Når virkeligheden overgår fantasien
Søren hørte om Læger uden Grænser i 1994, da den unge læge Kim Jakobsen blev sendt til So¬malia.
Søren: I mine øjne var Læger uden Grænser en organisation, der skabte vigtig forandring gennem handling – og den forandring kunne jeg blive en del af, hvis jeg blev udsendt efter min turnus. Jeg var motiveret og havde et stort ønske om at være med til at bygge organisationen op og gøre en forskel for mennesker, som ikke havde adgang til lægehjælp.
I 1996 fik jeg muligheden for at komme til det sydlige Sudan, nu Sydsudan, som stod midt i landets anden store borgerkrig.
I 2023 var »den sorte feber«, parasitsygdommen kala-azar, på årets liste over glemte kriser. Netop behandling af denne infektionssygdom arbejdede jeg med i Lankien i seks måneder i 1996. Jeg var med til at opbygge et primært sundhedsvæsen med klinikker og et hospital i nærområdet. For der var intet i forvejen, og kala-azar-klinikken blev rejst i skyggen af et stort akacietræ på den tørre savanne.
Det halve år i Sydsudan var det hårdeste og mest udfordrende i mit liv. Men det var også det mest givende.
En af de oplevelser, der har gjort et særligt indtryk på mig, var, da en gravid kvinde havde gået i to dage for at få vores hjælp med noget hængende ud af underlivet. Hun var blevet lagt ind i en hytte, og i skæret af en lommelygte kunne jeg ganske rigtigt se hende med en navle¬snor hængende ud under kjolen. Vi vaskede hende, og jeg kunne mærke en svag puls i navlesnoren. Jeg tænkte, at barnet måtte ligge i hovedpræsentation, og at det ikke kunne fødes uden at blokere blodforsyningen i navlesnoren. Jeg husker tydeligt, hvordan hun lå på to opskårne majssække, og jeg selv lå på knæ og kiggede op mod barnets hoved. Jeg fik navlesnoren manøvreret op bag dets hoved og sat et vestimulerende drop op. Der var ingen dråbetæller, så det blev sat efter den hastighed, som jeg huskede fra en obstetrisk afdeling i Danmark.
Imens fødslen fortsatte, var hele landsbyen samlet uden for hytten. Barnets hoved pressede sig på, og jeg assisterede det. Det var en velskabt pige, som vrælede højlydt. Der gik et sus gennem den ventende skare udenfor, og stilheden blev brudt af spændte stemmer.
Men fødslen var ikke overstået. Endnu et barn var på vej. Jeg råbte: »Der kommer en mere!«, og endnu et sus kunne fornemmes hos det ventende publikum uden for hytten. Det næste barn gled let gennem fødselskanalen, og jeg kunne lægge endnu en fin og sprællevende pige op på moderens bryst.
Vi underbandt navlesnoren og hjalp moderkagen på vej. Et par timer med angst, sved og indre faglige diskussioner var nu veloverstået, og alle åndede lettet op. Moderen havde blødt en del, så vi hængte en pose med saltvand op og gik trætte hjem til vores egen hytte. Om natten drømte jeg, at begge piger var døde, og at det var gået helt anderledes. Det var heldigvis blot et mareridt, og næste dag besøgte jeg den trætte, men glade mor. Hun var gået hjem med pigerne, da jeg kom forbi på tredjedagen, men ved hytten sad en kvinde, der skulle hilse os fra moderen og fortælle, at begge piger skulle hedde Søren.
Min oplevelse blev ti år senere inspiration til indgangshistorien på den danske DR-dramaserie »Sommer«. DR-produktionen ændrede dog tvillingefødslen til fødslen af et enkelt barn, da de mente, det ville være for dramatisk og utroværdigt med en tvillingfødsel. Således overgår virkeligheden ofte fantasien.
Nobels Fredspris blev startskuddet til at reducere medicinsk ulighed.
Selvom mange måske har det indtryk, at Læger uden Grænser kun opererer i krigs- og konfliktzoner, kæmper organisationen blandt andet også for, at alle skal have adgang til livsvigtig medicin.
I 1999 blev Læger uden Grænser tildelt Nobels Fredspris som anerkendelse af organisationens »banebrydende humanitære arbejde på adskillige kontinenter«.
Præmiepengene blev anvendt til at opstarte »ACCESS-kampagnen«, som arbejder for at skabe mere politisk og offentlig bevågenhed omkring adgangsbarrierer til medicin.
Op gennem 1990’erne blev antiretroviral (ARV) medicin mod hiv udviklet, og den kunne dermed bremse infektionssygdommen aids. Behandlingen var dog meget dyr og kompliceret, så den var forbeholdt mennesker i den rige del af verden. Læger uden Grænser var derfor med til at advokere for, at prisen på behandlingen skulle ned, og i 2000 var den faldet mere end 99% [2].
En stor sejr for Læger uden Grænser og for patienter i den fattigste del af verden.