Skip to main content

Afprøvning af apotekets kommercielle hjemmetest for klamydia

Læge Berit Andersen, Forskningsenheden for Almen Praksis, Århus, E-mail: ba@alm.au.dk, overlæge Lars Østergaard, Infektionsmedicinsk Afdeling, Skejby Sygehus, journalist på TV2 Signe Mølgaard, overlæge Jens Kjølseth Møller, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Skejby Sygehus

16. okt. 2006
3 min.

I Ugeskrift for Læger i nr. 37 debatteres apotekets nye kommercielle hjemmetest for klamydia [1]. Testen er beregnet til kvinder, som med en vatpind selv kan tage en prøve fra vagina, selv analysere prøven og selv aflæse prøvesvaret i løbet af 10-15 minutter. Producenten lancerer testen som værende sikker og henviser til en ungarsk undersøgelse [2], men da det anvendte analyseprincip angiveligt bygger på et lidet kendt biokemisk enzymdetektionssystem, og der samtidig er lavet en norsk undersøgelse, hvor den diagnostiske effektivitet af den kommercielle test ikke faldt heldigt ud [3], besluttede vi at stille vores faglige ekspertise til rådighed i forbindelse med en forbrugerundersøgelse udført af TV2-programmet Basta, der blev bragt tirsdag den 19. september 2006.

I Århus Festuge blev rekrutteret 48 kvinder, som ønskede en test for klamydia med en selvtagen prøve. Kvinderne fik af TV2 udleveret en kommerciel apotekertest, hvor de selv skulle læse brugsanvisningen, tage en prøve, analysere den med apotekets test, fortælle om brugervenligheden og over for TV2 anonymt angive, om de mente, at den var positiv eller negativ. Desuden fik kvinderne udleveret et konventionelt testsæt, hvor de selv skulle tage en prøve med podepind, anbringe den i et transportglas, udfylde en rekvisitionsseddel med navn og adresse for fremsendelse af testsvar og aflevere dette i en kasse. Prøverne blev herefter undersøgt på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Skejby Sygehus, med den rutinemæssigt anvendte amplifikationsteknik (APTIMA fra Gen-probe) [4]. Positive testresultater blev konfirmeret med ny test af prøven. De to prøvekategorier (apotekertest og laboratorietest) var mærkede, så testresultaterne for de enkelte kvinder kunne sammenholdes, men resultatet af apotekertesten var ukendt for laboratoriet, indtil alle konventionelle prøver var færdiganalyserede.

I alt angav fem kvinder at have klamydia baseret på apotekertesten. På Klinisk Mikrobiologisk Afdeling fandt man tre positive prøver. Ingen af de positive testresultater var sammenfaldende. Idet vi opfatter testen på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling som guldstandard, giver dette en sensitivitet af apotekertesten på 0% og en specificitet på 83%.

Denne afprøvning af apotekertesten er ikke en videnskabelig undersøgelse, bl.a. indførte vi ikke en guldstandard baseret på flere analysemetoder og prøvetagningsmaterialer. Imidlertid er resultatet af denne afprøvning så lidt favorabel for apotekertesten, at vi ikke finder det hensigtsmæssigt at involvere flere unge kvinder i afprøvningerne, og vi har ikke planer om yderligere uddybende projekter inkluderende denne test. Vi er således enige med svenske kolleger i, at apotekertesten er en usikker selvtest for klamydia [5].

Interessekonflikt: Jens Kjølseth Møller er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling, Skejby Sygehus, som udfører analyser på hjemmeopsamlede prøver fra patienter i Århus Amt.

Referencer

  1. Borrild NJ, Andersen JS. Hjemmetest for klamydia - hvad skal man tro? Ugeskr Læger 2006;168: 3144 (med svar af Hansen MP, Kampmann JP).
  2. Endrödi T, Páczi I, Horváth LZ et al. Comparison of the Sumatest Chlamydia trachomatis rapid test device with PCR chlamydia testing. Nögyógyaszati Onkólógia 2005;10:71-4.
  3. Skepsis til selvtest av klamydia (www.tidsskriftet.no/pls/lts/PA_LT.visnyhet?vp_id=11102).
  4. Cook RL, Hutchison SL, Østergaard L et al. Noninvasive testing for Chlamydia trachomatis and Neisseriae gonorrhoae. Ann Intern Med 2005;142:914-24.
  5. Marions L, Edgardh K. Apotek säljer osäkert självtest för klamydia. Läkartidningen 2006;103:1449-50.