Skip to main content

Barn i bevægelse. Om at være forældre til et barn med OCD og ADHD/DAMP Gerdes L.

Overlæge Tine Houmann E-mail: tinehoumann@a.cirque.tv

23. jun. 2006
3 min.

»Gud sagde til englene: vil I gå bud? Der er et barn som skal fødes på jorden. Vil I prøve at finde en far og en mor, som vil elske og pleje dets krop og sjæl, for det er en helt speciel opgave: Barnet er svagt og har et handicap ...« I sit forsøg på at forstå meningen med at have et barn med en kronisk lidelse finder forfatteren trøst i dette digt. Og rigtig mange forældre til børn med psykiske lidelser vil kunne sætte sig i hendes sted.

ADHD og OCD er hyppige lidelser, som belaster den enkelte patient og familie, men også samfundet på et bredere plan. Med en prævalens af ADHD på 5%, findes der ca. et barn i hver klasse. Pædagoger og lærere skal lære at forholde sig til disse børn, psykologer og læger ser dem i deres praksis, og et øget fokus på patientgruppen udgør formentlig en del af baggrunden, for at henvisninger til børne- og ungdomspsykiatrien er øget voldsomt inden for de sidste år.

I dagbogsform følger vi journalist Lotte Gerdes og hendes familie over en periode på fem år. Fra de første sygdomstegn viser sig hos sønnen i 2000, gennem undersøgelse og afprøvning af diverse behandlingstiltag, til en periode med relativ stabilisering i tilstanden, takket være en vellykket kombination af medicinsk og psykosocial behandling, samt ikke mindst et godt samarbejde mellem forældre skole/SFO og behandlere.

Lotte Gerdes beskriver indlevelsesfuldt desperationen og usikkerheden ved ikke at kunne afhjælpe og forstå årsagen til barnets lidelse, i ventetiden på undersøgelse og behandling. Omverdenens fordømmelse og forudfattede mening om at der nok bare er tale om et uartigt og overbeskyttet barn, beskrives så levende, så man kan mærke den (forståeligt) ophobede frustration hos moderen.

Fortællingen om dagligdagen med det syge barn og de ledsagende tanker og følelser giver et godt indblik i symptomer og fluktuationer i tilstanden, forældrenes ambivalente forhold til at give deres barn psykofarmaka, og følelsen af tidsafgrænsede mirakler når medicinen virker. Bogen giver en ærlig beskrivelse af sorgen over at have et kronisk sygt barn, den vedvarende dårlige samvittighed, og ensomhedsfølelsen og konflikterne dette medfører i parforholdet.

På sin letlæselige og umiddelbart vedkommende facon kommer bogen omkring emner som medicinering, belønningssystemer, alternativ behandling, forholdet til kammerater og skole og den raske søskendes vanskelige position. Sidst men ikke mindst fortælles om at kunne genkende lykken, netop fordi man kender ulykken så godt.

Bogen indledes med et kort, klart og letforståeligt kapitel skrevet af professor, dr.med. Per Hove Thomsen, hvor OCD og ADHD/DAMP beskrives.

Bogen henvender sig primært til forældre og pårørende, og kan varmt anbefales til disse, men også fagfolk fra såvel undervisnings- som sundhedssektoren kan gennem bogen uddybe forståelsen for disse patienter.

Hellerup: Documentas, 2006.

182 sider. Pris: 229 kr.

ISBN 87-91345-61-8