Skip to main content

Arbejde i udlandet: pensionopsparing - beskatning

Overlæge Jørgen Ovesen, Basildon Hospital, England, E-mail: jlovesen@yahoo.com

27. feb. 2006
2 min.

Hvis læger eller formentlig andre beslutter sig til at arbejde i udlandet, skal man være meget opmærksom på, hvad det kan betyde vedrørende egen opsparing. Følgende eksempel til skræk og advarsel:

Undertegnede har siden 1997 arbejdet i udlandet, dels i Mellemøsten og nu England. Ved afrejse blev alt ordnet rent skattemæssigt. Beskeden var, at man ikke blev beskattet yderligere. Det forholder sig imidlertid helt anderledes.

Den opsparing jeg fortsatte med, blev sat ind på bankkonto i form af pensionopsparing. Som ved alle andre opsparingsformer til pension solgte og købte banken værdipapirer af det opsparede. Det skete i 2000 for mit vedkommende. Fortjenesten ved dette salg krævede dansk skattevæsen beskattet. Den 11. september 2001 faldt værdien af opsparingen ganske betragteligt og var nu et tab. Det tab er der stadigvæk, men reduceret.

Ved afrejse bevarede jeg min bolig, idet den ikke kunne udlejes. Samtidig med udrejse mistede jeg alle rettigheder i Danmark.

Nu har jeg Landsskatterettens og Landsrettens ord for, at jeg skal betale 200.000 kr. i skat af et tab på 150.000 kr., som jeg har fået på min pensionsopsparing foretaget i de år, jeg har arbejdet udenlands. Tabet var udelukkende relateret til den 11. september 2001. Danmark anerkender ikke opsparing til pension, når man arbejder udenlands, beskatter ikke når man hæver sin opsparing men beskatter løbende pension, når man arbejder.

For ikke at betale skat af tab på pensionsopsparing eller anden opsparing skal man frasige sig bolig effektivt, dvs. den skal udlejes uopsigeligt i tre år, eller man skal sælge eller opsige sin bolig.

Samtidig skal man huske, at man som dansker mister alle rettigheder, inklusive retten til bevaret bolig, selvom man ikke kan benytte den ud over ferie og til korte ophold.

Det er måske værd at tænke over i en tid, hvor man taler om globalisering.