost 2012;107:338-45.
O‘Donoghue ML, Braunwald E, Antman EM et al. Pharmacodynamic effect and clinical efficacy of clopidogrel and prasugrel with or without a proton-pump inhibitor: an analysis of two randomised trials. Lancet 2009;374:989-97.
Goodman SG, Clare R, Pieper KS et al. Association of proton pump inhibitor use on cardiovascular outcomes with clopidogrel and ticagrelor: insights from PLATO. Circulation 2012;125:978-86.