Skip to main content

Statins and renal function

Læge Lone Paulsen: FORF.S ADRESSE: Drejøvænget 55, DK-5500 Middelfart. E-MAIL: 55@stofanet.dk FORSVARET FANDT STED: den 2. juni 2009. BEDØMMERE: Allan Flyvbjerg , professor Tor-Erik Widerøe, Norge, og Bengt Rippe , Sverige. VEJLEDER: Erling Bjerregaard Pedersen .

4. jun. 2009
2 min.

I et ph.d.-projekt udført på Medicinsk Forskning, Regionshospitalet Holstebro, er statiners virkninger på nyrefunktionen hos raske forsøgspersoner og hos patienter med type II-sukkersyge blevet undersøgt.

Statiner har gavnlig effekt på kardiovaskulær morbiditet og mortalitet pga. en reduktion i plasmakolesterol. Statiner ser dog ud til at have virkninger ud over kolesterolsænkningen, såkaldte pleiotrope effekter. Denne afhandlings hypotese var, at en forbedring af nyrefunktionen kunne være årsag til de pleiotrope effekter, der er observeret under behandling med statiner. Fire randomiserede, placebokontrollerede, dobbeltblindede og overkrydsede studier blev gennemført med anvendelse af atorvastatin og placebo.

I det første studie med raske forsøgspersoner nedsatte behandling med atorvastatin den fraktionelle natriumudskillelse signifikant, men meget beskedent og nedsatte desuden det diastoliske blodtryk. Bortset herfra fandt vi ingen signifikante forskelle i de målte effektvariabler. I det andet studie med raske forsøgspersoner ændrede behandling med atorvastatin gennem fire uger ingen af effektvariablerne signifikant. I det tredje studie med raske forsøgspersoner ændrede et tilskud på 2 g natriumklorid tre gange dagligt i fire dage som tilskud til den daglige kost ingen af effektvariablerne signifikant, men den renale natriumudskillelse var øget som forventet. I det fjerde studie med type II-diabetikere uden alvorlige organpåvirkninger inducerede akut behandling med atorvastatin en signifikant reduktion i den fraktionelle natriumudskillelse, mens de andre effektvariabler var uforandrede.

Det kan konkluderes, at akut behandling med atorvastatin nedsatte den renale natriumudskillelse hos raske forsøgspersoner og hos patienter med type II-diabetes. Hos raske forsøgspersoner var effekten forbigående, mens varigheden af denne effekt er ukendt hos diabetikere. Det synes at være usandsynligt, at en reduktion af den renale natriumudskillelse skulle være en del af den pleiotrope effekt.