Skip to main content

Usikkerhed om behandlingsstrategien ved tymomer

Julie Abildgaard1, Helle Pappot1, Peter Meidahl Petersen1, Mikael Rørth1, Jesper Holst Pedersen2, Eric Santoni-Rugiu3 & Gedske Daugaard1 1) Onkologisk Klinik, Rigshospitalet 2) Thoraxkirurgisk klinik, Rigshospitalet 3) Patologiafdelingen, Rigshospitalet Julie Abildgaard, Helle Pappot, Peter Meidahl Petersen, Mikael Rørth, Jesper Holst Pedersen, Eric Santoni-Rugiu & Gedske Daugaard: Julie Abildgaard1, Helle Pappot1, Peter Meidahl Petersen1, Mikael Rørth1, Jesper Holst Pedersen2, Eric Santoni-Rugiu3 & Gedske Daugaard1 1) Onkologisk Klinik, Rigshospitalet 2) Thoraxkirurgisk klinik, Rigshospitalet 3) Patologiafdelingen, Rigshospitalet Julie Abildgaard, Helle Pappot, Peter Meidahl Petersen, Mikael Rørth, Jesper Holst Pedersen, Eric Santoni-Rugiu & Gedske Daugaard

7. dec. 2012
12 min.

I Sundhedsstyrelsens nye specialeplan [1] centraliseres behandling af sjældne sygdomme på få steder, mens primærdiagnostik sker på mange afdelinger. Vi har derfor fundet det af interesse at informere om sygdommen og dens behandling.

GENERELT OM SYGDOMMEN

Tymomer udgør 90% af tumorerne i thymus, er langsomtvoksende og spredes overvejende lokalt. Det er den mest almindelige tumor i mediastinum anterior [2], og tymomer udgør < 1% af det samlede antal maligne lidelser hos voksne.

Cancerformen ses hyppigst hos personer i 40-60-års-alderen. I Danmark er incidensen ukendt, men i USA er den 0,15 pr. 100.000 personår [3].

Thymus indeholder to typer celler: epitelceller og lymfocytter. Det er fra epitelcellerne, at tymomer og thymuskarcinomer udvikler sig. Ved malign transformation af lymfocytterne er der tale om et lymfom.

Cancercellerne ligner de normale epitelceller, hvorfor det invasive potentiale af tymomet afklares i forbindelse med det kirurgiske indgreb og ikke ved biopsi.

Spredningsmønstret ses oftest i form af vækst langs de serøse hinder (pleura og perikardiet). Fjernmetastasering er sjælden [4].

Årsagen til tymomer er ukendt, og de fleste studier er baseret på et meget begrænset antal patienter.

Tymomer er forbundet med en markant øget forekomst af autoimmune sygdomme, hvoraf myasthenia gravis er den hyppigst forekommende. Desuden ses der en øget risiko for sekundær cancer senere i forløbet. Op imod 30% af patienterne med tymomer har ingen symptomer på diagnosetidspunktet [5]; her opdages sygdommen som et tilfældigt radiologisk fund i forbindelse med anden udredning.

Symptomer på tymomer kan være vedvarende hoste, brystsmerter, åndenød, synkebesvær, muskelsvaghed (myasthenia gravis), generaliseret træthed, Stokes' krave, anæmi og øget infektionstendens.

Diagnosen stilles i nogle tilfælde med autoimmun sygdom som initialsymptom [6].

DIAGNOSE

Tymomer stadieinddeles i henhold til Masaoka-Koga-klassifikationen [7, 8] (Tabel 1 ). Stadiet har betydning for behandlingsvalget. Op mod 80% af tymomerne er synlige på et røntgenbillede af thorax [5]. Fundet vil ofte føre til supplerende computertomografi (CT). Ved mistanke om stadium III- eller stadium IV-sygdom foretages der magnetisk resonans (MR)-skanning for at afklare tumorernes lokalisation i forhold til de centrale kar [5]. Diagnostiske procedurer hos patienter, hos hvem man har mistanke om tymom, er anført i Tabel 2 .

Hos et begrænset antal patienter har man ved positronemissionstomografi/CT kunnet opdele patienter i en lav- og en højrisikogruppe [9].

