Skip to main content

Læger i Region Syd: Sparekatalog giver ikke mening

Lægeforeningen i Region Syddanmark undrer sig over det netop offentliggjorte sparekatalog for regionen. Foreningen havde håbet på besparelser mange andre steder.

Region Syddanmarks sparekatalog sendes i høring 25. januar, og det endelig katalog offentliggøres 6. april 2016. Politikerne vil vedtage kataloget endeligt 25. april 2016.
Region Syddanmarks sparekatalog sendes i høring 25. januar, og det endelig katalog offentliggøres 6. april 2016. Politikerne vil vedtage kataloget endeligt 25. april 2016.

Freja Kierstein Johansen, fkj@dadl.dk

8. jan. 2016
5 min.

”Sparekataloget vil få fatale konsekvenser, der er langt større, end jeg havde regnet med,” siger Joachim Torp Hoffmann-Petersen, lægeformand i Region Syddanmark, da han gennemgår regionens netop offentliggjorte sparekatalog.

Sparekataloget blev offentliggjort tidligere i dag og består af 38 forslag til, hvordan regionen skal spare 200 mio. kroner i budgettet for 2016.

Joachim Torp Hoffmann-Petersen hæfter sig blandt andet ved, at man vil fjerne al akutkirurgi fra Svendborg Sygehus.

Faktaboks

Fakta

”Svendborg Sygehus har en stor medicinsk afdeling og derfor brug for akutkirurgiske funktioner på sygehuset, fordi medicinske patienter af og til også kan have brug for akutte indgreb. Derudover kan der være nogle uddannelsesmæssige problemer, da jeg tvivler på man vil kunne bevare en speciallægeuddannelse i fx organkirurgi i Svendborg, hvis akutkirurgien bliver flyttet,” siger han.

Når det er sagt, har Joachim Torp Hoffmann-Petersen forståelse for nogle af forslagene, som fx at man vil lukke nogle mindre beredskaber og flytte fødslerne fra Svendborg.

”Selvom der bliver langt at køre for borgerne på Langeland, har jeg forståelse for, at regionen vælger at lukke for fødslerne på et sygehus, der ikke har en børneafdeling,” siger han.

Lukning af Nyborg Sygehus

Svendborg Sygehus mister sine akutkirurgiske funktioner og fødslerne til Odense Universitetshospital for at gøre plads til at kunne overtage funktioner fra fire mindre sygehuse, der lukker helt – Middelfart, Give, Tønder og Nyborg Sygehus.

Joachim Torp Hoffmann-Petersen tvivler på, at man vil kunne rykke Nyborgs kirurgi og endoskopi uden, at det kræver nybyggeri. Det fremgår nemlig af bilagene, at lukningen af Nyborg Sygehus medfører anlægsudgifter på 19 mio.

”Så er besparelsen jo væk, og så giver det ingen mening. Hvis det kunne lade sig gøre uden store omkostninger, vil jeg dog sige, at der er en pointe i at samle specialiserede funktioner – især hvad angår planlagt kirurgi,” siger han.

Han synes generelt, det er svært at læse ud af kataloget, hvad besparelserne helt præcist kommer til at betyde.

Et forslag handler fx om at lukke nogle akutbiler og flytte paramedicinerne over til ambulancerne. Men hvis det betyder, at der kommer færre enheder på hjul, er det ifølge Joachim Torp Hoffmann-Petersen en kvalitetsnedgang.

”Det vil betyde længere responstid og dårligere overlevelse ved akut sygdom. Hvis man derimod lagde akutbilerne sammen til ekstra ambulancer, kunne der måske være en mening i det.”

Medicinudgifterne fylder ikke nok

I sparekataloget står der, at medicinudgifterne skal reduceres. Det skal gøres ved en række forskellige forslag. Et af dem handler om, at man vil besøge de praktiserende læger og rådgive om rationel medicinordination. Her vil man via besøgene afklare baggrunden for nogle lægers usædvanlige profiler med hensyn til receptudskrivning.

Her er jeg bange for, at det kommer til at handle om at slå de praktiserende læger oveni hovedet Joachim Torp Hoffmann-Petersen, lægeformand i Region Syddanmark

”Her er jeg bange for, at det kommer til at handle om at slå de praktiserende læger oveni hovedet,” siger Joachim Torp Hoffmann-Petersen.

Han undrer sig generelt over, at der ikke er hentet større besparelser på medicinudgifterne.

”Som altid er politikerne bange for at prioritere i dyr sygehusmedicin, men det er det, der skal til for at komme i mål med besparelserne, uden at det går ud over andre vigtige funktioner,” siger han.

Lægernes forslag til besparelser

Hvis det stod til Joachim Torp Hoffmann-Petersen, skulle der også spares mere end de 12,9 mio. kroner i administrationen i Vejle.

”Det undrer mig, at der ikke spares mere på kolde hænder – altså administrationen. I stedet for at spare en masse penge på kerneopgaven, der handler om at tage sig af syge mennesker, ville det da være at foretrække at spare på det administrative,” siger han.

Joachim Torp Hoffmann-Petersen mener også, der er besparelser at hente ved at lukke de lokale skadeklinikker og skadestuefunktioner, som bliver varetaget af sygeplejersker. Det er ifølge ham ikke nok at reducere åbningstiderne, som det er foreslået i sparekataloget.

Han undrer sig også over, at overbelægning og satellitpatienter, som er patienter, der er udlånt til andre afdelinger, ikke er tænkt ind i besparelserne. Og så havde han regnet med, at man kunne hente større besparelser ved at hjemtage behandlinger og laboratorieanalyser fra andre regioner og Flensborg.

”Selvom sparekataloget er svært at gennemskue, og vi skal bruge lidt længere tid på at se det igennem, kan jeg love, at der vil komme et detaljeret høringssvar fra Lægeforeningen i Region Syddanmark,” siger Joachim Torp Hoffmann-Petersen.

Sparekataloget sendes i høring 25. januar, og det endelig katalog offentliggøres først 6. april 2016. Politikerne vil vedtage kataloget endeligt 25. april 2016.

LÆS OGSÅ: Region Sjælland klarer spareplan uden fyringer

LÆS OGSÅ: Midtjysk spareplan rammer videreuddannelsen

LÆS OGSÅ: Region Hovedstaden på vej med spareplan på 225 mio. kroner

LÆS OGSÅ: Fyringer rammer i Region Nordjylland