Skip to main content

Forfattere:Ammentorp J, Rørmann DForlag:København: Books on Demand, 2008
Sider: 76
Pris: 95 kr.
ISBN: 978-87-7691-228-4

Denne lille håndbog tager sit udspring i et kvalitetssikringsprojekt på Pædiatrisk Afdeling, Kolding Sygehus. Erfaringer herfra bruges som et gennemgående eksempel, der illustrerer kvalitetssikringsprocessen med særligt henblik på audit-metoden. Bogen advokerer på sympatisk vis for, at metoden kan anvendes såvel ved nationale akkrediteringer såsom Den Danske Model, som ved lokale projekter. Her er såvel ledelse som personale med til at definere problem, standarder, indikatorer og ikke mindst forbedringstiltag. Derved får metoden en udformning, der vil kunne opleves som relevant og medinddragende.

Det understreges, at det svageste led i en kvalitetssikringsproces er gennemførelse og fastholdelse af forandringstiltag. At det kræver dels en ledelsesmæssig opmærksomhed, dels og ikke mindst, at personalet i det daglige arbejde skal ændre praksis og fastholde opmærksomheden på det, der opnås. Audit-metoden skærper opmærksomheden, ved at man finder facts, men udformningen af forandringer sker bedst ved inddragelse af det sundhedspersonale, der i praksis arbejder med opgaven.

Audit-metoden gennemgås systematisk, og der gives en række praktiske anbefalinger. I et kapitel gennemgås, hvorledes metoden anvendes til forbedring af patientsikkerheden. I et andet kapitel præsenteres en lidt anden udformning af metoden brugt ved ISO-certificering. Endelig præsenterer forfatterne det formål, at bogen skal være med til at mindske frygten for, at arbejdet med akkreditering vil stille krav til sundhedsvæsenet, om at man skal indlære metoder, man ikke i forvejen er bekendt med, idet principperne her i al væsentlighed svarer til i forvejen kendte og velindarbejdede metoder.

På trods af sin lidenhed er bogen præget af mange gentagelser og overflødige henvisninger til sig selv. Stoffet er fremstillet mange gange før. Vinklen på den lokale udformning med de konkrete eksempler gør bogen læseværdig. For sundhedspersonale med begrænset kendskab til principper for kvalitetssikring kan den tjene som en brugbar indføring.