Skip to main content

Lægers efteruddannelse: Region Syd haler i land

Det bliver alligevel ikke til et absolut nej til industrisponsorering af lægers efteruddannelse i Region Syddanmark. En "hospitalsbaseret" model aftegner sig, men detaljer udestår.

Fotoet viser en hjerteklap, det kræver specifik efteruddannelse at bruge. ©2017 Palle Peter Skov
Fotoet viser en hjerteklap, det kræver specifik efteruddannelse at bruge. ©2017 Palle Peter Skov

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

21. dec. 2017
3 min.

Tidligere i år lagde Region Syddanmark en ny linje for finansiering af lægers efteruddannelse, som betød, at regionen fremover ville samle regningen op, og at medicinal- og medikoindustrien dermed ville blive lagt på is i den sammenhæng.

De nye regler skulle træde i kraft ved årsskiftet, men nu skifter regionen kurs.

”Vi oplevede da vi tog beslutningen, at der var to muligheder. Enten at tage imod industribetalt efteruddannelse på individniveau eller at regionen selv skal betale den. Nu har positionerne rykket sig og hvis det viser sig, at man kan få doneret industribetalt uddannelse på f.eks. hospitalsniveau, så har vi ikke problemer med det”, siger regionsrådsformand Stephanie Lose (V) i Region Syddanmark - og fra 22. marts 2018 også formand for Danske Regioner - i et stort interview på ugeskriftet.dk i dag.

"Vi er åbne for andre muligheder, og vi arbejder rigtig gerne sammen med industrien", siger hun.

Penge skal kunne spores

Hvad "hospitalsniveau" egentlig indebærer er imidlertid uafklaret.

Tidligere har Region Midtjylland skitseret en model med samme ordlyd, efter at også midtjyderne trak i bremsen efter først at have meldt sin egen "rene hænder" politik ud.

Men skal en sådan model kunne realiseres, må den ikke komme i karambolage med markedsføringsreglerne, som siger, at industrifinansiering til kongresdeltagelse eller andet skal kunne spores - det skal kunne ses, præcis hvad pengene går til.

Lægemiddelindustrien (Lif) mener, at en model med sponsorater på afdelingsniveau både respekterer armslængdeprincippet og overholder markedsføringsreglerne.

"Det er vigtigt, at vi støtter konkrete arrangementer, f.eks. en konkret kongres. Det er nødvendigt for at påse, at reklamereglerne er overholdt. Vi må ikke bare give til en pulje, som efterfølgende kan bruges til diverse ting", sagde koncernchef i Lif, Ida Sofie Jensen, til ugeskriftet.dk i november.

Omvendt mener Læger Uden Sponsor, at hverken afdelings- eller hospitalsmodellen er acceptabel.

En helt anden model er i mellemtiden blev udmeldt hos Steno Diabetes Center Copenhagen (SDCC), der er oprettet som et samarbejde mellem Region Hovedstaden og Novo Nordisk Fonden. Denne model fjerner industrifinansiering fra kurser og kongresser for bl.a. lægerne, og etablerer en ordning, hvor andre aktiviteter - f.eks. deltagelse i advisory boards - underkastes en særskilt vurdering.

Ønskes: fælles model

I forvejen har Region Nordjylland længe haft en politik, hvor der afsættes et bestemt beløb af regionens penge pr. år - i øjeblikket er det 22.000 kr. - til lægers efteruddannelse, men industrisponsorering derudover er fortsat muligt. Nord er den foreløbigt eneste region, der har en sådan model.

Modelmængden er således betragtelig, og den nuværende formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) har ikke lagt skjul på, at han gerne ser en fælles model træde i stedet.

P.t. arbejdes der på en sådan fælles model, og emnet forventes at være på Danske Regioners bestyrelsesmøde i begyndelsen af januar.

Hele debatten om finansieringen af lægers efteruddannelse er ikke som sådan ny men blev aktualiseret, da Medicinrådet lavede sine habilitetsregler i forbindelse med etableringen. De fortolkes p.t. således, at læger ikke må deltage i f.eks. industrisponsorerede kongresser, mens de deltager i Medicinrådets arbejde såsom i fagudvalgene. Politikken har ført til, at f.eks. Region Hovedstaden betaler disse lægers efteruddannelse selv, så de ikke forhindres i at bidrage med deres input til Medicinrådets afgørelser.

Læs også: Region Midt modellen for efteruddannelse i modvind

Læs også: Region Midt model: Sponsorstøtte på hospitalsplan

Læs også: Toppolitiker: Sponsorforbud er en ommer

Læs også: Endnu en model for finansieringen af lægers efteruddannelse er i spil

Læs også: Overlæge: »Man bliver ikke klogere af at få tilbudt mindre viden«

Læs også: Et klassisk catch-22 har ramt regionernes prioriteringsråd for medicin