Grovnålsbiopsi foretages optimalt ultralyd- eller CT-vejledt. Hvis det ikke er muligt at foretage en grovnålsbiopsi, tages der en finnålsbiopsi til cytologisk undersøgelse [10]. I forbindelse med et diagnostisk kirurgisk indgreb kan man perioperativt foretage et frysesnit. Optimal diagnostik og klassificering af tymomer i undertyper er pga. deres heterogenitet kun mulig på operationspræparater [11].

Den patologiske klassificering sker på baggrund af WHO's kriterier [12] (Tabel 3 ).

Klinisk patologisk klassificeres type A-tymomer som benigne, mens alle øvrige tymomer opfattes som maligne.

PROGNOSE

Stadieinddeling af tymomer (både klinisk og histologisk) og stadieinddelingens sammenhæng med prognosen har været meget omdiskuteret [13]. Dette skyldes bl.a. sygdommens lave incidens.

Der foreligger i dag en enkelt metaanalyse [14], hvori man ikke har fundet signifikant forskel i prognosen mellem gruppe A-, gruppe AB- og gruppe B1-tumorer (Tabel 3). Alder under 40 år på diagnosetidspunktet er associeret med en signifikant bedre overlevelse end alder over 40 år [15], specielt når det gælder patienter med ikkeinvasive tymomer. Overlevelsesdata fra ti studier, der inkluderede i alt > 2.000 patienter, ses i Tabel 1 [16].

SYGDOMME RELATERET TIL TYMOMER

Patienter med tymomer har op imod 33%'s risiko for at få en autoimmun sygdom. Heraf er myasthenia gravis (24%) den hyppigst forekommende, derefter følger systemisk lupus erythematosus (2,4%), reumatoid artritis (0,7%), sarkoidose (0,9%) og erytrocytaplasi (1,2%). Samtidig forekomst af autoimmune sygdomme forværrer ikke prognosen.

De fleste tilfælde af myasteni (52,4%) diagnosticeres efter påvisningen af tymom og kan observeres mange år efter, at tymomet er påvist. 42,7% diagnosticeres samtidig med tymomdiagnosen, og kun 4,9% får diagnosen myasteni inden tymomdiagnosen [6]. Omvendt vil 15% af patienterne med myasteni få diagnosticeret tymom på et senere tidspunkt [17].

Efter tymektomi kan der vedvarende være behov for at behandle myasteni [18].

Det typiske symptom på myasthenia gravis er muskelsvaghed, som kan variere fra dag til dag, fra time til time og endda fra muskel til muskel; som regel uden synlig muskelatrofi. Initialt indgår øjenmuskulaturen ofte med symptomer som sløret syn og diplopi [17].

Den øgede forekomst af autoimmune lidelser menes bl.a. at være relateret til mutationer i gener, der er årsag til negativ selektion af autoreaktive T-celler.

Patienter med tymomer har 3-4 gange større risiko for at få sekundær cancer, end kontrolpersoner har [19]. Dette kan skyldes de ændringer i immunapparatet, som tymomer er associeret med, og øget autoantistofdannelse mod bl.a. interleukiner. Sammenhængen er dog endnu ikke klarlagt [20].

Patienter med tymomer har en særlig høj risiko for at få non-Hodgkin-lymfomer i efterforløbet (standardiseret incidensratio (SIR): 4,7-6,3) [15, 20], men også andre cancerformer såsom nonmelanom hudcancer har været overrepræsenteret (SIR: 10,6) [6].

BEHANDLING

I øjeblikket henvises patienter fra hele landet til Rigshospitalet. Alle undersøges initialt med CT, og patienternes videre forløb afgøres på en multidisciplinærkonference. Her afklares det primært, om patientens tumor er operabel, kan blive operabel efter neoadjuverende kemoterapi/strålebehandling, eller om der er dissemineret sygdom, som primært skal behandles med kemoterapi. Behandlingen sker således i henhold til sygdommens kliniske stadie, og vi forsøger gennem International Thymic Malignancy Interest Group (ITMIG) at være med til at skabe ensartede retningslinjer for anvendelsen af de forskellige behandlingsmodaliteter.

