Skip to main content

Akupunktur mod smerter

Speciallæge i neurologi Ruth Kirkeby, formand for DMSfA, Aabenraa. E-mail:kirkeby@dadlnet.dkSpeciallæge i almen medicin Thorkild Bøgh Christensen,Vinderup

16. okt. 2006
3 min.

I et temanummer om smerter (Ugeskrift for Læger 2006;168: 1939-96), beklager smertespecialisterne sig over, at behandlingen af kroniske smerter er ineffektiv. Derfor mener man, at forskningen i fremtiden skal dreje sig om mekanismer og risiko for overgangen fra akut til kronisk smerte, og at der skal oprettes smertecentre også til behandling af akutte smerter.

Disse behandlingscentre har vi allerede nemlig den primære sundhedssektor. Det er vigtigt, at man opruster den akutte smertebehandling der, hvor patienterne er, altså hos de praktiserende læger.

Noget af det, der fylder rigtig meget i primærsektoren, er myofascielle smertesyndromer. Den konventionelle behandling har været analgetika og fysioterapi, men dette har, som det fremgår af ugeskriftet, ikke ført os længere, end vi er i dag. Så tiden er måske inde til at tænke anderledes.

Vi ved, at smerteopfattelsen finder sted på forskellige niveauer i CNS, at »kampen« står mellem de smertehæmmende og de smertefremkaldende mekanismer, og at kronificeringer lurer, når de smertehæmmende mekanismer mister terræn.

I et myofascielt smertesyndrom er hovedaktøren aktive triggerpunkter, og der hersker vel ingen tvivl om, at den hurtigste og mest effektive metode til at inaktivere aktive triggerpunkter er akupunktur.

I dag kender man den fysiologiske virkning af akupunktur både perifert, på spinalt og supraspinalt niveau. Man ved også, at jo længere tid et nocicept input får lov til at virke, desto større er risikoen for, at der sker ændringer i CNS med plastiske forandringer og fikseret »memory«-funktion.

Smerte er en ubehagelig følelse, der skyldes eller beskrives som en vævsbeskadigelse. Det vil sige, at der foruden det nociceptive input også er en affektiv emotionel komponent i smerteopfattelsen, og det er mindst lige så vigtigt at få denne afkoblet. Dette gør man bl.a. ved en hurtig og effektiv indgriben i smerteprocessen med nogle teknikker, der kan give en umiddelbar smertelindring.

Med akupunkturens forskellige teknikker har vi metoder til at dæmpe den endogene »arousal«, aktivere det endorfinerge system og dæmpe den sympatiske aktivitet.

I Dansk Medicinsk Selskab for Akupunktur, (DMSfA) har vi det formål, at få akupunktur gjort til et lægeligt speciale og få det implementeret først og fremmest i den primære sundhedssektor. Det er alt andet lige her et smerteproblem tager sin begyndelse, og det er også hertil det vender tilbage, hvis det går galt.

Det er ikke rigtigt, at man ikke kan gøre noget for den store gruppe af patienter, der lider af det, man kalder hyppig episodisk spændingshovedpine. Har man et behandlingskoncept, der hedder ingen ventetid, akutte smerter behandles akut, og har man de rette teknikker (akupunktur er i dag en bred vifte af teknikker), vil mange i denne gruppe få et bedre liv.

De knapt 600 medlemmer DMSfA har i kredsen af praktiserende læger viser, at stadig flere af disse er nået til den erkendelse, at akupunktur mod smerter er en overordentlig virksom behandling.