Som læge, redaktør og håndarbejdsentusiast vakte det staks stor nysgerrighed, da jeg stødte på flere kollegers positive reaktion på en udstilling af broderede hjerner i Nykøbing Sjælland. Vejen blev derfor omgående lagt forbi Kunstnerfløjen i Anneberg Kulturpark, hvor det indtil 23. oktober 2022 er muligt at opleve 75 broderede hjerner. Værkerne er skabt af både mennesker med en psykisk sygdom eller anden hjernelidelse og såkaldt normale mennesker (= uden diagnose).
Som det vil fremgå af billederne på de følgende sider, var udstillingen meget ekspressiv og rørende i sin fremstilling af det levede livs smerte og sårbarhed, men også fyldt med kreativitet og håb.
Stedet har en lang tradition for fokus på hjernen, idet Anneberg i omkring 100 år dannede rammen for Statshospitalet ved Nykøbing Sjælland, der på sit højeste husede op imod 1.000 psykiatriske patienter og lige så mange ansatte. Mange af patienterne boede der i mange år og døde på institutionen. Begravelsen fandt sted via det lille kapel i skovkanten. Forud for jordfæstelsen på den tilstødende kirkegård blev den afdødes hjerne fjernet til brug for forskning – vel at mærke uden af spørge om lov først. I perioden 1945-1982 blev ca. 2.000 hjerner fra Nykøbing Sjælland indlemmet i en stor hjernesamling, der p.t. befinder sig i en kælder på Syddansk Universitet. Lyt evt. til podcasten »Lone Frank og de titusinde sjæle«.
Eller læg vejen forbi Psykiatrisk Museum, kapellet med stålbord og sav og de hjerneløses kirkegård, hvor hele den fascinerende historie kan opleves.
Selve udstillingen Stitch your brain er ifølge informationerne på udstillingen »et forsknings- og kunstprojekt, der blev startet i 2013 af den tysk-hollandske tekstilkunstner og læge Monika Auch. Projektet har til formål at undersøge håndens intelligens og effekter af kreativt håndarbejde på psykisk sundhed og velvære. Det er videnskabeligt påvist, at broderi, strik, vævning, hækling og andre typer håndarbejde frigør ,følelser af velvære i vores hjerner’. Projektet hylder det langsomme håndarbejde som en modvægt til vores hurtige, digitaliserede verden.
Over 70 deltagere deler deres tanker og viser deres hjerner. Alle er baseret på Monikas hjernebroderikit, så alle er som udgangspunkt de samme og dog er alle helt forskellige. Hjernerne er selvportrætter, en hyldest til kreativitet og mangfoldighed… «.
Vi har næppe set det sidste til de broderede hjerner eller andre håndarbejdsprojekter af lignende type. I Bibliotek for Læger har vi tidligere bragt en række billeder af hæklede organer fra bogen »Hæklet anatomi« af sygeplejersken Gitte Marie Stendys.
Også i kølvandet af COVID har vi set en sand bølge af håndarbejdsaktiviteter, men trenden var i gang allerede inden, måske – med Monika Auchs ord – som en »modvægt til vores hurtige digitaliserede verden«, et behov for en langsom aktivitet med plads til fordybelse og refleksion.
Allerede i 2011 tog en række svenske broderientusiater således initiativ til
Verdensbroderidagen, der afholdes hvert år den 30.7 med et tema, der varierer fra år til år.
Af det såkaldte broderimanifest fremgår det, at initiativtagerne vil »fremhæve broderiet som en fri, kreativ handling, der kan føre til frie, kreative tanker og ideer. Vi vil knytte vore broderitråde fra en nordlig, privilegeret del af verden sammen med sting, som sys af broderende søstre og brødre jorden rundt. Vi vil være en del af en lystfyldt, skabende fredsbevægelse. Gør 30.juli til en kreativ dag for fred, frihed og lighed«. I år var temaet håb og fred mellem mennesker. Et tema, der nok kan sende hjernen på en længere rundtur, mens man sidder med nål og tråd.
Skulle man stå og mangle en idé til en julegave eller have lyst til at brodere sin egen – eller en andens? – hjerne, er det også muligt at bestille et broderikit online hos Monika Auch i Holland på https://cargocollective.com/stitchyourbrain/Order