Skip to main content

Region Hovedstaden på vej med spareplan på 225 mio. kroner

I næste uge tager Region Hovedstadens forretningsudvalg hul på drøftelser om, hvor der skal spares i år og næste år. Det sker på baggrund af bl.a. hospitalernes input. Oplægget omfatter en lang vifte af initiativer lige fra medicinomlægning over lukninger, nedlæggelse af vakante stillinger til f.eks. reduktion af aftenkonsultationer.

Der skal ikke fyres på Akuttelefonen 1813 - så hellere spare andre steder, foreslår den Præshospitale Virksomhed i Region Hovedstaden. Foto: Rune Evensen/Region Hovedstaden.
Der skal ikke fyres på Akuttelefonen 1813 - så hellere spare andre steder, foreslår den Præshospitale Virksomhed i Region Hovedstaden. Foto: Rune Evensen/Region Hovedstaden.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

9. maj 2015
3 min.

Skifter Region Hovedstadens hospitaler fra lægemidlet Remicade til Remsina, der begge bruges mod bl.a. gigt, kan der spares op mod 70 mio. kroner om året. Det fremgår af oplægget til den diskussion om "effektiviseringer" og "bedre resurseudnyttelse", som forretningsudvalget skal have i næste uge.

I alt skal regionen finde besparelser på 225 mio. kroner for 2016, hvoraf de 75 mio. kroner skal have virkning allerede fra i år, fremgår det.

I marts kom regionen med et såkaldt inspirationskatalog, som de forskellige hospitaler og enheder nu har reageret på. Deres tilbagemeldinger indgår også i forretningsudvalgets drøftelser.

Af bilagene kan man bl.a. se, at Amager og Hvidovre Hospital foreslår at nedlægge en række vakante stillinger på især "røntgenområdet, det medicinske område, anæstesiafdelingen og drift- og teknikområdet", idet opgaverne jo er blevet løst, mens stillingerne har stået ubesatte.

Herlev og Gentofte Hospital har allerede - i marts - indført ansættelsesstop og et stop for anskaffelser over 30.000 kroner uden forudgående tilladelse fra både afdelingsledelse og direktion.

Også her står manglende genbesættelse af vakante stillinger på listen, og hospitalet vil også f.eks. reducere de interne midler til forskning.

Nordsjællands Hospital har bl.a. reduktion af serviceniveauet på akutklinikken i Frederikssund og Sundhedshuset i Helsingør på paletten foruden f.eks. medicinskifte til billigere præparater.

Region Hovedstadens Psykiatri peger - ligesom i øvrigt flere af de andre enheder - på allerede gennemførte effektiviseringer, bl.a. den løbende omlægning til ambulant behandling. Men skal der spares yderligere, nævner Psykiatrien samspillet med kommunerne.

"Der er områder, hvor Psykiatrien varetager opgaver, som burde varetages af kommunerne", står der bl.a., og anbefalingen her lyder på klar sektorafgrænsning og aftalt opgavedeling for at undgå overlapning.

Endelig kommer Rigshospitalet, hvor forslagene også vedrører besparelser på medicin, vareindkøb, "effektiviseringer på personaleområdet" og "optimerede patientforløb".

Hvad angår den Præhospitale Virksomhed, friholdes Akuttelefonen 1813 for besparelser, for ellers vil det ikke være muligt at opnå servicemålene, fremgår det. Til gengæld vil der blive reduceret i personalets deltagelse i beredskabsøvelser, foreslås det, og der er også overvejelser om at reducere vagtlag 2 i det psykiatriske akutberedskab.

Region Hovedstadens administration skal også spare og foreslår bl.a. mindre brug af konsulenter.

Ligeledes skal det serviceniveau, der kommer politikerne til gode, også ses efter. Her kan det f.eks. komme på tale at spare på taxaer, så de kun bruges i forbindelse med møder, der slutter efter f.eks. kl. 20, hvor de folkevalgte så på andre tidspunkter henvises til at bruge offentlig transport eller egne befordringsmidler. Sparekravene kan også komme til at gå ud over de aviser, de folkevalgte får på skatteydernes regning.

Administrationen gør dog opmærksom på, at den ikke vurderer, der er "store besparelser at hente på disse konti", og det er således hospitalerne, der først og fremmest må holde for.

I den sammenhæng foreslår administrationen forøvrigt, at genoptræningscentret Montebello i Spanien helt skal lukkes.

Forregningsudvalgets drøftelse af ideerne forventes at føre til, at Regionsrådet kan tage beslutning om besparelser i løbet af juni. Meget kan dog afhænge af udfaldet af de sideløbende økonomiforhandlinger med regeringen.

Læs også: Brugerbetaling på dagsordenen i Region Hovedstaden

Læs også: Dyr medicin fremtvinger sparerunde i Region H