Skip to main content

Silkeborgoverlæger til Bent Hansen: lad os mødes

Henning Glerup er formand for overlægeforsamlingen i Silkeborg og en af de overlæger, der har protesteret over Region Midtjyllands omrokering af uddannelsesstillinger. Efter en højrøstet mediestrid inviterer han nu regionsformand Bent Hansen til et møde. Ellers risikerer stridens faglige og principielle kerne at gå tabt.

Bente Bundgaard, bbu@dadl.dk

21. jan. 2014
4 min.

Den midtjyske strid om en ny fordeling af uddannelsesstillinger er havnet et forkert sted, mener Henning Glerup. Han er formand for overlægeforsamlingen på Regionshospitalet Silkeborg – der er en del af Hospitalsenhed Midt – og er dermed dybt engageret i den utilfredshed, som for kort tid siden resulterede i en klage til Sundhedsstyrelsen underskrevet af 240 overlæger fra hospitalsenheden.

Siden udviklede striden sig til en kamp i medierne mellem Silkeborg-overlægerne, der var de mest vokale i deres kritik, og Regionsrådsformand Bent Hansen (S), som bl.a. på ugeskriftet.dk bad Silkeborglægerne ”komme ned fra træerne”.

Læs også: Bent Hansen: Silkeborglægerne overdriver

Henning Glerup synes også, det er på tide at få konflikten ned på jorden igen og inviterer nu Bent Hansen til et møde.

Hvorfor vil I mødes med Bent Hansen?

”Vi synes, det er kommet til et urimeligt højt toneleje. Det er bedre, at han mødes ansigt til ansigt med en overlægegruppe, hvor vi kan udveksle faktuel viden. Så diskussionen ikke kører af sporet, for den er vigtig og principiel”.

Den handler vel om metoden til at fordele de udannelsesstillinger?

Tidligere har der været lagt vægt på guld standarder for kvalitetsmåling af uddannelseskvalitet som. inspektorrapporter og evaluer.dk. Men vi kan nærmest føre bevis på, at regionen ikke har fulgt disse kvalitetsmålinger denne gang.

Læs også: 240 overlæger klager over angreb på unikt uddannelsesmiljø

Hvad har regionen så gjort?

Direktionen har efter at have hørt Klinik Forum (hvor bl.a. cheflægerne fra de fem sygehuse i regionen sidder sammen med repræsentanter for regionen, red.) serveret en fordelingsnøgle for de postgraduate kliniske lektorer (PKL) og de fagspecifikke videreuddannelsesudvalg (der normalt har stor indflydelse på fordelingen, red.). PKL’erne er herved reelt blevet reduceret til statister i direktionens fordelingspolitik.

OK, der er så nogle fagpersoner, som er blevet tromlet. Men regionen har vel haft sine grunde?

Der er gået driftshensyn i processen, og det er ikke meningen.

Læs også: Kamp om uddannelseslægerne i Region Midtjylland

Men I Silkeborglæger tænker jo også i drift, når I klager så højlydt over at miste 3,5 uddannelsesstillinger, som regionen har regnet sig frem til?

De har regnet nogle stillinger med, som ikke har noget med omfordelingen at gøre. I vores regnebog mister vi 6,5 stillinger. Hvis vi sammenligner medicinsk afdeling i Silkeborg med afdelinger af tilsvarende størrelse i Randers og Horsens, ender vi efter omfordelingen op med at have godt halvt så mange uddannelsesstillinger som de to andre afdelinger.

Jamen det er da driftstænkning?

Jeg vil vende det om og sige, at det, regionen har gjort, er at bruge sine synspunkter omkring drift til at få fordelingen af uddannelsesstillinger til at passe til steder, hvor der er problemer med at få mandskab.

Bent Hansen sagde forleden til ugeskriftet.dk, at omfordelingen også skyldtes hensynet til rekruttering?

Det er jeg med på, men pointen er, at det ikke indgår i de officielle kriterier. Man kan godt bruge det som politik, men så risikerer man at sende de uddannelsessøgende ud, hvor der ikke er tilstrækkeligt med speciallæger til at give ordentlig supervision. Jeg forstår godt synspunktet, men man skal nok først sørge for, at der er nok speciallæger derude, hvor uddannelseslægerne placeres.

På det punkt har I bl.a. kritiseret Horsens, ikke?

Nej, det har vi ikke. Det Radiologiske Videreuddannelsesudvalg og Det Radiologiske Specialeråd har rettet henvendelse til Regionen og Sundhedsstyrelsen, idet de er bekymrede for, om Horsens har tilstrækkelig speciallægekapacitet.

Hvad håber du at få ud at et møde med Bent Hansen?

Det er vigtigt, at regionen forstår budskabet, for det har de øjensynligt ikke. Så jeg håber, at vi kan få vendt fokus til en sober snak om reelle kriterier for fordelingen af uddannelsesstillinger. Fordelingen har til dato været baseret på en velfungerende organisation med fagspecifikke grene, som har haft reel magt – den vil vi gerne have tilbage på sporet.

Hvad med klagen til Sundhedsstyrelsen?

Jeg håber på en fair behandling af sagen. Al den virak og omtale af Silkeborg, som om det kun drejer sig om nogle højtråbende overlæger her, mener vi ikke gør den faglige baggrund noget godt.