Skip to main content

Lægerne dæmper kritik af KOL-kampagne

En justering af målgruppen får nu Dansk Selskab for Almen Medicin til at dæmpe kritikken af omdiskuteret KOL-kampagne. Men lungefunktion skal måles hos lægen ikke hos kommunen, fastholder DSAM.

DSAM bakker nu KOL-kampagne op, men er stadig utilfredse med, at der udføres funktionsmålinger af lunger i kommunalt regi.
DSAM bakker nu KOL-kampagne op, men er stadig utilfredse med, at der udføres funktionsmålinger af lunger i kommunalt regi.

Christine Løvgren Spanggaard, cls@dadl.dk

23. sep. 2016
2 min.

KOL-kampagnen ”Pust liv i din hverdag” mødte i begyndelsen af ugen heftig kritik fra Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), der opfordrede sine medlemmer til at boykotte kampagnen.

DSAM frygtede, at raske mennesker ville opsøge lægen og tage tid fra patienter med mere presserende og reelle behov.

Læs Ugeskriftet.dks artikel: Læger skyder KOL-kampagne ned


Sundhedsstyrelsen har taget kritikken til sig og tydeliggjort kampagnens målgruppe.

Læs Ugeskriftet.dks artikel: »Kritik af KOL-kampagne er helt forfejlet«


DSAM bakker derfor nu op om kampagnen, der skal løbe i uge 38 og 39.

»Vi glæder os meget over, at Sundhedsstyrelsen har taget kritikken til sig og på den baggrund justeret KOL-kampagnen, som Lungeforeningen og Sundhedsstyrelsen er afsender af, og derfor trækker vi vores afstandtagen til kampagnen tilbage«, siger formand for DSAM, Anders Beich i en pressemeddelelse.

Han understreger desuden, at DSAM hele tiden har været enige i, at patienter med hoste eller åndenød i længere tid skal søge læge og undersøges behørigt. Og de er nu helt trygge ved, at deres medlemmer kan vurdere, om de kan bruge kampagnematerialet, fordi formålet nu står klart.

Men DSAM er stadig utilfredse med, at funktiosmålinger ikke kun udføres hos lægerne.

»Vi finder fortsat, at det er fagligt uforsvarligt, at der som led i kampagnen udføres lungefunktionsmålinger i kommunalt regi, da personer med hoste eller åndenød i 2 mdr. sagtens kan have en normal lungefunktion og være alvorligt syge på samme tid. Dem med symptomer skal gå til lægen, og der er ingen ræson i at undersøge borgere uden symptomer, hverken hos lægen eller i kommunen«, siger Anders Beich.