Skip to main content

Anoreksiens fangarme

Mathiesen L, Petersson B.

2. nov. 2005
2 min.

Anoreksiens fangarme er noget så usædvanligt som en bog om anoreksi med bidrag fra såvel en patient i form af dagbogsbeskrivelser, som en erfaren behandler på området.

I bogens første halvdel følger vi Louises vej ind i anoreksiens monotone, klaustrofobiske og stærkt ambivalente verden, hvor livet indsnævres til udelukkende at handle om mad og vægt. Herved undgår hun at forholde sig til sine psykologiske vanskeligheder, herunder pubertetens og det kommende voksenlivs udfordringer og problemer.

Da dagbogen starter, begynder det for alvor at gå galt med restriktiv spisning, overspringning af måltider, opkastninger og misbrug af afføringspiller. Snart er Louise langvarigt indlagt på medicinsk afdeling. Senere bliver hun psykiatrisk indlagt i forbindelse med et selvmordsforsøg. Anoreksiens psykiske følgevirkninger i form af depressive symptomer og personlighedsforstyrrede træk bliver skræmmende tydelige.

I bogens anden halvdel kommenterer psykiater Birgit Petersson, Louises historie. Samtidig gives en bred indføring i anoreksiens biologiske, psykologiske og sociale aspekter, både hvad angår sygdommens bagvedliggende, fastholdende og de behandlingsmæssige problemstillinger.

Der rettes en hård kritik mod det straf-belønnings-regime, Louise udsættes for, og som fortsat praktiseres flere steder i landet på medicinske og psykiatriske afdelinger. Behandlingen medfører, at indlæggelsen trækker ud, og at sygdommen bliver til en ydre magtkamp med personalet i stedet for en indre kamp i patienten selv. Forfatteren har gode erfaringer med at fjerne fokus fra vægt og vejning og i stedet tilbyde den anorektiske patient psykodynamisk psykoterapi med visse psykoedukative elementer, hvor underliggende psykologiske problemer bearbejdes.

Der advares mod det grå terapimarked, idet behandling af anoreksi kræver stor erfaring og viden.

Selv om bogen kommer vidt omkring savnes nyere selvpsykologiske vinkler i forståelsen af spiseforstyrrelser, ligesom det kunne have været interessant med nogle flere refleksioner over de sociokulturelle faktorer i udviklingen og udbredelsen af spiseforstyrrelser.

Bogen er et sympatisk og letlæseligt bidrag til de senere års strøm af bøger om spiseforstyrrelser, og den kan anbefales til alle, der har eller kan få berøring med anoreksiproblematikken, hvad enten der er tale om pårørende, pædagoger, lærere, sundhedspersonale eller læger.

København: Akademisk Forlag, 2001. 168 sider. Pris: 168 kr.

ISBN 87-500-3631-9.

Lone Kretzschmar, cand.psych.