Skip to main content

Prostatadatabase for behandling af benign prostatahyperplasi

Henning L. Olsen, Henrik Jakobsen & Reimar W. Thomsen

15. okt. 2012
3 min.


BAGGRUND OG FORMÅL

ProsBases formål er at overvåge og udvikle behandlingskvaliteten af benign prostatahyperplasi (BPH) på landets urologiske/kirurgiske afdelinger, på basis af rekommandationerne fra Dansk Urologisk Selskab. Den grundlæggende hypotese er, at afdelingerne via ProsBases kvalitetsindikatorer motiveres til at følge rekommandationerne for god BPH-diagnostik og -behandling og via regelmæssig feedback på egne behandlingsresultater øger kvaliteten over tid. ProsBase er internetbaseret, og indsamlingen af data blev påbegyndt i efteråret 2003, i første omgang på pilotafdelingerne på Fredericia Sygehus, Herlev Hospital og Skejby Sygehus. I løbet af foråret 2004 blev ProsBase åbnet for alle landets afdelinger. Dataindberetning sker via tre forskellige skemaer i BPH-behandlingsforløbet: forundersøgelse, kirurgisk behandling og kontrolundersøgelse typisk inden for seks måneder efter behandlingen.

RESULTATER

Diagnostik og behandling af BPH monitoreres ved hjælp af 12 kvalitetsindikatorer [1]: forbedring i Det Danske Prostata Symptom Score (DAN-PSS), forbedring i vandladningshastighed, andelen af tilfredse patienter, andel med udfyldt vandladningsskema, opnået miktionsvolumen >150 ml, sengedagsforbrug, 30-dages-dødelighed, genindlæggelse efter operation, reoperation pga. komplikationer, behandlingssvigt, inkontinens efter operation og antallet af blodtransfusioner. I Danmark var 41 sygehuse, heraf 20 privathospitaler, i 2010 registreret med opererede BPH-patienter i Landspatientregisteret. Næsten alle offentlige og to tredjedele af de private klinikker indberetter for øjeblikket til ProsBase, svarende til 2.426 indberettede patienter i 2010 [1], og ca. 15.000 indberettede patienter med BPH-behandling i alt i ProsBase. Andelen af laserbehandlinger har været stigende på bekostning af den klassiske transuretral prostataresektion i ProsBases levetid, men synes for øjeblikket igen at være kommet af mode. Elektrovaporisation har haft en stigende andel, men synes nu også at være på retur igen. Det er glædeligt, at ti ud af 12 kvalitetsindikatorer er forbedret i en for BPH-patienten gunstig retning i 2010, når man sammenligner med 2003-2004 [1]. De faglige kvalitetsstandarder er p.t. opfyldt for ni ud af 12 indikatorer i ProsBase. I 2010 var der i 81,5% af de indberettede kirurgiske patientforløb en mindst 50% forbedring af DAN-PSS, hvilket er rekordhøjt. Dette gælder også andelen af patienter, der var tilfredse eller fuldstændig tilfredse med behandlingen, som var på 86,9% i 2010. Blodtransfusioner, kirurgiske komplikationer, reoperationer og inkontinens er sjældne (2% eller mindre). Andelen med et sengedagsforbrug på syv dage eller mere er faldet fra 6% til 1% over de seneste syv år. Der ses dog også plads til forbedring for nogle indikatorer. Figur 1 er hentet fra årsrapporten og viser den kumulerede andel patienter, der oplever forskellige procentvise ændringer i vandladningshastighed fra før til efter kirurgisk behandling [1]. Det ses, at op imod en femtedel af patienterne ikke oplever nogen forbedring.

KLINISKE IMPLIKATIONER OG KONKLUSION

Bedømt ud fra resultaterne har ProsBase været en klar succes. Både patientindberetningen og opfyldelsesgraden af stort set alle kvalitetsindikatorerne på landsplan har været støt stigende. Der arbejdes for øjeblikket med muligheder for onlineanalyseværktøjer og automatisering af indberetning af visse data, f.eks. blodtransfusioner. Ud over nationale årsrapporter er der endnu ikke udgået videnskabelige publikationer fra databasen, der repræsenterer en betydelig og hidtil uudnyttet forskningsresurse i behandling og prognose for BPH.



KORRESPONDANCE: Reimar W. Thomsen, Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Aarhus Univer- sitetshospital, Olof Palmes Alle 43-45, 8200 Aarhus N. E-mail: rwt@dce.au.dk

INTERESSEKONFLIKTER: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk

Literatur

Referencer

  1. ProsBase. National årsrapport med resultater for 2010. www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/kvalitetsdata/kliniske-kvalitetsdatabaser/kraeft/b-forstoerretblaerehalskirtel/