?
Læs mere om arbejdspladslogin her.

Content area

Videnskab / 7. dec 2017
Foto: Colourbox.

Personer med højt forbrug af tobak og alkohol ser ældre ud

Medicinske nyheder

Ydre aldringstegn som arcus senilis, xanthelasmata og ørefure forekommer hyppigere hos personer med højt tobak- og alkoholforbrug.

Dato
7. dec 2017
Forfattere
Redigeret af Peter lange, plange@dadlnet.dk
💬 0

Tidligere studier har vist, at aldringstegn i ansigtet, som arcus senilis (fedtaflejring i cornea), xanthelasmata (kolesterolaflejringer i øjenlågene), ørefure (diagonal fure hen over øreflippen), gråt hår, høje tindinger og måne, er relateret til øget risiko for kardiovaskulær sygdom uafhængigt af de klassiske kardiovaskulære risikofaktorer som forhøjet blodtryk, rygning og forhøjet kolesterol. En ny artikel baseret på data fra 11.613 deltagere i Østerbroundersøgelsen relaterer tilstedeværelse af ydre aldringstegn til forbrug af tobak og alkohol. Forfatterne finder, at højt forbrug af tobak og alkohol er relateret til højere forekomst af arcus senilis, xanthelasmata og ørefure, men ikke til forekomst af mandlig skaldethed. Let til moderat forbrug af alkohol, som i nogle studier er vist at være associeret til lavere risiko for kardiovaskulær sygdom end alkoholabstinens, var ikke relateret til forekomsten af de undersøgte aldringstegn.

Professor Kaare Christensen, Syddansk Universitet, kommenterer: »I en æra, hvor molekylære biomarkører som f.eks. leukocyttelomerlængde forsøges lanceret både klinisk og kommercielt som aldringsmarkører trods meget ringe prædiktiv værdi, er det interessant med sådanne studier af helt simple (og gratis) biomarkører som ,synlige aldringstegn’. Resultaterne for de forskellige aldringstegn, der rapporteres i artiklen, ligger i fin forlængelse af andre danske studier, der har vist, at low-tech tests, såsom skønnet alder og basal funktionsevne, er stærke prædiktorer for aldersrelaterede fænotyper og overlevelse blandt ældre samt associeret til livsstilsfaktorer. Specielt det samlede aldringsindtryk har vist sig at være klinisk relevant (,udseende svarende til alder’), eller som det også har været udtrykt: Mortality is written on the face«.

Schou AL, Mølbak ML, Schnohr P et al. Alcohol consumption, smoking and development of visible age-related signs: a prospective cohort study. J Epidemiol Community Health 2017; 71:1177-84.

Interessekonflikter: ingen.

Blad nummer: 

💬 0 Kommentarer

Right side

Nr. 25/2017

Senest kommenteret

Åndelig omsorg er et nyt forskningsfelt
💬
1
Torben Andersen 11. dec 2017 16:54
Har Danske Regioner scoret et selvmål?
💬
2
Annette Dam Fialla 11. dec 2017 10:07
OUH-ledelse siger undskyld til kritisk læge
💬
6
Niels Kristian Kjær 4. dec 2017 22:36