Skip to main content

Orm i toilettet

Lars Hviid, Signe Møller-Bisgaard & Jørgen Kurtzhals Center for Medicinsk Parasitologi, Københavns Universitet, og Rigshospitalet E-mail: lhviid@sund.ku.dk Ugeskr Læger 2016;178:V67428

15. feb. 2016
2 min.

En tiårig dreng fandt en ca. 10 cm lang orm i toilettet efter at have været ude at tisse. Moderen kontaktede familiens praktiserende læge, der på mistanke om spolorm (Ascaris lumbricoides)-infektion satte drengen i behandling med mebendazol 500 mg × 2 i tre dage. Da den syvårige datter ca. 3 mdr. senere også fandt en orm i toilettet efter at have tisset, henvendte moderen sig til en af forfatterne og medbragte den sidst fundne orm.

Ormene var stærkt røde og tydeligt leddelte (billede). Der er sandsynligvis tale om ledorm (Annelida) af slægten Tubifex. Disse fritlevende orme er beslægtede med regnorme og lever sædvanligvis i mudret og forurenet vand. De findes dog indimellem i toiletter og på badeværelser. Praktiserende læger, der præsenteres for en formodet parasitisk orm, bør være opmærksomme på denne differentialdiagnose, så man undgår unødvendig behandling. Fundne orm kan indpakkes i fugtig køkkenrulle, emballeres forsvarligt og indsendes til klinisk mikrobiologiske afdelinger med henblik på afklaring af diagnosen.

Spolorm er en 15-35 cm lang lyserød/gullig/hvidlig parasitisk rundorm (Nematoda) som holder til i tyndtarmen. I Danmark forekommer den sporadisk, især som svinespolorm, A. suum. Infektion sker ved indtagelse af madvarer, som er forurenede med ormens æg. Ormen forlader normalt ikke tarmen og udskilles aldrig med urinen.

 

Publiceret på Ugeskriftet.dk: 15. februar 2016

Interessekonflikter: