Et håndværktøj fra 1864
Kvartalets genstand
![Cover](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcontent.ugeskriftet.dk%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F2024-08%2F160707-og-160745.png&w=3840&q=75)
Kvartalets genstand
Genstandsredaktør Morten Arnika Skydsgaard
Den spidse klinge måler 34 cm og er monteret på et skaft af ibenholt. Amputationskniven og den tilhørende årepesse tilhørte Anton Frederik Schondel (1833-1912), som deltog i den dansk-tyske krig i 1864. Som nyuddannet læge blev Anton hvervet som reservelæge i den danske hær under mobiliseringen i september 1863. Han deltog i Slaget ved Dybbøl den 18. april 1864, hvor Preussen først bombarderede og derefter stormede de danske stillinger. Vi ved ikke, hvor meget kniv og tourniquet har været i brug den dag, men de danske lazaretter modtog 426 sårede, som var ramt af granater eller skadet i kamp. Ved slaget døde én læge, en anden blev såret og fire taget til fange. I alt døde 378 danske soldater [1]. Krigen fandt sted, tre år før den engelske kirurg Joseph Lister (1827-1912) publicerede sin skelsættende artikel om operationshygiejne, såkaldt antiseptik, i The Lancet, så dødeligheden ved amputationer har været høj i 1864.
Efter halvandet års krigstjeneste slog Anton terninger med en kammerat om, hvor de hver især skulle slå sig ned som praktiserende læge. Der var en plads i Kerteminde og en plads på Bornholm, og med terningekastet endte Anton Schondel i Kerteminde på Fyn. Her lejede han i de første år et par værelser på byens hotel og boede i det ene, mens han havde konsultation i det andet.
I 2022 henvendte efterkommere af Anton Schondel sig til Steno Museet med genstande, som havde tilhørt tre generationer af læger, der havde praktiseret i Kerteminde i 117 år. Ved et efterfølgende besøg fra museet havde familien fyldt et spisebord med medicinske genstande fra 100 års almen praksis. Ud over de bevarede instrumenter fra Antons deltagelse i felten havde familien også bevaret oldefarens to terninger af sølv og rav. Der eksisterede tilmed to ekstra terninger fra barnebarnet praktiserende læge Carl Anton Schondel (1912-1997), som havde arvet farfarens karaktertræk og altid bar terninger i lommen til brug ved vanskelige beslutninger.
Danske soldater er hyppigt udstationeret i krigsområder i f.eks. Afghanistan, Kosovo og Irak og udsættes for krigslæsioner, som kræver amputation af ben og arme. Antons selvbestaltede lotteri omkring sin fremtidige lægegerning er i dag institutionaliseret i Sundhedsstyrelsen, når nyuddannede læger deltager i styrelsens lodtrækning ved fordeling af turnuspladser i landet.