Skip to main content

PLO-formand: Sms-påmindelser kan ikke erstatte pjækkebøder

Lovligheden af udeblivelsesgebyrer - de såkaldte pjækkebøder - er på PLOs næste bestyrelsesmøde, som finder sted i slutningen af februar. Imens forsætter opkrævningen.

Foto: Carsten Ingemann.
Foto: Carsten Ingemann. (Foto: CARSTEN INGEMANN/DAS BÜRO)

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

29. jan. 2015
5 min.

Forleden opfordrede regionernes forhandlingsleder Anders Kühnau (S) på ugeskriftet.dk de praktiserende læger til at bruge sms-påmindelser i stedet for udeblivelsesgebyrer – de såkaldte pjækkebøder.

Men Bruno Melgaard Jensen, formand for Praktiserende Lægers Organisation, vil gerne have mulighed for begge dele.

”Det er en kendt sag, at man kan bruge sms-påmindelser, og dem er der også en del af vores kolleger, som bruger. Det kan de også på hospitalerne, men alligevel har de valgt at lave forsøg med udeblivelsesgebyr”, siger han med henvisning til, at Region Midtjylland netop har vedtaget at starte forsøg med pjækkebøder på hospitalerne.

”Det er ikke, fordi vi al af magt går efter at kunne udskrive gebyrer til patienterne. Når vi diskuterer dette, siger vi ikke bare, at man skal kaste sig ud i det – man skal overveje, om det er noget, man kan bruge, hvis man har patienter, der ikke kan overholde aftaler. Men vi kan ikke sidde og se på, at man har tider i systemet, der ikke udnyttes. Vores tidsprogram er presset nok i forvejen, og vi får jo ofte den anden side smidt i hovedet: hvorfor kan man ikke få en tid?”.

Men nu er der tvivl om gebyrernes lovlighed?

”Vi har haft den opfattelse, at vi som private erhvervsdrivende kunne informere vores kunder – som er vores patienter – om, at hvis de bestiller en tid og ikke dukker op, så kan vi opkræve et gebyr. Så har ministeriet meldt ud, at der ikke er hjemmel. Det må vi vurdere og følge op på. I sidste ende kan det blive sådan, at vi må skaffe os en aftale med RLTN (Regionernes Lønnings- og Takstnævn, som Anders Kühnau er formand for, red.). Vi ved, at privatpraktiserende speciallæger og tandlæger kan opkræve udeblivelsesgebyr. Der kan man så bare undre sig over Anders Kühnau, som jo sidder og forhandler også med tandlæger og privatpraktiserende speciallæger – vi er vel på linje med dem”.

Hvad nu, hvis RLTN ikke vil gå med til sådan en aftale?

”Det er hvis-og-hvis-og-hvis, og det vil jeg ikke kommentere. I første omgang undersøger vi ministeriets udmelding. Vi har bestyrelsesmøde i slutningen af februar, og spørgsmålet er på dagsordenen der”.

Faktaboks

Fakta

"Nu må drengene slås færdig i skolegården"

Imens fortsætter opkrævningen af de omstridte gebyrer ude i almensektoren.

”Vi har ikke tænkt os at ændre på det”.

Sådan siger Lotte Jakobsen, som er læge i den praksis i Holstebro, der er blevet fremhævet i medierne på det seneste for at opkræve pjækkebøder fra patienter, der udebliver fra aftalte konsultationer.

"Som jeg forstår det, så er det vagt defineret, om der er lovhjemmel, og det bliver nu forsøgt afklaret. Så nu må drengene slås færdig i skolegården”, siger Lotte Jakobsen.

Indtil den afklaring foreligger, fortsætter praksisen i Holstebro med sine pjækkebøder.

”Vi afventer, at der kommer en ny udmelding”, som Lotte Jakobsen siger.

Pjækkebøder forudsætter vel, at patienterne har ordentlig mulighed for at give afbud?

”Man skal være helt sikker på, at patienterne ved, at de har tiden, og at der er et udeblivelsesgebyr. Ellers opkræver vi ikke noget gebyr”.

Hvad nu, hvis man ikke kan komme igennem til jer på telefonen?

”Så mailer de til os. Og alle undersøgelser om vores tilgængelighed modstrider, at man ikke kan komme igennem på telefonen. Det kan regionen bekræfte, eftersom de tjekker det med mellemrum. Det handler dybest set bare om, at vi ved, at de ikke kommer. Problemet er jo, at der går en rum tid, inden vi ved, at de udebliver. Vi ved jo ikke, om de f.eks. har svært ved at finde parkering og kommer fem minutter for sent”.

Var der noget specielt, som fik jer til at indføre pjækkebøder?

”For mig slog det hovedet på sømmet, da jeg kom hjem fra sommerferie i august og så, at der igen-igen var en masse udeblivelser. Det svarede faktisk til en hel uges arbejde på seks måneder”.

Hvorfor var der specielt mange lige der?

”Der kom en massiv mængde attester for Holstebro Kommune lige pludselig. Kommunen bestiller tiden, og vi sætter timevis af i vores kalender, og så møder borgeren ikke op. Der har vi ikke haft problemer med at opkræve udeblivelsesgebyrer fra kommunen, og regningen bliver betalt. Det har vi gjort i nogle måneder”.

Bruger I sms-påmindelser, som Anders Kühnau foreslår?

”Til forskel fra eksempelvis tandlægen, som har sms remindere, når han indkalder, har stort set alle vores patienter selv booket deres tid. Vi har af principielle grunde ikke ønsket sms remindere, det vil sige at være barnepige for patienterne. Deres tid kan de se på hjemmesiden, hvis de logger sig ind, eller de kan ringe til sekretæren ved tvivl”.

Læs også: Anders Kühnau: Brug sms-påmindelser i stedet for pjækkebøder

Læs også: Regionerne og PLO uenige om pjækkebøders lovlighed

Læs også: Hospitaler klar til at udskrive pjækkebøder til patienter

Læs også: Pjækkebøder til patienter: God eller dårlig ide?