Skip to main content

Behandling af knæluksation

over
Røntgenbilleder i to plan af et lukseret højre knæ (foto fra [2])

Knud Gade Freund, overlæge, Ortopædkirurgisk Afdeling, Sydvestjysk Sygehus. E-mail: Knud.Gade.Freund@rsyd.dkInteressekonflikter: ingen

20. feb. 2023
9 min.

I Ugeskrift for Læger 2022;184(21) bliver der i to artikler beskrevet behandlingsforløbet af ovenstående alvorlige skade, som heldigvis er sjælden, men ofte medfører kroniske knægener for patienten [1, 2]. Begge artikler er velbeskrevne, hvad angår diagnosticering og behandling. Der mangler dog en facet af behandlingsmuligheder, for at paletten er fuld.

Det er velkendt, at operation efter knæluksation med multiligamentrekonstruktion ofte ikke bliver med det bedste resultat til følge. Ofte ender patienterne med kroniske smerter og en grad af instabilitet.

Vi har netop publiceret en artikel, hvor vi beskriver fire tilfælde med knæluksation, hvor vi som primær behandling har udført total knæalloplastik (TKA) med revisionsproteser med gode resultater [3]. Dette har været hos patienter ældre end 50 år. Patienter under 50 år blev henvist til multiligamentrekonstruktion eller konservativ behandling.

Fordelen ved primær TKA er hurtig mobilisering uden begrænsninger og uden bandagering, så patienterne kommer hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet igen. Derfor bør man på de højtspecialiserede afdelinger, hvor der udføres multiligamentrekonstruktioner, også overveje denne behandlingsmulighed hos patienter over 50 år og konferere med en alloplastikkirurg.

Svar:

Behandling af knæluksation

Svar:

Behandling af knæluksation

Referencer

  1. Dippmann C, Warming T, Lind M, Krogsgaard M. Udredning og behandling af flerligamentskader i knæet. Ugeskr Læger. 2022;184:V07210561.
  2. Thiel A, Said S, Søndergaard P et al. Traumatisk knæluksation. Ugeskr Læger. 2022;184:V10210766.
  3. Gregersen MB, Freund KG. Total knee arthroplasty as the primary surgical treatment after knee dislocation. Arthroplast Today. 2022;16:112-8.