Skip to main content

Akutmedicin: Vi er klar! Er I?

Anh-Nhi Thi Huynh. Stud.med., Syddansk Universitet, national formand i SOFAS. E-mail: anhnhi.h@gmail.com. Marie K. Jessen Pedersen. Stud.med., Aarhus Universitet, forskningsårsstuderende ved Center for Akutforskning, Aarhus Universitetshospital, SOFAS-medlem. Larshan Perinpam. Stud.med., Aarhus Universitet, national næstformand i SOFAS

15. feb. 2013
3 min.

Akutmedicin er for nuværende et fagområde - et subspeciale. Oprettelse af akutmedicin som selvstændigt speciale er til debat. Akutlægerne i landets akutafdelinger spiller en afgørende rolle, danner bro mellem primærsektoren og specialerne, modtager de sygeste patienter og er ikke mindst supervisorer for yngre læger og studerende, der reelt står for produktionen i akutafdelingen. Kvalificeret supervision er et must i uddannelsen af yngre læger og udgør desuden fundamentet for kontinuitet og kvalitet i behandlings- og patientforløb. Vi bør allerede i etableringsfasen af akutafdelingerne ansætte og fastholde specialeuddannede akutlæger. Så sæt i gang - vi er allerede bagud!

Akutafdelinger uden beføjelser?

I vores ophold i akutafdelingerne rundt om i landet - som studerende og lægevikarer - oplever vi, at der ikke er nok fokus på efteruddannelse af de fastansatte akutlæger, og at de ikke har beføjelser nok. Hvorfor skal der tilkaldes mellem- eller bagvagt fra stamafdelingerne blot for at udskrive en patient med ondt i maven, som tydeligvis har gastroenteritis? Opgaver relateret til akutbehandling og primærdiagnostik bør fremtidigt varetages i akutmodtagelsen af specialeuddannede akutmedicinere med de rette kompetencer.

Fagområdet er ikke en reel karrierevej

Flere akutmodtagelser oplever massive rekrutteringsproblemer - af den grund har den ledende overlæge i akutafdelingen i Kolding for nylig opsagt sit job [1]. Disse problemer løses ikke med fagområdet, der er en famlende og midlertidig løsning. En tidshorisont på syv år fra påbegyndt kursusstilling til opnået drømmespeciale (»5 + 2-ordning«) foruden fire år fra endt studie til kvalificering til en kursusstilling, man egentligt ikke ønsker, er helt urimeligt og uambitiøst. Mange studerende og yngre læger med interesse for akutmedicin står således i et dilemma: Vil og tør vi gå den lange vej mod målet?

Frygten for et vagttungt speciale er en unødvendig bekymring. Vagttunge specialer som f.eks. anæstesi og gynækologi/obstetrik er blandt de mest populære [2], så den afgørende faktor i specialevalg er ikke vagtbelastning for alle, men interesse, faglig udfordring, bredde, klinisk beslutningstagning og tværfagligt samarbejde.

The big brain drain

Med 5 + 2-ordningen frygter vi, at unge med interesse for akutmedicin, som vælger et speciale for at kvalificere sig til senere hen at tage fagområdet, bliver grebet eller headhuntet af deres »midlertidige« speciale. Åbenlyse talenter med interesse for det akutte felt når aldrig frem til målet i de danske akutafdelinger, og akutområdet udsættes for brain drain. Systemet bør tilbyde unge ildsjæle en reel karrierevej inden for akutmedicin og sikre rekrutteringen.

Vi unge med interesse for det akutte felt er herude! Studerendes Organisation For Akutmedicinsk Speciale (SOFAS) mærker tydeligt de studerendes interesse. Foreningen har fordoblet medlemstallet fra 142 til 292 på blot syv måneder og er reelt kun halvandet år gammel. Tilslutningen til SOFAS' arrangementer og klinikophold i både danske og udenlandske akutmodtagelser, udbudt i samarbejde med afdelingerne, har været enorm, og interessen for et speciale vil være stor - langt større end ønsket om at subspecialisere sig. Med erfaring fra de udenlandske akutmodtagelser bemandet af speciallæger i akutmedicin har vi tydeligt set, hvordan en akutafdeling kan være effektiv og velfungerende samt et godt uddannelsessted. Og i udlandet er disse speciallægestillinger eftertragtede og prestigefyldte [3].

Når et akutmedicinsk speciale oprettes, vil vi med stor interesse og målrettethed overvinde eventuelle udfordringer på vejen for at få en karriere inden for akutmedicin. Vi er klar til et selvstændigt speciale i akutmedicin! Er I?

INTERESSEKONFLIKTER: Ingen


Referencer

  1. Steenberger A, Famlende FAM'er. Ugeskr Læger 2012;174:1964.
  2. www.sst.dk/~/media/Uddannelse%20og%20autorisation/Prognose%20og%20dimensionering/Opslaaede%20og%20besatte%20forloeb/opslaaede_og_besatte_HU-forloeb_2011.ashx.
  3. 2012 NRMP Main Residency Match8M. Match Rates by Specialty and State.