Skip to main content

Baandrup U, Clausen PP, Fenger C, Græm N, Jacobsen GK, eds. Klinisk patologi. 1. udgave

Ben Vainer

2. nov. 2005
2 min.

Den nye studieordning medfører, at patologiundervisningen intensiveres, og patologisk anatomi koordineres til de kliniske fag. Der lægges vægt på, at studenterne allerede fra niende semester kan gebærde sig på en klinisk afdeling. Dette medfører, at undervisningen i patologi skal fokusere på væsentlige sygdomme og ikke på rariteter. Denne lærebog vil næppe i sin nuværende form være egnet til dette formål.

En lærebog for studenter må simplificere tingene på en sådan måde, at de gøres forståelige. Selv om enkelte kapitler er systematiske og pædagogisk opbyggede (kap. 5, 6 og 9 - mammakapitlet er eksemplarisk kort), er bogen heterogen. I visse kapitler (fx 1, 3, 6 og 11) halter den pædagogiske kvalitet pga. et væld af informationer, som man ikke kan forvente, studenterne vil kunne lære. Andre kapitler tager i for høj grad udgangspunkt i det kliniske eller bakteriologiske (lungeafsnittet kan fremhæves), hvor det for faget er mere naturligt at tage udgangspunkt i organismens mere eller mindre monotone reaktionsmønstre. Ej heller for emner, som generelt anses for vanskelige, fx glomerulonefritis, er det lykkedes at forenkle stoffet, så det bliver let tilgængeligt og let forståeligt. Det gør det naturligvis ikke bedre, at definitionerne ikke er klare og til tider indeholder deciderede fejl (inflammation i glomeruli indgår efter internationale kriterier ikke i definitionen af glomerulonefritis). Dette forvirrer læseren!

Vedr. væsentligt vs. uvæsentligt: Den hyppigste sygdom i den vestlige verden, åreforkalkning, er kun levnet én spalte!

I alle kapitler burde afsnit om neoplasi for systematikkens og pædagogikkens skyld tage udgangspunkt i histiogenese med konsekvent angivelse af klassifikation, gradering og stadieinddeling.

Pædagogisk er det uhensigtsmæssigt, at man fx ved inddelingen af overfladetumorer i ovariet ikke tager udgangspunkt i udviklingen af Müllers gang, ud fra hvilken læseren vil kunne deducere sig frem til de forskellige tumortyper. Som det er fremstillet nu, må studenterne lære alle typerne udenad, hvilket vel næppe er meningen.

Det er imidlertid en imponerende bog med flotte illustrationer, dog af mindre omfang end de hidtil anvendte engelsksprogede lærebøger. Bogen bærer præg af inkonsistens og heterogenitet og er pædagogisk utilfredsstillende. Man kan ærgre sig over, at så stort et arbejde er blevet udført, når min personlige konklusion er: Bogen er vanskelig for studenterne og ikke sufficient som opslagsbog for uddannede læger.

I en nyrevideret udgave, hvor de nævnte hensyn er taget, vil bogen uden tvivl kunne egne sig til hele Skandinavien.

København: FADL's Forlag, 2002.

760 sider. Pris: 850 kr.

ISBN 87-7749-9310-9