Stadium I- og stadium II-sygdom behandles primært med kirurgi. Kirurgien bør være radikal, dvs. der skal foretages R0-resektion. Tumorresektaterne markeres efter ITMIG's retningslinjer, så orientering af præparatet og vurdering af resektionsfladerne er mulig for patologen. Områder med usikker radikalitet i operationspræparatet skal markeres tydeligt, således at patologen har mulighed for at fokusere på det pågældende område.

Hos patienter med stadium II-tymomer, hvor der er mikroskopisk restsygdom, suppleres der med postoperativ strålebehandling for at mindske risikoen for lokalrecidiv. Anbefalet dosis er 40-64 Gy (middelværdi: 54 Gy), givet med 1,8-2 Gy pr. fraktion [21].

Behandlingen af stadium III- og stadium IV-sygdom afhænger af, om der er karindvækst. Dette afklares ved en præoperativ MR-skanning. Hvis der ikke er karindvækst, forsøger man at fjerne stadium III-tymomer ved komplet kirurgisk excision, evt. efterfulgt af stråleterapi [21]. De anvendte doser er 45-50 Gy postoperativt ved frie resektionsrande, 54 Gy ved positive resektionsrande og 60-70 Gy i tilfælde af makroskopisk restsygdom. Ved karindvækst gives først fire serier kombinationskemoterapi, hvorefter operabiliteten igen vurderes. Hvis patienten fortsat er inoperabel, suppleres der med strålebehandling, og evt. operabilitet vurderes endnu en gang.

Stadium IV-sygdom behandles primært med fire serier kemoterapi, hvorefter operabiliteten vurderes. Evt. kan yderligere kemoterapi gives, inden man forsøger med kirurgisk excision. Strålebehandling gives ved mindre resttumorer eller ved manglende effekt af kemoterapi.

Patienternes tilstand diskuteres jævnligt på multidisciplinærkonferencer, hvor der altid tages stilling til muligheden for radikal operation.

En stor procentdel af patienterne med tymomer kan opereres (100% ved stadium I-II og 42% ved stadium IV), men komplet resektion opnås kun hos ca. en tredjedel [22].

Den anvendte kemoterapi er sædvanligvis en cisplatinbaseret flerstofsbehandling. En række forskellige cytostatika bliver brugt, og det er usikkert, om kombinationsbehandling er mere effektiv end enkeltstofsbehandling. Resultaterne af flere små serier tyder på en mulig positiv effekt af præoperativ kemoterapi. Også glukokortikoid har været brugt i behandlingen, men effekten heraf skyldes formodentlig svind af den nonmaligne lymfocytære komponent.

Pga. begrænsede data har det ikke været muligt at definere en standardbehandling. På Rigshospitalet bruges i dag en kombinationsbehandling bestående af cisplatin, doxorubicin, cyclophosphamid og vincristin givet over fire dage med tre ugers mellemrum, idet denne kombination i fase 2-undersøgelser har givet de højeste responsrater [23] (Figur 1) .

Respons på kemoterapi ligger på 26-91% (Tabel 4 ), men antallet af patienter, der har været inkluderet i de forskellige serier, varierer fra 13 til 37, og data er derfor af begrænset værdi. Kemoterapi kan dog resultere i både partiel og komplet remission, hvorfor tymomer må betragtes som kemoterapifølsomme tumorer.

Data om målrettet behandling er sparsomme, og resultaterne er skuffende [25]. De foreliggende data vedrører behandling med epidermal growth factor receptor -inhibitorer, angiogenesehæmmere og histondeacetylaseinhibitorer, og ingen af disse ser ud til at have en væsentlig plads i behandlingen af tymomer. Centralisering af behandlingen gør det nu muligt at samle en vævsbank til molekylærbiologiske analyser og afklare, om personalized medicine har en plads i behandlingen af denne sygdom.

OPFØLGNING

Pga. den øgede risiko for sekundær cancer samt sen debut af autoimmune lidelser har livslang opfølgning af patienter med tymomer været foreslået.

På Rigshospitalet tilbydes op til ti års opfølgning ved stadium II-IV-sygdom (for stadium II gælder det patienter med usikker radikalitet efter kirurgi), med klinisk kontrol og CT. Herefter planlægges individuelle forløb, som for eksempel også kan inkludere kontrol hos egen læge.

