Skip to main content

Status for Danish Medical Journal

Jacob Rosenberg

7. jun. 2013
4 min.

For tre år siden vi gik over til at publicere alle originalartiklerne fra Ugeskrift for Læger i det engelsksprogede Danish Medical Bulletin, og vi ændrede udgivelsesfrekvensen fra fire gange om året til hver måned [1]. For et år siden ændrede vi navnet fra Danish Medical Bulletin til Danish Medical Journal [2], og det synes derfor nu at være tid til at gøre status over tidsskriftets funktion.

At placere alle originalartikler i Danish Medical Journal og dermed publicere al dansk originalvidenskab på engelsk var en bevidst handling for at gøre forskningsdata tilgængelige for hele verden i stedet for at gemme dem på et lille originalsprog. Samtidig har vi udvidet artikeltyperne i Danish Medical Journal, så vi nu også publicerer systematiske reviews og metaanalyser, kliniske guidelines fra de videnskabelige selskaber, ph.d.-afhandlinger og doktordisputatser og som det nyeste også protokolartikler.

Det kan dog undre, at så få afhandlinger indsendes til Danish Medical Journal med henblik på publicering. Der er i øjeblikket over 1.500 indskrevne ph.d.-studerende på de sundhedsvidenskabelige fakulteter i Danmark, og der burde således være i nærheden af 30-40 ph.d.-afhandlinger hver måned til publicering i Danish Medical Journal. Muligheden for at publicere sin afhandling i Danish Medical Journal er unik, idet afhandlingen ved at blive publiceret i et open access-tidsskrift og blive indekseret i PubMed bliver tilgængelig for hele verden. Derved kan man undgå, at afhandlingerne kun bliver læst af en ganske lille skare af nøglepersoner, og undgå, at en del rigtig god forskning forbliver ukendt for omverdenen. Proceduren for at publicere sin afhandling er ganske simpel, idet man selv sætter den op i en speciel Word-skabelon. Herefter indsendes den til redaktionen, hvorefter den publiceres uden peer review. Vi håber fremover at få mange flere afhandlinger til publicering i Danish Medical Journal.

Da vi i 2010 ændrede indholdet i Danish Medical Journal var impact factor 1,6. Ændringerne i tidsskriftet medførte bl.a., at vi publicerede mange flere artikler end tidligere, og dette er i sig selv en medvirkende faktor til at reducere impact factor for tidsskriftet. Det undrer os derfor ikke, at DMJ 2011 fik en impact factor på 0,7. Vi håber dog, at udbredelsen af kendskabet til Danish Medical Journal på sigt vil øge antallet af citationer og derved vores impact factor. Udregningen af impact factor for f.eks. 2008 er baseret på antallet af citationer i 2008 for artikler, som blev publiceret i 2006 og 2007, divideret med tidsskriftets samlede antal af citerbare elementer, som blev publiceret i 2006 og 2007. Citerbare elementer defineres normalt som originalartikler, oversigtsartikler, proceedings mv., men ikke ledere og debatindlæg. Som tommelfingerregel skal et indlæg have et abstract for at defineres som citerbart.

I Danish Medical Journal er vi begyndt at få artikler fra udenlandske forfattere. Det er et meget positivt træk, idet det betyder, at vores tidsskrift ses rundt omkring i verden. Vi får artikler fra f.eks. Tyrkiet, Iran, Irak, Kina og en række andre asiatiske lande. Hidtil har mange af dem dog været af en så dårlig kvalitet, at vi har været nødt til at afvise dem, men der er trods alt sluppet nogle igennem peer review-processen. Vi anvender overvejende danske bedømmere til peer review, men indimellem også bedømmere fra udlandet. Vi er meget taknemmelige for bedømmernes store arbejde i denne proces, som er helt uundværlig, for at vi kan bibeholde et højt fagligt niveau for artiklerne i Danish Medical Journal.

Sammenfattende kan det konkluderes, at Danish Medical Journal stadig er et ungt blad i den nuværende genfødte form, hvor vi publicerer al originalforskning fra danske forfattere, som tidligere sendte artiklerne til Ugeskrift for Læger på dansk. Vi vil meget gerne have flere artikler og specielt gerne flere systematicreviews, metaanalyser og ikke mindst akademiske afhandlinger fra danske forfattere. Vi håber derfor på jeres fortsatte støtte til tidsskriftet i form af, at I indsender materiale mhp. publicering. Danish Medical Journal indgår som en del af vores app til iPhone og iPad og kan derfor hver måned, når det er udkommet, læses elektronisk, hvis man ønsker dette. I modsat fald er det nemt at gå ind på www.danmedj.dk og læse indholdet.



Korrespondance:Jacob Rosenberg, Gastroenheden, Kirurgisk Sektion, Herlev Hospital, 2730 Herlev. E-mail: jacob.rosenberg@regionh.dk

Interessekonflikter: Forfatterens ICMJE-formular er tilgængelig sammen med lederen på Ugeskriftet.dk

  1. Rosenberg J. Dansk versus engelsk i Ugeskrift for Læger. Ugeskr Læger 2009;171:1911.

  2. Rosenberg J. Fra Danish Medical Bulletin (DMB) til Danish Medical Journal (DMJ). Ugeskr Læger 2011;173:3009.