Skip to main content

1813-telefonen får 20 mio. kroner næste år

Region Hovedstaden har vedtaget budgetaftalen for 2015. Den indebærer bl.a. et løft af akutområdet, psykiatrien og fødsler.

1813 akuttelefonen får 20 mio. kroner næste år, primært til at øge rekrutteringen.
1813 akuttelefonen får 20 mio. kroner næste år, primært til at øge rekrutteringen.
29. sep. 2015
2 min.

Den aftale om næste års budget, som Region Hovedstaden netop har vedtaget, allokerer bl.a. 20 mio. kroner til akutområdet næste år, primært til 1813-telefonen, hvor der fortsat er problemer med lange ventetider.

Pengene skal især bruges til at øge rekrutteringen af først og fremmest sygeplejersker. Men regionen ønsker også fortsat at hverve flere læger med speciale i almen medicin til ordningen, fremgår det. Også selv om der ikke er etableret nogen aftale med Praktiserende Lægers Organisation (PLO), som har opfordret sine medlemmer til ikke at tage ansættelse på 1813.

Desuden tilgodeses fødeområdet med 13,6 mio. kr., som skal bruges på tidlig igangsættelse af fødsler. Det forudsætter dog, at de midler til fødeområdet fra finansloven for 2015, som regionen ikke har fået brugt, kan videreføres til næste år.

Inden for psykiatrien etableres der fire nye senge for patienter med livstruende spiseforstyrrelser, som vil koste 8 mio. kr., og særlige sengepladser i retspsykiatrien opnormeres med 11 mio. kr.

Såvidt de største poster på budgettet, men regionen varsler også en særlig indsats for at nedbringe overbelægninger på de medicinske afdelinger. Her vil forligspartierne - alle partier minus Enhedslisten - mødes igen, når resultatet af finanslovsforhandlingerne er kendt, fremgår det af en pressemeddelelse fra regionen.

Forsøgshospital

Bornholms Hospital er specifikt nævnt i budgetaftalen med en helt særlig status næste år - nemlig som "udviklingshospital".

Det indebærer, at hospitalet skal køre på frihjul, som regionen formulerer det i en pressemeddelelse, i forhold til f.eks. registreringer og dokumentationsarbejde.

"Jeg håber, at patienterne hurtigt vil mærke effekten. Det er en ny måde at styre på, og hvis det er en succes på Bornholm, så er det oplagt, at de andre hospitaler i Region Hovedstaden, inklusiv psykiatrien, kan følge efter. Måske kan det også skabe inspiration andre steder i landet", siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).

Bornholms Hospitals nye status indebærer også, at hospitalet skal styre efter, hvad der giver værdi for patienten, frem for som i dag at fokusere på antallet af patienter, fremgår det.

"Vi skal hele tiden udfordre den måde, vi gør tingene på. Ved at lade Bornholms Hospital styre deres økonomi efter, hvad der betyder noget for den enkelte patient, håber vi at høste erfaringer med, hvordan vi får et mere menneskeligt sundhedsvæsen, der er bedre til at lytte til patienterne", siger Sophie Hæstorp Andersen i pressemeddelelsen.

Læs også: Overblik: Det betyder økonomiaftalen for din region

Læs også: Region Hovedstaden på vej med spareplan på 225 mio. kroner

Læs også: Region Hovedstadens ansatte skal løbe stærkere