Opfølgning af mikroskopisk radikalt opererede patienter med tymomer i stadium I og stadium II uden andre følgesygdomme kan foregå hos egen læge. Risikoen for recidiv er anført i Tabel 1 [26]. Den gennemsnitlige tid til recidiv er fem år og ses hyppigst i pleura.

Fornyet kirurgi er mulig hos mere end 50% ved recidiv.

CENTRALISERING

Centralisering af behandlingen af maligne thymuslidelser er sket som konsekvens af sygdommens sjældenhed og et ønske om at opbygge ekspertise inden for udredning og behandling.

De foreløbige erfaringer, vi har gjort, viser klart, at optimale behandlingsresultater kun opnås ved tæt samarbejde mellem patologer, radiologer, thoraxkirurger og onkologer, og at der ydermere er behov for samling af kirurgien.

Der er udarbejdet lokale kliniske retningslinjer. Disse retningslinjer ligger tæt op ad retningslinjerne i den internationale interessegruppe [27] for maligne thymuslidelser.

I samarbejde med ITMIG arbejdes der i øjeblikket med at igangsætte internationale behandlingsstudier både med kemoterapi og strålebehandling.

THYMUSKARCINOMER

Thymuskarcinomer adskiller sig fra tymomer ved at udvise histologiske træk, der er karakteristiske for karcinomer, og de kan derfor være svære at skelne fra pulmonale planocellulære karcinomer. Forekomst af autoimmune sygdomme hos patienter med thymuskarcinom er meget sjælden.

Thymuskarcinomet har ofte spredt sig på diagnosetidspunktet, recidivfrekvensen er højere, og overlevelsen dårligere. Femårsoverlevelsen ligger på 31-50% [24, 28].

Ved inddeling af thymuskarcinomerne har man adopteret tymomernes Masaoka-Koga-stadieinddeling, men den prognostiske betydning af dette mangler evidens.

For thymuskarcinomer er de overordnede retningslinjer for behandling et endnu større problem end for tymomer. Også her anses tymektomi dog for at være primærbehandlingen, afhængigt af spredningen. Brugen af stråleterapi er ikke velundersøgt, og følsomheden for kemoterapi er ikke så stor.

KONKLUSION

Tymomer er en sjælden cancerform, hvilket stiller væsentlige krav til specialisering og centralisering. Det multidisciplinære samarbejde er nødvendigt for at opnå optimale behandlingsresultater. I behandlingen af tymomer kan man ligeledes pga. den hyppige forekomst af bl.a. autoimmune lidelser såsom myasthenia gravis have gavn af tæt kontakt med neurologer og reumatologer. Et centraliseret diagnostisk/terapeutisk center og et internationalt samarbejde er således helt afgørende for optimal behandling af patientgruppen.

Summary:

Lack of uniformity in the treatment of thymomas

Ugeskr Læger 2012;174(50):3164-3169

Thymomas are the most frequently occurring tumours of the anterior mediastinum. However, they only constitue less than 1% of the total number of malignant diseases.

The incidence in the USA is 0 .15 per 100.000 persons per year, and the disease is most frequent in persons between 40 and 60 years of age.

Because of the rarity of thymomas, lack of uniformity in treatment has been a major problem over the years. Therefore, international collaborations have been established, and national oncological centralisation of management has been arranged in order to improve the treatment and prognosis.



Korrespondance: Gedske Daugaard, Onkologisk Klinik 5073, Rigshospitalet, Blegdamsvej 9, 2100 København Ø. E-mail: gedske.daugaard@rh.regionh.dk

Antaget: 8. maj 2012

Først på nettet: 30. juli 2012

Interessekonflikter: Forfatternes ICMJE-formularer er tilgængelige sammen med artiklen på Ugeskriftet.dk

