Noget tyder altså på, at protestbevægelsen er endnu mere massiv, end underskriftindsamlingen lader ane. Men den er utvivlsomt også mere nuanceret.
Nogle læger føler f.eks., at de mangler viden nok om de enkeltsager, der udgør baggrunden for protesten, til at skrive under.
»For det første kørte det i starten meget på Facebook, og det bruger jeg ikke, så der gik nogen tid, før jeg fandt ud af, hvad det drejede sig om. Og dybest set så kendte jeg ikke sagen i detaljer, selv om jeg havde fulgt med og læst forskellige steder. Der er heller ikke faldet endelig dom endnu«, siger Thomas Hahn, ledende overlæge på Medicinsk Afdeling, Regionshospitalet Horsens, som har afholdt sig fra at skrive under.
Det er Svendborgsagen, han mener – den sag, der om nogen satte protestbevægelsen i gang, hvor en ung læge først blev frikendt i byretten og siden i landsretten idømt en bøde for at have undladt at journalføre en mundtlig ordination samt følge den op. Sagen kommer for Højesteret i marts.
Desuden har Thomas Hahn en loyalitetskonflikt.
»Jeg er sagkyndig i Styrelsen for Patientsikkerhed, så også derfor var jeg lidt loren ved at skrive under. Ikke som sådan at jeg ikke kunne, men ville jeg? Selv om jeg er ærgerlig over, at vi har fået skruet et system sammen, som gør, at nogen uforvarende kommer i klemme. Og det fokus, der er på straf i stedet for læring, er mig meget imod«.
Den loyalitetskonflikt er flere inde på, og det er ikke så sært. Styrelsen oplyser, at den har ca. 600 læger tilknyttet som sagkyndige.
Men der kan være andre loyalitetshensyn.
Formand for Overlægerådet i Region Midtjylland, Vibeke Ersbak, har ikke skrevet under, fordi hun sidder i Lægeansvarsudvalget i Lægeforeningen.
»Det er ligesom at risikere at stille fællesskabet ringere. Når man nu repræsenterer Lægeforeningen i sådan et udvalg, er man tæt på ledelsen, og så skal man være lidt forsigtig og lade formanden være talerøret«, siger hun.
»Jeg er ikke blevet pålagt nogen linje – det er min egen vurdering, at hvis du står et centralt sted, så skal du være sikker på, hvilken kasket du får med. Hvis du skriver under på et dokument af den karakter, så er du ikke det sted længere«.
Hendes holdning baserer sig ikke mindst på hendes erfaring som tillidsrepræsentant (TR), som skal være »brobygger«, som hun kalder det.
»Hvis du skal bygge broer, er det ikke den bedste måde at angribe. Når du optræder som TR, skal du have åbenhed til begge sider, og står man offentligt frem på et forkert tidspunkt i en proces, mister man lidt af det tillidsforhold«, siger hun.
Dialog, dialog
Dialog er bedre, mener Vibeke Ersbak, og det argument går også igen. Som Dorthe Gylling Crüger, administrerende sygehusdirektør på Sygehus Lillebælt, påpeger, kan dialog godt være ganske effektivt.
»Jeg vælger altid at forsøge at komme med gode ideer til forbedringsforslag eller påpegning af bekymringsområder ad andre kanaler, helst direkte til ledelserne, når lejligheden byder sig, og det gør den jo heldigvis indimellem«, skriver hun i en mail.
Så vidt nogle af de mere generelle og principielle årsager. Men nogle læger har helt specifikke, nærmest personlige, grunde til at holde sig tilbage.
»Jeg tænkte meget over det og havde meget lyst til at skrive under. Men vi er under generel mistanke. Vi har f.eks. haft en kirurgisag, og vi har haft politianmeldt en sygeplejerske her på sygehuset«, siger ledende overlæge Benedicte Vibjerg Wilson, Medicinsk Afdeling på Nykøbing F. Sygehus.
Så i dag vil Benedicte Vibjerg Wilson helst holde lav profil på sit sygehus' vegne, i det mindste når det foregår på en ja/nej måde, hvor der ikke er mulighed for at få forbehold og nuancer med. Og da især, når Styrelsen for Patientsikkerhed er inde i billedet. Det skyldes ikke mindst sygeplejerskesagen.
»Da styrelsen kom på reaktivt tilsyn, blev den måde, de kom til os på, et personligt angreb på os, fordi vi ikke havde en bekymringshenvendelsesretningslinje. Det blev en følelse af, at der skulle findes nogle personer at stille til ansvar for det, der var sket. Det var ikke en neutral og undersøgende tilgang til opgaven, som man ville forvente af en myndighed«, siger hun.
»Vi har også haft risikobaseret tilsyn her fra styrelsen – det var et standardtilsyn på KOL-behandlingen, og her fik vi topkarakter hele vejen rundt. Det var en positiv oplevelse, men det andet … det sår, man får, heles ikke så nemt«.
Andre igen giver udtryk for et mere eller mindre udtalt ubehag ved massebevægelser på grund af risikoen for at blive spændt for en vogn, man ikke selv sidder ved rattet i.
Jeanett Bauer, Psykiatrisk Center København, opsummerer det på denne måde:
»Jeg har det generelt lidt stramt med den der flokmentalitet«.
Eller som overlæge på Gynækologisk Obstetrisk Afdeling, Herlev Hospital, Jeannet Lauenborg siger:
»I mine øjne er det lidt som et kædebrev. Man sender det rundt til en masse, og så får man sat en masse i gang. Der er ingen tvivl om, at det kan have en effekt, og jeg vil ikke nedgøre det, men min personlighed gør, at jeg sjældent skriver under på sådan nogle ting«.
Hvorfor egentlig ikke?
»Jeg er nok lidt varsom, bl.a. på grund af mine udvalgsposter, med at gå med i noget, som jeg ikke helt kan gennemskue konsekvenserne af. Hvad er det for et prædikat, jeg får? Og så er der også spørgsmålet, hvilket fagligt grundlag, der er. Hvor meget af det er rigtigt, det ved vi jo i bund og grund ikke«.
I det hele taget foretrækker Jeannet Lauenborg også mindre højtråbende metoder.
»Det er blevet så moderne med protest, protest, og det tager jeg bare afstand fra. Jeg går mere ind for dialog. Så er der mange, der mener, at det kommer man ikke i hus med, og at man så må tage andre metoder i brug. Og det er der nogle, der har følt i denne her sag. Jeg benægter ikke de problemer og måske konflikter, der har været med styrelsen, men det er bare lidt imod min normale arbejdsmåde at gå ud med en stor megafon. Det fremmer ikke altid en proces at råbe meget højt«.
»Det er lidt for langt fra min hverdag«
Endelig er der læger, der ganske enkelt ikke føler, at de forskellige »sager« med styrelsen berører dem særligt meget. En af dem er overlæge Jakob Greve Carlsen, Akutafdelingen, Universitetshospital Sjælland, Køge.
»Jeg har ikke selv skrevet under, da jeg syntes, det er lidt for langt fra min hverdag med den enkelte patient«, skriver han i en mail. Men han ved, at det fylder meget hos andre.
»De yngre læger taler meget om det og er ret bekymrede. Der er endda en, der overvejer at stoppe som læge på grund af den aktuelle 'opstandelse', og dét synes jeg, er bekymrende for den samlede patientsikkerhed. Mine unge kolleger er meget bekymrede«, som han skriver.
Det kan Bjarke Kryger tale med om. Han er uddannelseskoordinerende overlæge på Sygehus Sønderjylland.
Han får her fra helt unge læger, der skal starte i KBU-forløb, henvendelser, som er begyndt afspejle de ting, som lægeprotesten retter sig imod. Men ikke kun det – også den ledelsesmæssige holdning interesserer.
»Når vi f.eks. holder intromøde med dem, vil de gerne høre noget om, hvad indstillingen er til eventuelle tilsynssager. Vil vores direktør og de ledende overlæger bakke op, hvis det kommer til en sag? Og hvad er vores retningslinjer med hensyn til journalskrivning?«, fortæller han.
»Det er helt overdrevent i forhold til tidligere, hvor man ikke var så bekymret. Man gjorde det så godt som muligt og huskede at skrive en ordentlig patientjournal. Det var for patientens og ens egen skyld, at man gjorde et godt stykke arbejde – ikke for det tilfælde, at man skulle få klager«.
Hvad svarer du så?
»At her på sygehuset har de unge læger fuld opbakning, både fra ledende overlæger og direktører, hvis de på et tidspunkt skulle komme i klemme. Det, mener vi, er en del af et godt arbejds- og uddannelsesmiljø«.
Den nye indstilling hos de unge læger betyder et større tryk på f.eks. bagvagterne.
»Mit indtryk er, at der for øjeblikket er en øget opringningstendens, men det er ikke sådan, at det hele er væltet. Men det er træls, hvis de unge ringer hele tiden, fordi de føler sig truet af Styrelsen for Patientsikkerhed og ikke tør tage noget ansvar alene, for det presser hele systemet og kan på sigt få det til at bryde sammen«, siger Bjarke Kryger.
Han ville dog selv reagere på samme måde.
»Hvis jeg var ung læge i dag, ville jeg nok ringe en hel del mere, end jeg gjorde i sin tid«, siger han.
Hvad mener du om selve underskriftindsamlingen?
»Jeg har selv skrevet under – det er helt grotesk«.
Læs også: Lægerne bliver hørt
Læs også leder: Giv lægerne plads i et nyt tilsynsankenævn