Skip to main content

Alternativ behandling af migræne

Seniorlektor Palle Rosted, Sheffield Universitet, England. E-mail: Prosted@aol.com

31. okt. 2005
2 min.

alment praktiserende læge Viggo Kragh Jørgensen, Thyborøn

Vi har med interesse læst indlægget om Alternativ behandling af migræne (Ugeskriftet 2005;167:2917) og har forståelse for patientens nødråb om tilskud til kraniosakralbehandling. Imidlertid har vi mindre forståelse for patientens påstand om, at det etablerede behandlingssystem intet har at byde ud over tabletter. Adskillige læger anvender i dag behandlinger, der kun delvist er accepteret i det officielle behandlingssystem. Således er det vist, at 1.500-2.000 læger tilbyder akupunktur [1], bl.a. som behandling for migræne.

Anna Sørensen foreslår videre, at læger bør udvide deres horisont og opgive den naturvidenskabelige forklaringsmodel som eneste model. Vi mener ikke, at man udvider sin horisont ved at adoptere en ikkeaccepteret forskningsmodel. Til gengæld mener vi, at man kan udvide sin horisont ved at være åbne over for nye tiltag, og det er læger allerede. Således bliver der daglig anvendt behandlinger, hvor vi ikke har videnskabeligt bevis for behandlingens effektivitet, f.eks. quinin ved behandling af restless legs-syndrom [2], men hvor vi måske har en erfaring for, at behandlingen kan hjælpe nogle patienter.

Læger er generelt meget åbne for nye tiltag, men er samtidig udstyret med en naturlig reservation over for behandlinger, hvor der ikke foreligger enten et rimeligt bevis, eller hvor vi har erfaring for teknikkens anvendelighed. Hvad angår kraniosakralbehandling foreligger der os bekendt intet bevis for behandlingens effektivitet.

Som Peer Tfelt-Hansen korrekt angiver, er det kun ved randomiserede kliniske undersøgelser (RCT), at man kan påvise en evt. effekt. Dette forhold gør sig også gældende for alternativ behandling, her gælder ingen særbehandling.

Akupunktur har været anvendt i flere tusinde år, men på trods heraf er det først i de seneste år, at akupunktur er blevet accepteret videnskabeligt. Således foreligger der i dag adskillige RCT, der f.eks. har vist, at akupunktur er effektiv ved hovedpine og migræne [3, 4].

Nye behandlingstiltag, herunder kraniosakralbehandling, bliver ofte mødt med skepsis, og den eneste måde at få behandlingen accepteret på er ved at fremlægge tilstrækkelige beviser, hvor man anvender RCT.


Referencer

  1. Jakobsen SS. Knudsen AH. Forskning i effekten af alternativ behandling. Ugeskr Læger 2004;166:148-51.
  2. Jennum P. Restless legs syndrome. Rationel Farmakoterapi 2005;7:1-4.
  3. Jørgensen VRK, Rosted P. Migræne - akupunktur et godt alternativ. Ugeskr Læger 2003;165:2761-2.
  4. Melchart D, Streng A, Hoppe A et al. Acupuncture in patients with tension-type headache: randomised controlled trial. BMJ 2005;331:376-9.