Skip to main content

Simpel digitalhjælp til ældre patienter med depression

Bedre behandlingstilbud til ældre med depressive symptomer er en mangelvare, også i områder med mangelfuld adgang til læge. Et nyt studie har undersøgt effekten af et simpelt digitalt system uden brug af egentlig lægeintervention.

Redigeret af Jens Peter Gøtze, jpg@dadlnet.dk

23. apr. 2024
2 min.

Redskaber til at mindske depressive symptomer hos ældre med mangelfuld adgang til læge er en vigtig global opgave. Et studie med ældre patienter fra Brasilien har undersøgt, om et digitalt tilbud uden egentlig kontakt til relevant læge kan være et sådant redskab.

Professor, overlæge Martin Balslev Jørgensen, Psykiatrisk Center København, kommenterer: »Studiet er et eksempel på forsøg på udviklingen af digital sundhed, som kan indebære store fordele specielt ved folkesygdomme i områder med begrænset adgang til lægehjælp. Programmet, som her er praktiseret, har kun teknisk, men ingen psykologisk support til brugeren af WhatsApp, som programmet er lagt i. Der ses en beskeden forbigående, men måske ikke uvæsentlig effekt på depressive symptomer i forhold til kontrolgruppen. Det er usikkert, hvad man kan lære af dette studie. Aktivering er et meget kendt virksomt terapeutisk princip ved depression, og måske var bare deltagelsen aktiverende for kontrolgruppen? En afgørende forudsætning for resultatet af enhver undersøgelse af effekt af en hvilken som helst behandling for depression er, hvor og hvordan man har rekrutteret de indgående deltagere. Sat på spidsen vil en randomiseret undersøgelse af sød musik, massage og slesk tale over for ECT falde ud til førstnævnte interventions fordel, hvis forsøgsdeltagerne er rekrutteret ved en annonce på f.eks. et universitet stilet til deltagere, der føler sig uglade. Hvis deltagerne er fundet blandt svært deprimerede patienter på en psykiatrisk afdeling, er forholdet omvendt – også selvom begge scorer højere end 10 på PHQ9. Deltagerne i dette studie er beskrevet som rekrutteret fra den primære sundhedssektor i Brasilien, hvor deltagerne havde henvendt sig på grund af depressive symptomer. Mange havde hypertension, diabetes og var ensomme, forstås. De rekrutterede havde med sikkerhed WhatsApp på deres telefon og PHQ9 over 10«.

Interessekonflikter ingen