Skip to main content

Alle journalnotater på Sundhed.dk - er det nu en god løsning?

Fra 1. januar 2027 skal de praktiserende læger, som udgangspunkt, dele deres journalnotater på Sundhed.dk. Formålet er at lette sektorovergangen til sygehuset. Er vi, som læger, enige i at det er en god løsning?
(Indlægget er ændret efter forfatters anvisning)

Christian Freitag, praktiserende læge. Foto: Claus Bech

Christian Freitag, praktiserende læge, Holte Lægehus, cf@holtelaegehus.dk

14. okt. 2024
3 min.

Udfordringen er velkendt for alle læger: I løbet af 3 minutter i et stramt program skal lægen på sygehuset danne sig et klart overblik over den patient, der er henvist fra den praktiserende læge: Hvad er baggrunden for henvisningen? Hvilke undersøgelser er udført? Er der vigtige konkurrerende lidelser? Hvilken medicin? Cave? Funktionsniveau? Eller andre særlige forhold som lægen bør kende til?

Mangelfulde eller fejlagtige oplysninger kan føre til spildtid, overforbrug og endda fejlbehandling og deraf frustrationer blandt både læger, pårørende og patienter.

Den rationelle og oplagte løsning på dette er en udvidet form for FMK: Ét skærmbillede med ovenstående relevante oplysninger. Dette overbliksbillede ville også kunne bruges af kommunale sygeplejersker og af paramedicineren i patientens hjem.

Men nu har RLTN og PLO valgt at gå en helt anden vej: De praktiserende læger skal fra 1. januar 2027 dele deres journalnotater for alle borgere i Danmark på Sundhed.dk, så de er tilgængelige for det sundhedspersonale, der har med patienten at gøre. Den enkelte borger har en mulighed for at spærre enkelte eller alle notater, som et aktivt tilvalg.

En del politikere, mange administrationer og flere patientforeninger ser dette som en fremragende løsning for at dæmme op for de velkendte problemer ved ”sektorovergange”. 

Personligt er jeg nok nærmere af den stik modsatte overbevisning:

Fremtidens udfordring bliver ikke at få data nok, men at få de rigtige data. Og hvad menes der egentlig med ”Journalnotater”? Er det alt hvad vi læger og vores personale skriver? Er det også E-konsultationer med patienter, hjemmeplejen og apoteket? Er det epikriser fra speciallæger, psykologer og sygehusafdelinger? – i en stor kronologisk sammenblanding?

Set fra almen praksis kunne man i værste fald frygte, at der nu bliver endnu færre gode og målrettede henvisninger fra de praktiserende læger, nu da dem der bestemmer har valgt, at vi skal en anden vej. Ved mangelfulde henvisninger kan jeg jo bare henvise mine kolleger på sygehuset til at de kan finde det hele på Sundhed.dk – hvis I har tid nok… 

Jeg forstår simpelthen ikke meningen med det, hverken set fra min egen stol, men jeg kan heller ikke helt se værdien for mine kolleger på sygehuset. Skal den modtagne læge nu sidde og lede på Sundhed.dk efter de oplysninger der mangler?

Dertil er der det juridiske spørgsmål: Med den mulighed for at eftersøge endnu flere data, følger der som bekendt et ansvar. Mon ikke lægen i modtagelsen nu får et øget ansvar for at kende til sundhedsoplysninger – der er godt gemt i den praktiserende læges tekstfelter?

Og nej: Det her handler ikke om borgernes ret til indsigt i egen journal. Den har de i dag, og den kan vi sagtens udbygge digitalt, uden at det involverer lægen på sygehuset.

Det handler heller ikke om at efterleve en kommende EU-forordning **). Den forordning handler først og fremmest om borgernes rettigheder – ikke om at alle journalnotater skal deles på sundhed.dk. 

Denne sag handler om sundhedsfaglig kommunikation mellem kolleger.

I mine øjne er denne ukritiske deling af massive mængder sundhedsdata et lysende eksempel på at kvantitet flere steder blandt politikere og på myndighedsniveau trumfer kvalitet. Er det ikke her, at vi som fagfolk skal skrue lidt ned for den politiske imødekommenhed, og i stedet bruge vores egen indsigt til at hjælpe hele sundhedsvæsenet til et godt overblik – ikke mindst af hensyn til de borgere som det hele drejer sig om?

Fakta

Svar: Deling af journalnotater skal ske klogt

Referencer

https://laeger.dk/media/op3hpi1x/forhandlingsaftale-plo-rltn-aftale25-teknisk-rettet-version-11-sept-2024.pdf

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=CELEX:52022PC0197