Skip to main content

Anlæggelse af Port-a-kath 2

Overlæge Desiree Rosenborg, Anæstesi- og Operationsafsnit 4013, H:S Rigshospitalet. E-mail: desiree.rosenborg@rh.hosp.dk

13. nov. 2006
2 min.

Flere af informationerne undrede mig i denne artikel [1], der beskriver en metode, som efter min mening begrænser og mutilerer patienter mere end nødvendigt.

Hvorfor skal patienten være fastende, når proceduren foregår i lokal anæstesi? Disse patienter er i forvejen utilpasse og nervøse ved tanken om proceduren, og nogle er direkte underernærede.

Vena cephalica ligeres perifert for kateterindgangen i venen. Herved ødelægges denne vene helt unødvendigt. Patienten kan f.eks. aldrig modtage en PICC-line - Peripherally Inserted Central Catheter, kaldes også en long line. Det er et CVK anlagt via en venflon perifert i fossa cubiti eller ved hjælp af ultralyd i vena cephalica på indersiden af overarmen. Dette kateter er meget velegnet til længerevarende kemoterapi, parenteral ernæring eller antibiotika i længere periode. Katetret kan ligge i op til et år. Torben Ingemann Petersens patienter kunne senere være kandidater til en sådan løsning af den intravenøse adgang. Desuden ville det være umuligt at anvende denne arm til shunt ved dialyse. Dette er også uhensigtsmæssigt på en patient med mammacancer, hvor armen på samme side som canceren ikke må anvendes til anlæggelse af intravenøs adgang. Vi har i de forløbne seks år anvendt den perkutane teknik via vena subclavia eller vena jugularis interna. På denne måde undgås ligering af vener, og dermed består muligheden for genanvendelse.

Hvilke belæg er der for at indgive heparin 5.000 IE i 20 ml til denne patientgruppe, når porten kun kan indeholde ca. 2 ml? Porten koagulerer ikke ved indgift af 2 ml heparin 100 IE/ml. Hvis porten anvendes samme dag, ender det med, at patienten får indgivet heparin 10.000 IE/ml inden for det samme døgn.

Hvorfor skal der gives antibiotika ved proceduren ved leukocyttal < 3,0 ´ 109/l? Efter at have anlagt 1.417 porte siden 1999 har vi haft ti infektioner inden for de første 14 dage uden at have givet antibiotika. Det er min opfattelse at »number needed to treat« er for stort til præoperativt at motivere brugen af profylaktisk antibiotika.


Referencer

  1. Petersen TI. Anlæggelse af Port-a-kath. Ugeskr Læger 2006;168:3132-3.