Skip to main content

Akademiske titler og økonomiske interesser

Kontaktperson i Læger uden Sponsor, overlæge Mats Lindberg, beskylder professor Henrik Sillesen, Rigshospitalet, for ikke at tone rent flag i sag om interessekonflikter. Læs også svar på kritikken fra Henrik Sillesen.

Tegning: Lars-Ole Nejstgaard
Tegning: Lars-Ole Nejstgaard

Kontaktperson i Læger uden Sponsor, overlæge Mats Lindberg, Akutcentret, Sygehus Sønderjylland
E-mail: mli@dadlnet.dk
Interessekonflikter: ingen

6. maj 2014
4 min.

Faktaboks

Svar:

Titler fra det lægelige hierarki kan bruges som camouflage for personlige interesser. I Ugeskrift for Læger (2014;176:174) kritiseres Henrik Sillesen for i et annoncetillæg til Politiken at have hævdet, at man ved ultralydskanning af halskar kan opdage forstadier til blodpropper og medvirke til, »at blodpropper med stor sikkerhed udebliver«. Henrik Sillesen svarer som professor på Karkirurgisk Afdeling, Rigshospitalet. Af interessekonfliktangivelsen fremgår, at han også er medejer af firmaet CardioLab, hvis annonce blev kritiseret.

Det er her kæden hopper af. Hvis firmaet CardioLabs annonce kritiseres, bør firmaet CardioLab svare uden at involvere Rigshospitalet i sagen. Jeg tvivler ikke på, at Sillesen mener, at halskarskanning gavner, men det er i strid med forskning om menneskelig adfærd at bilde sig ind, at han vil kunne udtrykke sig akademisk objektivt om virksomheden i et firma, som han selv ejer. Det er derfor irrelevant, om han er professor eller ej. Sillesen burde have svaret som medejer af CardiLab og kunne evt. angive, at han også har et job som professor på Rigshospitalet.

CardioLabs hovedprodukt er ultralydskanning af halspulsårene til 3.000 kr. På hjemmesiden er der udsagn som »Hver tredje har åreforkalkning, som bør stoppes – er du en af dem?« og »Scanning er altid godt nyt, enten har du sunde blodkar – eller også får du det«. Der er også en selvtest, som jeg har taget. Jeg er slank, ikkeryger og træner mindst tre gange ugentligt, men jeg kender hverken mit blodtryk eller min kolesterolværdi, og min 93-årige far har haft en blodprop i hjertet. Testen viser, at jeg har »forhøjet risiko«. Men det er egentlig lige meget, for uanset hvad jeg svarer, får jeg at vide, at halskarskanning vil være en god idé. Det vil give et bedre billede af min »indre sundhed«.

Der er også videoklip under overskiften »Det siger lægen«. Her er der en kardiolog og en almenmediciner, som begge giver udtryk for empati med hårdt ramte blodpropspatienter og håb for os, som ikke er ramt endnu. Ved en halskarskanning kan vi nemlig mindske vor risiko. Almenmedicineren er lægelig direktør i CardioLab, men i videoklippet en han bare »speciallæge i almen medicin og forebyggelse«.

I Lægeforeningens etiske regler §8 står der: »Hvis en læge udtaler sig som repræsentant for en forening, en offentlig eller en privat virksomhed eller institution, skal det fremgå, i hvilken egenskab lægen udtaler sig«. Og i §18: »En læge må ikke reklamere for lægemidler eller varer af anden art, herunder forbrugsartikler, der angives at have helbredende eller forebyggende virkning på sygdomme eller sygdomssymptomer«.

Det er behov for, at vi som lægestand begynder at tage disse paragraffer alvorligt. Vi skal ikke bruge vore akademiske titler til at fremme salg. Det er helt i orden, at CardiLab markedsfører deres produkt, men det er slet ikke i orden, at Rigshospitalet gør det.