Sygehistorie
En 46-årig kvinde henvendte sig til egen læge pga. smerter under højre kurvatur, specielt efter indtagelse af fede spiser. Smerterne varer 2-3 timer pr. anfald. Der blev foretaget ultralydskanning, hvorved man ikke fandt konkrementer i galdeblæren, men derimod en polyp på 7 mm udgående fra galdeblærens væg. Der var normale forhold ved leveren og de ekstrahepatiske galdeveje.
Værd at vide
-
Polypper i galdeblæren (med og uden symptomer) forekommer hos ca. 5% af befolkningen, og langt de fleste er benigne på diagnosetidspunktet.
-
Man anser adenomer i galdeblæren for at være forstadier til adenokarcinom, om end der ikke foreligger solid evidens for dette.
-
Galdeblærepolypper ses på ultralydskanninger som små vægstillede hyperekkogene processer, der prominerer ind i lumen uden at kaste stenskygge (Figur 1 ).
-
»Polypper« i galdeblæren kan være adenomer, kolesterolpolypper, slimhindefolder eller galdesten.
-
Multiple polypper er ofte kolesterolpolypper, og de er ofte benigne. Solitære polypper er oftere adenomer. De bredbasede polypper er mere malignitetssuspekte end de stilkede.
-
Medmindre der foreligger kontraindikation mod operation, anbefales generelt laparoskopisk kolecystektomi ved fund af en polyp i galdeblæren ved skanning.
-
Ved massive forandringer, f.eks. tegn på invasion i leveren, eller ved en polyp > 18 mm set ved skanning, anbefales åben operation med mulighed for definitiv kirurgisk behandling (resektion af levervæv mv. - dvs. henvisning til en afdeling med leverkirurgisk ekspertise).
-
Risikoen for malignitet øges ved polypper > 10 mm, ved samtidige galdeblæresten, ved alder > 50 år, og ved vækst af polyppen.
-
Ved stationær størrelse af polyppen i to år er risikoen for malignitet negligeabel.
Hvad gør vi?
-
Patienten har symptomer og en polyp på 7 mm og bør derfor tilbydes operation (Figur 2 ).
Korrespondance: Jacob Rosenberg , Kirurgisk Gastroenterologisk Afdeling, Amtssygehuset i Gentofte, DK-2900 Hellerup.
E-mail: jaro@gentoftehosp.kbhamt.dk
Antaget: 3. februar 2005
Interessekonflikter: Ingen angivet
Anbefalet læsning
Referencer
- Afzal S, Kristiansen VB, Rosenberg J. Galdeblærepolypper. Ugeskr Læger 2001;163:5003-6.
- Lee KF, Wong J, Li JCM et al. Polypoid lesions of the gallbladder. Am J Surg 2004;188:186-90.
- Referenceprogram for behandling af patienter med galdestenssygdomme. Sundhedsstyrelsen, Sekretariatet for referenceprogrammer. 2002:1-58.