Referencer

  1. http://www.sst.dk/Planlaegning%20og%20kvalitet/Specialeplanlaegning/Specialeplan_2010.aspx (8. mar 2012).
  2. Duwe BV, Sterman DH, Musani AI. Tumors of the mediastinum. Chest 2005;128:2893-909.
  3. Engels EA, Pfeiffer RM. Malignant thymoma in the United States: demographic patterns in incidence and associations with subsequent malignancies. Int J Cancer 2003;105:546-51.
  4. Regnard JF, Magdeleinat P, Dromer C et al. Prognostic factors and long-term results after thymoma resection: a series of 307 patients. J Thorac Cardiovasc Surg 1996;112:376-84.
  5. Marom EM. Imaging thymoma. J Thorac Oncol 2010;5(suppl 4):S296-S303.
  6. Gadalla SM, Rajan A, Pfeiffer R et al. A population-based assessment of mortality and morbidity patterns among patients with thymoma. Int J Cancer 2011;128:2688-94.
  7. Detterbeck FC, Nicholson AG, Kondo K et al. The Masaoka-Koga stage classification for thymic malignancies: clarification and definition of terms. J Thorac Oncol 2011;6(suppl 3):S1710-S1716.
  8. Masaoka A. Staging system of thymoma. J Thorac Oncol 2010;5(suppl 4):S304-S312.
  9. Terzi A, Bertolaccini L, Rizzardi G et al. Usefulness of 18-F FDG PET/CT in the pre-treatment evaluation of thymic epithelial neoplasms. Lung Cancer 2011;74:239-43.
  10. Zakowski MF, Huang J, Bramlage MP. The role of fine needle aspiration cytology in the diagnosis and management of thymic neoplasia. J Thorac Oncol 2010;5(suppl 4):S281-S285.
  11. Marchevsky A, Marx A, Strobel P et al. Policies and reporting guidelines for small biopsy specimens of mediastinal masses. J Thorac Oncol 2011;6(suppl 3):S1724-S1729.
  12. Suster S, Moran CA. Histologic classification of thymoma: the World Health Organization and beyond. Hematol Oncol Clin North Am 2008;22:381-92.
  13. Marchevsky AM, Gupta R, Casadio C et al. World Health Organization classification of thymomas provides significant prognostic information for selected stage III patients: evidence from an international thymoma study group. Hum Pathol 2010;41:1413-21.
  14. Marchevsky AM, Gupta R, McKenna RJ et al. Evidence-based pathology and the pathologic evaluation of thymomas: the World Health Organization classification can be simplified into only 3 categories other than thymic carcinoma. Cancer 2008;112:2780-8.
  15. Gadalla SM, Rajan A, Pfeiffer R et al. A population-based assessment of mortality and morbidity patterns among patients with thymoma. Int J Cancer 2011;128:2688-94.
  16. Detterbeck FC, Parsons AM. Thymic tumors. Ann Thorac Surg 2004;77:1860-9.
  17. Keesey JC. Clinical evaluation and management of myasthenia gravis. Muscle Nerve 2004;29:484-505.
  18. Romi F. Thymoma in myasthenia gravis: from diagnosis to treatment. Autoimmune Dis 2011;2011:474512.
  19. Pan CC, Chen PC, Wang LS et al. Thymoma is associated with an increased risk of second malignancy. Cancer 2001;92:2406-11.
  20. Engels EA. Epidemiology of thymoma and associated malignancies. J Thorac Oncol 2010;5(suppl 4):S260-5.
  21. Gomez D, Komaki R. Technical advances of radiation therapy for thymic malignancies. J Thorac Oncol 2010;5(suppl 4):S336-S343.
  22. Kondo K. Tumor-node metastasis staging system for thymic epithelial tumors. J Thorac Oncol 2010;5(suppl 4):S352-S356.
  23. Fornasiero A, Daniele O, Ghiotto C et al. Chemotherapy for invasive thymoma. ACancer 1991;68:30-3.
  24. Chung DA. Thymic carcinoma - analysis of nineteen clinicopathological studies. Thorac Cardiovasc Surg 2000;48:114-9.
  25. Kelly RJ, Petrini I, Rajan A et al. Thymic malignancies: from clinical management to targeted therapies. J Clin Oncol 2011;29:4820-7.
  26. Kondo K, Monden Y. Therapy for thymic epithelial tumors: a clinical study of 1,320 patients from Japan. Ann Thorac Surg 2003;76:878-84.
  27. www.itmig.org
  28. Greene MA, Malias MA. Aggressive multimodality treatment of invasive thymic carcinoma. J Thorac Cardiovasc Surg 2003;125:434-6.