Debat
Content area

Smitteopsporing og den nye britiske variant cluster B.1.1.7
En ærlig, transparent, »real-time« offentliggørelse af data omkring smitteopsporing er nødvendig. Læs svar fra STPS sidst i indlægget.
Skal fokus stadigvæk være på testning, og er smitteopsporingen god nok ?
Ligger problemet med den tiltagende smittespredning i Danmark mere i manglende opfølgning af positive personer end i en manglende testkapacitet. STPS svarer sidst i indlægget

Hurtigtest for COVID-19 bør anvendes mere
Det er beklageligt, at Statens Serum Institut bygger deres vurdering af hurtigtest på et præliminært studie med metodefejl. Der findes imidlertid en række nye artikler om hurtigtest, som har været i peer review.

Hvorfor strides læger nu om god tidlig diagnostik af lungekræft?
Læger på sygehuse og læger i almen praksis anskuer diagnostik fra forskellige perspektiver. De ser forskellige patienter. Det er grunden til, at vi taler forbi hinanden. Det vil hjælpe med en generel anerkendelse af, at der er tre spor i diagnostik, skriver professor og almenmediciner, Frede Olesen.
Uenighed om opioider ved kroniske ikkemaligne smerter
Vi vil gerne udtrykke vor uenighed med to artikler i Ugeskrift for Læger, hvor man uden henvisning til ny evidens argumenterer for anvendelse af opioider ved kroniske nonmaligne smerter.
Statusartikler med interessekonflikter
Vi foreslår, at Ugeskrift for Læger øger transparensen ved at beskrive forfatternes interessekonflikter i selve artiklen,
Svar til »Uenighed om opioider ved kroniske ikkemaligne smerter«
Hvordan dette enkeltstående budskab, kan opfattes som andet end en nødvendig lægelig forpligtelse om en mere differentieret tilgang til området, er forundrende,
Interessekonflikter set med den videnskabelige redaktions briller
Deklaration af interessekonflikter er til for at skabe transparens i forhold til videnskabelige artikler, og med en alt for unuanceret og rigoristisk holdning til interessekonflikter risikerer vi, at der bliver danner basis for en offentlig gabestok,

I sundhed er vi alle lige – og forskellige
Social ulighed i sundhed har tilsyneladende fået en permanent plads på dagsordenen. Desværre kan den ensidige opmærksomhed i sig selv virke skæv og vildledende.

Rådgivning er en hårfin balance
Der bliver sat spørgsmålstegn ved uafhængigheden i den faglige rådgivning, som regeringen har brugt under coronakrisen. Sundhedsøkonom og professor Kjeld Møller Pedersen dykker ned i regler og vilkår for rådgivning og kommer til det resultat, at en regering kan forhåndsbestille resultaterne af faglig rådgivning.

Tvangslovgivning sneget ind ad bagdøren
Såvel testning som vaccination vil kunne foretages uden lægelig medvirken, og uden at egen læge får besked.

Hospitalernes blinde belægning
Dimensioneringen af danske hospitaler tager udgangspunkt i andelen af belagte senge, på trods af at belægningsgraden siger meget lidt om patienternes chance for at ligge i den rette seng ved ankomst. En serviceorienteret tilgang efterlyses.

Ligestilling i forskning - myter og fakta
Dansk sundhedsvidenskabelig forskning har brug for at udvikle talenter – både kvinder og mænd. Aktuelle regler, holdninger og strukturer er med til at afholde kvindelige læger fra at gøre forskerkarriere og bidrager til den kønsulighed, man ser særligt på professorniveau.

Ny overenskomst skal sikre flere speciallæger i almen praksis
Ansatte speciallæger i almen praksis kan nu for første gang se frem til at blive dækket af en overenskomst. Det sker efter, at Yngre Læger og Praktiserende Lægers Arbejdsgiverorganisation er blevet enige om en overenskomst for ansatte speciallæger i almen praksis.

Er sundhedspersonale vaccineret godt nok?
Vi mener, der er behov for nationale retningslinjer for vaccination af sundhedspersonale.

Kald eller fald?
Der er brug for bedre forberedelse til lægelivet.

Værdsæt nu »den gode læge«!
Refleksioner om de syv lægeroller.