Skip to main content

Astma, idræt og doping (1)

Alment praktiserende læge Mogens Ole Larsen, København. E-mail: mogensol@dadlnet.dk

1. nov. 2005
2 min.

Er det rimeligt, at sportsfolk med astma konkurrerer på lige fod med almindelige idrætsfolk?

At have en sygdom kan som bekendt forringe idrætsmæssige præstationer. For astma gælder dog det modsatte. Det er en sygdom, der kan behandles så effektivt, at idrætsudøvere med astma er fuldt på højde med raske. Spørgsmålet er, om medicinen gør dem bedre?

Medicinreceptorer

Problemet med astma er, at en overdosis af f.eks. terbutalin (Bricanyl) kan virke præstationsfremmende. Medicinen foretrækker beta-2-receptoren, der sidder i lungerne. Der findes også en beta-1 receptor. Den sidder i hjertet og vil kun blive stimuleret ved en overdosis af astmamedicinen.

Overdosis

Mange astmapatienter kender overdoseringssymptomerne: hjertebanken, rysten med hænderne og en indre uro. Det er en ikke helt ufarlig tilstand, som forsvinder efter nogle timer. Ved overdosering forstærkes hjertet, og blodcirkulationen øges. Astmamedicin er derfor i overdosering præstationsfremmende = doping.

Doping

Der skal derfor ikke megen fantasi til at forestille sig, at når det nu er så let, kan idrætsfolk med astma tage en overdosis før konkurrence og derved opnå tilladt »doping«. Som læge må jeg foreslå, at enten konkurrerer idrætsfolk med astma i en klasse for sig selv, »Handicap-OL«, eller også forbydes astmamedicin i dagene før konkurrence.

Astma, idræt og doping (2)

Kan man snyde sig til astmadiagnosen og dermed få adgang til astmamedicin som doping ved idrætskonkurrencer?

Diagnosen

Astmadiagnosen stilles bedst på en lungefunktionsundersøgelse, der viser, hvor hurtigt man kan skifte luften i lungerne, når man blæser fuld kraft. Især ved astmaanfald er udåndingshastigheden nedsat. Astmapatienten behandles derefter med medicin, undersøgelsen gentages, og man registrerer, om medicinen hjælper. Især astmapatienter får forøget udåndingshastigheden.

Snyd

Spørgsmålet er, om eksempelvis snedige idrætsfolk kan simulere, at de blæser med fuld kraft og derved få læger til at tro, de har astma, og således udskrive astmamedicin? Personlig mener jeg, man kan simulere astmaanfald. Og da astmamedicin i overdosis er præstationsfremmende, bør astmamedicin måske betragtes som doping for alle.

Lægefejl

Det modsatte kan vel også ske, at lægen dømmer en idrætsudøver til at have astma. I så fald er lægen jo en særlig »god« læge.