Skip to main content

Kammeradvokaten råder til at skærpe gabestok-praksis

En læge, der frivilligt indskrænker sin virksomhed eller fraskriver sig autorisation, f.eks. efter klagesager, bør ikke slippe for Sundhedsstyrelsens gabestok, mener Kammeradvokaten. Nu frygter Lægeforeningen en forringet retssikkerhed.

(Foto: Erwin Wodicka - wodicka@aon.at)

Klaus Larsen kll@dadl.dk

15. jan. 2015
4 min.

Det skal ikke længere være muligt for læger at undgå offentliggørelse af kritik fra Sundhedsstyrelsen ved frivilligt at trække sig fra den del af arbejdet, som kritiseres.

Det fremgår af en rapport fra Kammeradvokaten, som har gennemgået 39 – anonymiserede – sager for Sundhedsstyrelsen.

Samme holdning har sundhedsminister Nick Hækkerup (S) givet udtryk for i kølvandet på den såkaldte Regina Holmegaard-sag, hvor en vagtlæge overså tegn på en blodprop hos en patient, som døde.

I denne sag undlod Sundhedsstyrelsen at offentliggøre en hård kritik af vagtlægen, som til gengæld frivilligt trak sig fra arbejdet i lægevagten.

Imidlertid fortsatte han i sin praksis. Pressen forlangte kritikken offentliggjort, og adskillige politikere fulgte trop. De mente, at lægens patienter skulle have mulighed for at blive bekendt med den meget alvorlige kritik. Den blev dog først offentligt kendt, efter at Fyens Stiftstidende havde forlangt aktindsigt i sagen.

Pressejagt er ikke formildende

I sin rapport peger Kammeradvokaten (s. 18) på, at frivillige virksomhedsindskrænkninger samt fraskrivelse af autorisation ifølge autorisationsloven skal offentliggøres i Statstidende. Og ”pressens krav om udstilling af enkeltpersoner” bør ikke få Sundhedsstyrelsen til at acceptere en mere lempelig løsning end den, der gælder for egentlige afgørelser, noterer Kammeradvokaten.

”Det er min vurdering, at en frivillig virksomhedsindskrænkning eller fraskrivelse bør offentliggøres i samme omfang som en afgørelse om virksomhedsindskrænkning eller midlertidig autorisationsfratagelse”, skriver han.

Faktaboks

Fakta

Kammeradvokaten vil dog ikke komme med yderligere anbefalinger, tilføjes det, efter at denne pointe er hamret fast – men kun, fordi Sundhedsministeriet allerede er på vej med en bekendtgørelse om, at fraskrivelser fremover bør offentliggøres efter samme procedure som fratagelser.

Sundhedsministeriet lægger blandt andet op til, at læger, der frivilligt vælger at begrænse deres autorisation, skal figurere samme sted som læger, der er blevet sat under Sundhedsstyrelsens tilsyn. Et forslag, der er blevet kraftigt kritiseret af Lægeforeningen, som nu er på vej med et formelt høringssvar.

”Ikke farbar vej”

Lægeforeningens næstformand Jette Dam-Hansen mener ikke, at ministeriets forslag er en farbar vej:

”Der er stor forskel på, om en læge frivilligt afskriver sig dele af autorisationen, og om man har fået frataget autorisationen af myndighederne”, sagde hun til Ugeskriftet.dk.

”Lægen, der frivilligt har gjort det, kan have gjort det af personlige årsager – f.eks. sygdom. Når man dermed fraskriver sig at gøre et stykke arbejde inden for et bestemt felt, som man muligvis ikke kan udføre, så er man jo netop ikke en fare for patientsikkerheden. Så hvorfor er det, at det skal offentliggøres?”

”Det kommer jo ikke andre ved, at man er syg. Jeg synes, det er dybt indgribende over for den enkelte læge, at det også skal offentliggøres i den slags tilfælde. Forslaget er udtænkt for at ramme en anden problematik, men man skal huske, hvad man får med også. Der er stor forskel på, om en læge frivilligt afskriver sig dele af autorisationen og om man har fået frataget autorisationen af myndighederne”, lød det fra Jette Dam Hansen.

Nu fyrer Kammeradvokatens rapport yderligere op under bekymringen i Lægeforeningen. En række af de ændringer, som foreslås i rapporten, vil ifølge Lægeforeningens jurister forringe lægers retsstilling: Høringsfrister skal være kortere, og lægens adgang til at kommentere forslag til afgørelser forringes, konstaterer foreningen i en pressemeddelelse.

Det får denne kommentar fra Lægeforeningens næstformand, Jette Dam-Hansen:

”Der er tale om meget alvorlige sager, som ikke kan ankes, og som kan ende med, at læger og andre sundhedsprofessionelle mister deres levebrød. Derfor er det naturligvis vigtigt, at alle aspekter belyses, og at alle parter har en reel mulighed for at komme til orde. Den forringes desværre, hvis disse forslag bliver virkelighed”, siger Jette Dam-Hansen.

Læs hele Kammeradvokatens rapport (link)

Læs også: Lægeforeningen frygter dårligere retssikkerhed (link)