Skip to main content

Behandling af lumbal diskusprolaps

♠ Speciallæge i otologi Per Bennicke, Akupunktørgården, Kolding E-mail: akupunktoergaarden@c.dk

29. aug. 2008
2 min.

I Ugeskriftet (2008;170:2305) er beskrevet resultater fra en undersøgelse foretaget af Peul WC et al [1] vedr. kirurgisk behandling af ukompliceret lumbal diskusprolaps med indikation: smerter.

Resultaterne af kirurgi er if. artiklen ganske nedslående, idet smertelindringen, der blev opnået primært ved opera-tionen, var ret kortvarig (maks. to år). Det synes at fremgå, at den kirurgiske indsats var rettet mod en gruppe, som måske kunne have været behandlet konservativt i stedet for, men på grund af smerternes størrelse blev forsøgt kirurgisk behandlet. Jens Astrup, Neurokirurgisk Afdeling, Glostrup Hospital, går så vidt, at han tillægger indgreb med lumbal neurokirurgi en virkning på smerter i ca. et halvt år ved ukompliceret diskusprolaps!

Der er næppe tvivl om, at kirurgi kan være den eneste løsning ved svære smerter og neurologiske komplikationer. Jeg skal dog henlede opmærksomheden på akupunkturen som et middel til at stille smerterne med, også ved diskusprolaps og lumbalstenose. Jeg har med god effekt benyttet akupunktur i ca. 12 år ikke blot til »slidte« rygge med smerter, men også til egentlige diskusprolapsrygge. I behandlingen kan indgå enten en klassisk (kinesisk) behandlingsform eller, hvad jeg foretrækker som først valgte behandling: en moderne fransk øreakupunktur, som oftest virker smertestillende her og nu kombineret med posturologisk undersøgelse og efterfølgende behandling, der fungerer som en mere vedvarende (kurativ, måske?!) behandling på længere sigt.

At der er andre muligheder for disse forpinte patienter før/efter konservativ eller kirurgisk behandling, synes jeg, er rimeligt at vide.


Referencer

  1. Peul WC, van den Hout WB, Brand R et al. Prolonged conservative care versus early surgery in patients with sciatica caused by lumbar disc herniation. BMJ 2008;336:1355-8.