Skip to main content

OUH-ledelse siger undskyld til kritisk læge

Direktionen på OUH giver nu en ”uforbeholden undskyldning” til Kristian Rørbæk Madsen, der har følt sin ytringsfrihed begrænset.

Niels Nørgaard Pedersen er direktør på OUH. Foto: OUH
Niels Nørgaard Pedersen er direktør på OUH. Foto: OUH

Anders Heissel, ah@dadl.dk

30. nov. 2017
2 min.

Overlæge Kristian Rørbæk Madsen var med debatindlæg i bl.a. Ugeskrift for Læger den 7. november kritisk over for direktionen i forhold til kravet om dokumentation i kølvandet på Svendborgsagen. Dagen efter blev han kaldt til samtale hos sin ledende overlæge - en samtale som Kristian Rørbæk Madsen selv har kategoriseret som en ”kammeratlig samtale med et mundtligt og skriftligt ønske om arbejdsro”, som han skrev på Facebook i en debattråd med Region Syddanmarks formand, Stephanie Lose (V).

Men intensionen i den pågældende ”kammeratlige samtale” må ikke misforstås, siger direktionen i dag og giver på hospitalets intranet en uforbeholden undskyldning til Kristian Rørbæk Madsen.

”Det skal ikke være til at misforså, at man har ytringsfrihed på OUH. Lægen blev indkaldt til en samtale efter at have udtalt sig i den såkaldte ”Svendborgsag”. Indkaldelsen kunne sende det signal, at vi prøvede at begrænse hans ytringsfrihed, selvom det selvfølgelig på ingen måde var vores intention. Men det er vores opgave at sikre, at en sådan henvendelse ikke kan misforstås,” oplyser direktionen, heriblandt sygehusdirektør Niels Nørgaard Pedersen.

Her er brevet på OUH’s intranet:

Undskyldning til læge i sag om ytringsfrihed

Som direktion ønsker vi at give en uforbeholden undskyldning til lægen på OUH, som i en konkret sag har følt sin ytringsfrihed begrænset.

Lægen blev indkaldt til en samtale efter at have udtalt sig i den såkaldte ”Svendborgsag”. Indkaldelsen sendte det signal, at vi prøvede at begrænse hans ytringsfrihed. Det er vores opgave at sikre, at det ikke sker igen.

Vi vil undskylde, at vi med vores ageren har skabt usikkerhed om medarbejdernes ytringsfrihed på OUH. Der må selvfølgelig ikke herske tvivl om, at vi har ytringsfrihed på OUH. Som direktører ligger det os meget på sinde, at alle personalegrupper føler, at de trygt kan udtale sig om forhold på OUH, og at vi som ledelser lytter til dem.

Vi forstår til fulde den usikkerhed, som ”Svendborgsagen” har skabt om blandt andet den daglige journalføring – især i lægegruppen, og at vi derfor er i en vanskelig og svær periode. Og der skal ikke være tvivl om, at det er vores opgave som ledelser at bakke jer op.

Det gør vi blandt andet via den nedsatte følgegruppe, der skal understøtte afdelingernes arbejde med journalføring. Som direktion vil vi meget gerne i dialog med jer omkring yderligere tiltag, der kan afhjælpe jeres udfordringer.

Læs også: OUH-direktion: Følgegruppe skal se på journalføring