Skip to main content

Risiko for kronisk lungesygdom øges, hvis nyfødte intuberes på fødestuen

Et yderligere nyfødt barn kan overleve til 36 uger uden bronkopulmonal dysplasi for hver 25 nyfødte behandlet med nasal CPAP (continuous positive airway pressure) på fødestuen i stedet for at være blevet intuberet.

Christina E. Høi-Hansen, chh@dadlnet.dk

14. nov. 2013
2 min.

Et yderligere nyfødt barn kan overleve til 36 uger uden bronkopulmonal dysplasi for hver 25 nyfødte behandlet med nasal CPAP (continuous positive airway pressure) på fødestuen i stedet for at være blevet intuberet. Det er konklusionen på et systematisk review udført af Schmölzer et al fra University of Alberta, Edmonton, Canada.

Særligt præmature nyfødte har risiko for bronkopulmonal dysplasi, som defineres som behov for ilttilskud eller mekanisk ventilation ved 36-ugers korrigeret gestationsalder.

Forfatterne har inkluderet randomiserede, kontrollerede studier af nasal CPAP vs. intubation for nyfødte børn født under 32-ugers gestationsalder. Der kunne inkluderes fire studier med i alt 2.782 deltagere.

Der anførtes for bronkopulmonal dysplasi en nærsignifikant fordel ved nasal CPAP (relativ risiko = 0,91; 95% konfidens-interval (KI): 0,82-1,01) i forhold til intubation. Der sås ikke forskel i risiko for død (relativ risiko = 0,88; 95% KI: 0,68-1,14).

En poolet analyse viste en signifikant fordel, hvis outcome kombineredes med både død og/eller bronkopulmonal dysplasi, idet den relative risiko for nasal CPAP i forhold til intubation var 0,91 (0,84-0,99). Number needed to treat var 25.

Der var 518/1.296 af børnene i nasal CPAP-gruppen, der fik behov for intubation i første leveuge, og der var signifikant heterogenitet i, om deltagerne fik surfaktantbehandling, idet deltagerne i nasal CPAP-gruppen havde en relativ risiko på 0,40 for at få surfaktant.

Gorm Greisen, Neonatalklinikken, Rigshospitalet, kommenterer: ”Dette resultat har en speciel adresse til Danmark, hvor Jens Kamper var pioner i Odense, og tidlig nasal CPAP gradvist blev standardbehandling for meget tidligt fødte børn i hele landet i løbet af 1980'erne. Kun synd vi ikke fik sat den kliniske afprøvning i gang, som nu 20 år senere helt har ændret international praksis”.

Schmölzer GM, Kumar M, Pichler G et al. Non-invasive versus invasive respiratory support in preterm infants at birth: systematic review and meta-analysis. BMJ 2013;347:f5980.

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24136633.